Kiezen van de juiste basisschool – Belangrijker dan je denkt!

Vlak voor de zomervakantie begon, kreeg ik van de school van Rocco het verlossende telefoontje. Rocco was over. Nipt, maar over. Wat heeft hij ons in spanning laten zitten. Dat hij over zou gaan, was echt niet zo vanzelfsprekend. Eigenlijk stond hij voor te veel vakken matig tot zwak. Niet omdat hij de hersens er niet voor heeft, maar gewoon omdat hij geen zin had in zijn huiswerk.

Echt jammer dat hij niet gewoon het hele jaar zijn best heeft gedaan. Helaas hebben pubers een eigen wil. In ieder geval die van mij. Je kunt best spreken van ‘een behoorlijke eigen wil’ om het zacht uit te drukken.

Kiezen van de juiste basisschool - Belangrijker dan je denkt!

Problemen op de basisschool

Misschien heeft zijn houding iets met de problemen op de basisschool te maken. Ik dacht namelijk dat ik behoorlijk goed mijn best had gedaan in het zoeken van de juiste basisschool. Ik ben bij meerdere scholen gaan kijken en uiteindelijk is de keuze gevallen op een school hier in de buurt. Jammer genoeg hadden we geen vergelijkingsmateriaal. Ook konden we niet putten uit de ervaringen van anderen. Het was dus eigenlijk een behoorlijke gok.

Niet op z’n plek

Eigenlijk hadden we best snel door dat Rocco daar niet op z’n plek zat. De sfeer van de school bleek toch niet zo prettig, hij werd flink gepest (waar bitter weinig aan werd gedaan), hij werd slecht begeleid en uiteindelijk werd Rocco letterlijk ziek van deze school. Dan ging hij ’s ochtends gezond de deur uit maar eenmaal op school spuugde hij de boel onder van de spanning.
Na heel wat pittige gesprekken op school was voor ons uiteindelijk de maat vol en ben ik op zoek gegaan naar een andere basisschool. Het werd er eentje die niet zo dichtbij zat, zelfs in een andere woonplaats stond. Dat werd een flink heen en weer gerij en het betekende maandelijks een fikse rekening aan benzinegeld. Toch is het mij iedere minuut (aan reistijd) en iedere cent aan reiskosten waard geweest. Op die basisschool had Rocco het wel naar zijn zin, daar vond hij wel aansluiting en daar heerste wel een gezond klimaat.

Vergelijken

In de tijd dat ik voor Rocco op zoek ging naar een school, tastten we een beetje in het duister. Vergelijken konden we niet en ervaringsverhalen van anderen kenden we niet. De keuze van een basisschool die bij je kind past, is enorm belangrijk. Hij moet er een behoorlijke tijd doorbrengen, maar het legt ook nog eens de basis voor de rest van zijn studietijd. Zeg gerust dat hier de wortels liggen voor zijn verdere loopbaan. Bij zo’n keuze wil je natuurlijk helemaal geen fouten maken.

Beter geregeld

Gelukkig is het inmiddels beter geregeld en is er vooraf veel meer informatie te vinden over scholen. Je hebt zelfs websites die verschillende scholen met elkaar vergelijken, zoals www.scholenopdekaart.nl. Op deze website vind je heel veel informatie over de scholen bij jou in de buurt, maar wat nog belangrijker is, je kunt scholen eenvoudig met elkaar vergelijken. Op die manier kun je een school kiezen die het beste bij je kind past. Naast deze mogelijkheid vind je er bijvoorbeeld ook eindtoetsresultaten, schooladviezen en rapporten van tevredenheidsonderzoeken.

Als ik op deze site naar de eerste basisschool van Rocco kijk, kan ik direct zien dat de school niet zo goed scoort en dat het karakter me minder aanspreekt. Sterker, de school scoort niet alleen behoorlijk onder het gemiddelde qua tevredenheid , maar ook de schooladviezen zijn een stuk lager dan het landelijk gemiddelde! Als ik dit vooraf had geweten, had ik Rocco natuurlijk nooit naar die school laten gaan! Maar ja, om er maar eens een plastische uitdrukking in te gooien: ‘Achteraf kijk je een koe in z’n kont’. Ik had het natuurlijk vooraf willen weten!

Tijd niet terugdraaien

Als ik destijds, toen ik de keuze voor Rocco heb moeten maken, meer informatie voor handen had gehad, had ik zeker een andere keuze gemaakt. Ik moest het echter doen met de beperkte informatie die we toen hadden. Het tussendoor switchen van school is nooit fijn voor een kind, maar acht jaar doorbrengen in diepe ellende is natuurlijk helemaal geen optie. Ik ben uiteindelijk blij dat Rocco van school is veranderd, maar veel liever had ik het destijds gelijk goed gedaan.

Echt superfijn dat er inmiddels zoveel informatie beschikbaar is om een goede keuze te maken. Ik raad iedereen aan hier gebruik van te maken. De informatie is gratis toegankelijk en geloof mij, je wilt echt niet meemaken dat je kind letterlijk ziek wordt van school. Voorkomen is echt een stuk beter dan genezen!

Ervaring delen is fijn!

Wat heb jij er allemaal aan gedaan om tot de juiste keuze te komen? Heb jij al gekeken op www.scholenopdekaart.nl? Hieronder kun je een reactie achterlaten, want misschien is jouw tip wel de eyeopener van een ander!

liefs Marion

Meer informatie

Eerste dag naar school. Zo spannend is dat!
Hoe vind je de beste basisschool voor je kind?
Tips voor een optimaal tien minuten gesprek
Wat als je kind naar Speciaal Basisonderwijs (SBO) moet?
Hoe oefen je begrijpend lezen? Tips & tricks!
Basisonderwijs: Welke basisschool kies jij voor je kind?
Tips om de allerbeste basisschool uit te kiezen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerking.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *