Voor het eerst naar de basisschool, maar welke kies je?

Het zit er zachtjes aan te komen: de keuze van de basisschool voor je kind. Het is nogal wat: jij gaat even bepalen waar je kind acht jaar lang een groot deel van zijn tijd zal gaan doorbrengen. Natuurlijk zal het dan ook een fijne plek moeten zijn, waar je kind ook nog eens goed les krijgt en zich welkom voelt. En ja, het liefst ook wel op een manier die past bij jouw eigen opvoedstijl. Maar hoe weet je nu ooit wat de beste keuze hierin is?

Welke soorten zijn er?

Je kunt een basisschool kiezen op basis van een levensovertuiging (een bijzondere school) of gaan voor een openbare school. Bij een bijzondere school moet je denken aan een Christelijke school (vaak weer specifieker ingedeeld in Rooms-Katholiek of bijvoorbeeld Protestants) of een Islamitische school. Daarnaast kan je kiezen voor een bepaald onderwijsconcept. Dan kom je uit op scholen als de vrije school of de jenaplanschool. In onderwijsland zijn veel variaties te vinden, alleen is niet ieder type school bij jou in de buurt…

Wat past er bij je kind?

Natuurlijk is het ene kind de andere niet. Toch vind ik zelf dat dit punt meer speelt bij het kiezen van een middelbare school. Op die leeftijd heeft een kind duidelijk zijn zwakke en sterke punten, zijn eigen interesses én zijn eigen voorkeuren. Maar bij het kiezen van een basisschool is je kindje hooguit drie. Natuurlijk zijn er al wel karaktereigenschappen bekend van je wurm, maar toch: het zal toch vooral jouw gevoel zijn of een school het wel of niet is. Want die kleine, onzekere peuterpuber kan binnen no-time een brutaal bij-de-handje zijn, om maar even wat te zeggen.

lijn groen oudersenzo
Welke basisschool kies je?

Wat vind jij belangrijk?

Wat is voor jou belangrijker: een school gewoon bij jou in het dorp/ vlakbij huis in de stad, of ga je liever voor een bepaald onderwijsconcept, ook al is die niet in de buurt? Bedenk wel dat laatstgenoemde een aantal nadelen heeft. Uiteraard zal een school qua opvattingen bij jou moeten passen, maar je kind uit zijn woonomgeving halen kan behoorlijk vervelend zijn. Kan hij bijvoorbeeld na school wel aansluiting vinden bij de kinderen uit de straat, die allemaal met elkaar op school zitten? Hoe lang is de reistijd en is er wel de mogelijkheid om juist met kinderen uit zijn klas te spelen, als die allemaal op hele andere plekken wonen? Deze puntjes zijn toch ook wel de moeite waard om even bij stil te staan.

Hoe weet je of een school goed is?

Allereerst: ga zelf naar open dagen van de scholen toe. Vaak doet je gevoel alleen al veel. Geeft een school je geen fijn gevoel, heb je het gevoel dat er iets niet klopt, mist of wat voor negatieve omschrijving dan ook: streep af op je lijstje! Lijkt een school je wel wat, ga dan eens verder vragen. Probeer je eigen vragen beantwoord te krijgen door personeel of andere ouders van de school. Vraag rond bij bekenden of kijk eens op de site van de school (die zijn uiteraard minder objectief…) om ervaringen te weten te komen van andere mensen. Ook vind je vergelijkingen op internet. Raadpleeg bijvoorbeeld scholenopdekaart.nl. Staar je overigens niet blind op cijfertjes. Zien hoeveel kinderen waar heen gaan na de basisschool zegt niet alles over de kwaliteit van de school. Een school kan immers een zwakke leerling niet altijd op een VWO-niveau krijgen… Het is toch voor hen ook maar net hoe hun leerlingenbestand eruitziet! Meer info vind je over scholen op allescholen.nl.

Punten om op te letten

Natuurlijk weet jij nog niet wat je kind allemaal gaat tegenkomen, maar je kan wel alvast kijken hoe school omgaat met problemen. Misschien is het al wel bekend dat je kindje ergens mee achterloopt, dan is het uiteraard ook een punt om bij stil te staan hoe de school met deze problematiek omgaat. Welke punten hou je in de gaten bij het uitzoeken van de school?

  • Welke overtuiging houdt het aan?
  • Welk onderwijsconcept wordt gehanteerd?
  • Hoe gaat men om met leerstoornissen of juist hoogbegaafdheid?
  • Welke lestijden zijn er?
  • Hoe gaat het met de tussenschoolse opvang?
  • Is het verloop van de leerkrachten groot (dat zegt toch ook iets over de sfeer op school)?
  • Gaan er tussendoor veel kinderen weg (moeilijker om te achterhalen, maar dat zou je aan ouders kunnen vragen)?
  • Je zou ook naar de buitenschoolse activiteiten kunnen kijken?
  • Is de route naar school goed te doen of wordt dat iedere dag stress…?
  • Hoe groot zijn de groepen?
  • Is er een pestprotocol?
  • Zijn er genoeg buitenspeelplekken?
  • Vraag eens aan de school wat hen anders maakt dan de andere scholen in het dorp/de stad?
  • Wat wordt er van de ouders verwacht?

Hoe meer je te weten komt over de school, hoe beter jij de keuze kunt maken! Succes!

liefs Wil

Meer informatie

Voor het eerst naar de basisschool: Vergeet deze spullen niet!
Spannend naar school! Wat leert je kind in groep 1?
Continurooster op de basisschool, wat houdt dit in?
Eerste dag naar school. Zo spannend is het!
Wat als je kind naar Speciaal Basisonderwijs (SBO) moet?
Hoe vind je de beste basisschool voor je kind?
Basisonderwijs: Welke basisschool kies jij voor je kind?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *