Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies

Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies

De meeste ouders hebben de grootste moeite om hun kinderen voldoende groente te laten eten. Veel kinderen vinden de groente niet echt lekker en eten liever wat meer aardappelen, pasta of rijst. Groenten zijn echter wel erg belangrijk voor kinderen, die nog in ontwikkeling zijn. Het Voedingscentrum adviseert dagelijks 250 gram groenten voor grote kinderen en volwassenen. Een hoeveelheid waarbij de meeste niet eens in de buurt komen. Met behulp van groene smoothies kan je je kinderen meer groenten laten eten. Groene smoothies zijn lekker en makkelijk.

Wat zijn groene smoothies?

Groene smoothies zijn gemaakt van groene bladgroenten en fruit. Het fruit is belangrijk omdat dit zorgt voor een zoete smaak die de bittere smaak van de groenten naar de achtergrond doet verdwijnen. Groene smoothies kan je zo maken dat je de groente helemaal niet proeft. Alsof je een fruit smoothie drinkt.

Groene bladgroenten die gebruikt worden in groene smoothies zijn spinazie, boerenkool, spinazie, paksoi en snijbiet. Je kunt veel soorten fruit gebruiken voor het maken van een groene smoothie. Het beste gebruik je in de basis fruitsoorten die vrij neutraal qua smaak zijn zoals banaan, appel of sinaasappel. Hieraan kan je eventueel wat andere soorten fruit toevoegen die een wat meer uitgesproken smaak hebben. Bijvoorbeeld bramen, ananas, frambozen, mango of druiven.

De smaak van groene smoothies

Wil je kinderen groene smoothies laten drinken dan is het natuurlijk belangrijk dat deze lekker zijn. Wil je een groene smoothie lekker zoet maken dan gebruik je 60% fruit tegenover 40% van een groene bladgroente. Deze verhouding zorgt ervoor dat de smaak van het fruit zal overheersen en de smoothie heerlijk zoet is. Door koude ingrediënten te gebruiken maak je de smoothie nog lekkerder. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van ingevroren fruit, dit kan je kant-en-klaar in de supermarkt kopen, is nog makkelijk ook.

Wil je zelf – voor de gezondheid – groene smoothies gaan drinken dan kan je streven naar een verhouding van 40% fruit tegenover 60% groene bladgroente. De groene smoothie is dan wat minder zoet maar bevat wel minder suikers zodat deze net even wat gezonder is. Als je nog moet wennen aan de smaak van groene smoothies dan kan je beginnen met meer fruit waarna je langzaam steeds minder fruit in je smoothies gaat gebruiken.

lijn groen oudersenzo
Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies
lijn groen oudersenzo

Hoe maak je groene smoothies?

Groene smoothies maak je het beste met een blender (en niet met een slowjuicer). Door gebruik te maken van een blender blijven alle vezels in de smoothie achter. Indien je gebruik maakt van een slowjuicer dan krijg je alleen het sap van het fruit en de groente. Hier zal maar weinig vezel in zitten. De vezels zijn juist erg belangrijk voor de darmgezondheid en mogen daarom niet ontbreken.

Naast een groene bladgroente en fruit is ook een vloeistof nodig. De vloeistof zorgt ervoor dat de smoothie niet eindigt als dikke en ondrinkbare brei. Als vloeistof kan je gewoon water gebruiken. Wil je de groene smoothies iets extra’s geven dan kan je gebruik maken van kokoswater, kokosdrink of een plantaardige melkvervanger. Gezondheidsgoeroes raden het gebruik van gewone melk in groene smoothies af, dit zou minder gezond zijn omdat de reinigende werking van de groene smoothies dan achteruit gaat. Maar als je kind echt niet anders lust of wilt dan kan je natuurlijk ook gewone melk gebruiken voor het maken van je groene smoothies.

Als je een groene smoothie gaat maken dan is het van belang dat de ingrediënten goed bij elkaar passen zodat de smoothie ook lekker is. Je wilt tenslotte dat de kinderen deze wel gaan drinken. Om er zeker van te zijn dat de bladgroenten en fruitsoorten goed bij elkaar passen kan je gebruiken maken van groene smoothie recepten. Op deze pagina staan een aantal goede recepten. Zeker het recept ‘groene snickers smoothie’ en ‘romige vijg met avocado’ is aan te raden voor kinderen. Deze zijn heerlijk zoet en zijn gemaakt op basis van spinazie. Spinazie is de meest geschikte groente om kinderen kennis te laten maken met groene smoothies. Spinazie is het meest zacht in smaak en nauwelijks bitter. Het zoete van het fruit doet de smaak van spinazie al snel naar de achtergrond verdwijnen.

Het ‘groene snickers smoothie’ recept bevat pindakaas en hazelnoten. Deze bevatten vetten. Het is goed om vetten in de groene smoothies te hebben. Vetten zorgen ervoor dat het lichaam de in vet oplosbare vitaminen beter opneemt. Pindakaas en hazelnoten zijn tevens een goede bron van eiwitten, die belangrijk zijn voor kinderen die nog in de groei zijn.

Het ‘romige vijg met avocado’ recept bevat ook gezonde vetzuren. Deze zijn afkomstig van de avocado. Ook deze vetten zorgen voor een betere opname van de vitaminen. Avocado’s zijn tevens een goede bron van omega 3 vetzuren. Deze zijn belangrijk voor een goede ontwikkeling van de hersenen van kinderen.

liefs Marion

Meer informatie

Gezellig tafelen met het hele gezin! Hoe houd je het leuk aan tafel?
Gezonde tussendoortjes, waar zou je voor kunnen kiezen?
Peutervoeding, wat is gezonde voeding voor je peuter?
Gezond leven volgens voedingsdeskundige Suzan Tuinier
Groentekalender, groente met het seizoen mee eten
Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!
Supersnel weekmenu (die kinderen ook nog eens lekker vinden)
3 Gouden tips gezonde voeding
Gezonde recepten zwangerschap
Gezonde voeding, de do’s & donts
Met de blender
Gezonde voeding tijdens de zwangerschap
Mijn kind lust niets
Koksmaatje in de keuken. Zo maak je hem enthousiast voor een gezonde maaltijd!

Bronvermelding

© foto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Happyhealthy.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *