Word jij luizenpluizer of voorleesmoeder op de basisschool?

Word jij luizenpluizer of voorleesmoeder op de basisschool?

Veel basisscholen vragen op regelmatige basis om hulpouders. Zo kun je aan de slag als luizenpluizer, voorleesouder of overblijfouder. Maar is het echt nodig om te helpen op de school van je kind? En wat doe je als je eigenlijk geen tijd hebt of het helemaal niet wilt? Kun je daarmee wegkomen? We maken je graag wegwijs in de wondere wereld van de hulpouderetiquette.

Hulpouders zijn broodnodig

Met alle bezuinigingen in het onderwijs -en ook zonder- staan veel basisscholen te springen om hulpouders. Soms wordt er gezocht naar luizenouders of overblijfmoeders, andere keren zal de school vragen of je wilt rijden naar een bepaald event of mee zou willen als hulpouder op schoolreis. Veel ouders maken zich graag op deze manier nuttig. Heb je wat vrije uurtjes over? Dan is het leuk om te investeren in de school van je kind. Je helpt de school (en dus indirect ook je spruit) uit de brand. Maar er zijn natuurlijk altijd ouders die hier weinig voor voelen.

Heb je al een drukke baan, en rijd je in je vrije tijd je kind(eren) al naar zwemles, hockey of voetbal? Komt daarnaast een (groot) deel van het huishouden op jouw schouders terecht? Dikke kans dat je niet zit te springen om óók nog eens op de school van je kind te helpen. En weet je? Dat is volkomen begrijpelijk. Maar kom je er ook mee weg?

Je bent niks verplicht

Realiseer je allereerst dat je niet verplicht bent om te komen voorlezen of luizenpluizen. De school vraagt om hulpouders omdat ze op deze manier kosten besparen. Daarnaast is er vaak simpelweg geen personeel om de kinderen ook nog te gaan voorlezen of te begeleiden tijdens een uitje. Het staat nergens geschreven, maar de school richt zich met de vraag om hulpouders vooral op vaders en moeders die niet fulltime werken. Heb jij een fulltime job? Dan kun je je hierachter dus prima verschuilen. Sterker nog: je zult meestal gewoonweg geen tijd hebben om als hulpouder op school te fungeren, ook niet als je wel dolgraag zou willen.

lijn groen oudersenzo
Word jij luizenpluizer of voorleesmoeder op de basisschool?

Is ouderparticipatie nodig?

Er is sprake van een flink personeelstekort op veel basisscholen. Ouders die op school helpen zijn dus zeker nodig. Er is vaak geen budget om bepaalde taken uit te besteden aan professionals of betaalde krachten. Daarnaast is er vaak al geen mankracht om de veel te grote klassen in bedwang te houden en ieder kind van persoonlijke aandacht te voorzien, dus nee, de juf heeft géén tijd om ook nog eens 30 hoofden op luizen te onderzoeken.

Kan ik het maken om te weigeren op school te helpen?

Je hebt altijd een groep ouders die zeer actief is op de basisschool. Ze zitten in de ouderraad, haasten zich wanneer nodig naar school met een luizenkam en rijden hele groepjes kinderen van A naar B. Daartegenover heb je de ouders die zich echt nooit op school vertonen. Hoor jij bij die groep? Dan is het misschien tijd om zo nu en dan toch eens tijd te maken om op school te helpen. Dit hoeft niet vaak te zijn: eens in de drie maanden je gezicht laten zien op school is al een heel goed begin. Zeker wanneer je parttime of niet werkt.

Het is leuk om de school van je kind op deze manier te leren kennen. Je bouwt een band op met de meesters en juffen en weet hoe het op school reilt en zeilt. Heb je een keer een oudergesprek of een ander gesprek op school? Dan kennen ze jou al een beetje en vice versa. En dat kan zeker in je voordeel werken. Betrokken ouders worden meer gewaardeerd dan ouders die hun gezicht werkelijk nooit laten zien. Uiteraard wordt je kind hierop niet beoordeeld, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Helpen of niet?

Heb je een drukke baan of andere omstandigheden waardoor je weinig beschikbaar bent? Voel je dan vooral niet schuldig. Dat is nergens voor nodig. Maar heb je zo nu en dan wel wat vrije tijd (of meer) over? Laat je dan af en toe zien op school of bied uit jezelf hulp aan. Je zult merken dat het enorm wordt gewaardeerd!

Liefs Amber

Meer informatie

Spannend naar school! Wat leert je kind in groep 1?
Omgaan met schoolpleinmoeders: de do’s & don’ts
Eerste dag naar school. Zo spannend is het!
Hoe kun je je kind helpen met zijn spreekbeurt?
Uitleg van het AVI-systeem
Tips voor een optimaal tien minuten gesprek

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *