Naar school, een spannende nieuwe stap!

De vakantie zit er weer op, onze (bijna) kleuters gaan weer naar school! Misschien jouw kleuter wel voor de eerste keer?! Wellicht heeft hij al een paar mogen wennen… maar nu gaat het dan toch écht gebeuren! Weer een mijlpaal in zijn leven! Spannend!

Naar school,een spannende nieuwe stap!

Spannend: De eerste dag naar school

Hoera, je kindje wordt 4 jaar, hij mag naar school! Als je kindje drie jaar en tien maanden is mag hij meestal al naar school komen om kennis te maken. Dat mag maximaal vijf dagen totdat hij vier jaar is geworden. Overigens zijn scholen niet verplicht aan dergelijke wendagen mee te werken. Het is dus een pré en geen must.

Het basisonderwijs: Welke school kies je voor je kind?

Met de geboorte van je kindje sta je bovenaan een onzichtbare lijst van keuzes die je in de toekomst zal gaan maken. Was je voor de geboorte nog in de veronderstelling dat je met het bepalen van een voornaam de belangrijkste keuze had gemaakt, dan heb je het mis. Het kiezen van een basisschool is natuurlijk niet het eerste wat in je opkomt, maar vroegtijdig onderzoek naar een geschikte basisschool kan in je voordeel werken.

De grens tussen plagen en pesten

Kinderen zijn ware meesters in plagen. Daar is ook niets mis mee, ze bouwen hiermee een bepaalde weerbaarheid op, ze leren incasseren en om te gaan met conflicten. Het wordt echter anders wanneer plagen verandert in pesten…
Pesten is niet iets van deze tijd, het bestaat al eeuwen lang. Waarschijnlijk zo lang er mensen bestaan. De term pesten komt uit het Latijns, maar de Nederlandse variant komt van de ziekte de Pest. Mensen vonden pesten blijkbaar zo vervelend dat ze het destijds de naam van de ergste ziekte op aarde hebben gegeven.

Leerlingenvervoer

Sommige leerlingen komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten van het vervoer van en naar school.
Dit is onder meer afhankelijk van het soort onderwijs, de richting van de school, waar de leerling naar toe gaat en de afstand van de woning tot de school.
Woont een leerling meer dan 6 km van de dichtstbijzijnde toegankelijke school, dan is er een tegemoetkoming in de kosten van het vervoer mogelijk.

Wat zijn de regels van de leerplicht?

Als je kind drie jaar en tien maanden is, mag het meestal al op school komen om kennis te maken. Dat mag maximaal vijf dagen totdat het kind vier jaar geworden is. Scholen zijn niet verplicht aan een dergelijke kennismakingsperiode mee te werken. Vanaf vijf jaar is je kind leerplichtig.

Beelddenkers – Herkennen en erkennen

Heb je ooit van het begrip ‘beelddenkers‘ gehoord? Misschien niet, maar toch lijken er steeds meer kinderen geboren te worden die onder dit kopje thuis horen. Als peuter of kleuter zal je ze niet zo snel herkennen, maar eenmaal op school kunnen ze tegen problemen aanlopen in het woordgeoriënteerde-onderwijs. Vandaar dat wij graag aandacht aan dit onderwerp besteden, omdat ‘beelddenkers’ vaak niet herkend en dus ook niet erkend worden.

liefs Marion

Meer informatie

Continurooster op de basisschool, wat houdt dit in?
Eerste dag naar school. Zo spannend is het!
Hoe vind je de beste basisschool voor je kind?
Basisonderwijs: Welke basisschool kies jij voor je kind?
Tips om de allerbeste basisschool uit te kiezen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *