Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!

Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!

Heb jij aan tafel ook zo’n lastige groente eter? Dan ben je echt niet de enige. Menig ouder zit zo nu en dan met hun handen in het haar. Naast de welbekende truc om groente op te dienen met appelmoes, zijn de Nederlandse vaders en moeders zeer creatief bezig om hun kroost aan het eten te krijgen. Uiteraard zijn er voldoende brave kinderen die smullen van een bordje groenvoer. Voor de papa en mamma’s die wel wat hulp kunnen gebruiken, onderstaand enkele tips van andere ouders.

Lastige groente eter? Zo maak je groente aantrekkelijk!

Moestuin

“Wij hebben het geluk een tuintje te hebben waar wat plaats over is waar de kinderen (samen met ons) wat groente mogen zaaien. Dit werkt echt heel goed. Ze zien het zelf groeien, voor het keukenraam zaaien we eerst in kweekpotjes en daarna gaat het naar buiten. Af en toe (niet elke dag!) gaan we kijken en als laatste mogen ze mee oogsten.”

Voetbalveld

Maak er gewoon iets feestelijks van, het hoef niet moeilijk te zijn. Boerenkoolstampot doen we met spekjes er door. We maken er een voetbalveld van, alles plat op het bord de spekjes zijn de voetballers, de middenstip is een gat gevuld met jus. De doelen bestaan uit 2 stukjes worst.

Garage

Wij maken er een spelletje van, haar mondje is de garage en daar moet opa in de vrachtauto naar binnen… toeeettt komt ie aan, en daar gaat de vork met groente gretig naar binnen… mmm lekker zegt ze nog… hup de volgende auto staat al klaar om naar binnen te gaan… en zo heeft ze toch nog haar bordje leeg met al die vitamientjes.

lijn groen oudersenzo - Lastige groente eter
Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!
lijn groen oudersenzo - Lastige groente eter

Vingers

We steken een hand op en elke keer als ze een hap neemt gaat er een vinger weg, als de ene hand op is, is de andere hand aan de beurt. Ze eet zogenaamd altijd papa en mama op en de hond en dan gaan er zo een paar extra happen doorheen.

Broodje saus

Wij stoppen een pitabroodje in de oven, zonder vlees met een teriyakisaus en met fijngesneden groentes. Mijn kinderen vinden het warme lekkere broodje zo speciaal dat de groente met saus er zo ingaat. Wij noemen het broodje saus.

Kok

Mijn truc is om de kinderen te laten helpen met het schoonmaken en snijden van de groenten. Als je iets zelf hebt ‘klaargemaakt’ dan ben je daar natuurlijk hartstikke trots op en ga je het in ieder geval ook zelf proeven.

Muisje

Broccoli wilde er nog wel eens in gaan als we een muisje nadeden (met je hand) die van de broccoli wou eten. Altijd lachen, gieren, brullen en dat was de enige groente die dan lukte. Wel vermoeiend om jarenlang een muisje te spelen… maar het werkte wel.

Recept

Pannenkoeken met spinazie door het beslag, serveren met zure room en (gerookte) zalm is hier een groot succes.

Gezicht

Ik maak het bord op als gezichtje. Bijvoorbeeld rijst als gezicht, erwtjes als haren, visstick in stukjes als gezicht, neus en ogen.

Spierballen

Bij onze zoon werkt het het beste om te zeggen dat hij er sterk van wordt. Dan mag hij eerst de spierballen van pappa voelen, dan voelen wij aan die van hem en na een hap groente is hij echt veel sterker.

Groentesprookje

In plaats van een verhaaltje voor het slapen gaan, een leuk verhaaltje vertellen voor het eten. Bijvoorbeeld over het land van de groene toverbollen (spruiten) en daarna samen de toverbollen koken. Geheid dat ze het met smaak opeten.

Sterrenmaaltijd

Vreemd genoeg lusten mijn kinderen bijna alles als er een beetje geraspte kaas overheen zit. Of een beetje Aromat. Of ik zeg dat dit de lievelingsgroente is van K3, MegaMindy, noem maar wat! Soms helpt dat.

Opscheppen

Twee maal zoveel opscheppen als normaal en dan zeggen dat ze de helft maar op hoeven te eten. Ze denken dan dat ze geluk hebben.

Prikken

Kleurrijke groenten kiezen, beetgaar koken en aan saté prikkers rijgen; werkt altijd!

liefs Marion

Meer informatie

Zo maakt lastig eetgedrag je niet moedeloos!
Overgewicht bij kinderen. Wat zijn de risico’s?
Gezellig tafelen met het hele gezin! Hoe houd je het leuk aan tafel?
Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies
Gezond leven volgens voedingsdeskundige Suzan Tuinier
Vegetarische lasagne
Peutervoeding, wat is gezonde voeding voor je peuter?
Zelf laten eten, wanneer begin je ermee?
Groentekalender, groente met het seizoen mee eten
Supersnel weekmenu (die kinderen ook nog eens lekker vinden)
3 Gouden tips gezonde voeding
Gezonde voeding, de do’s & donts
Gezond en lekker eten met de blender
Koksmaatje in de keuken. Zo maak je hem enthousiast voor een gezonde maaltijd!
Mijn kind lust niets
Omgaan met een moeilijke eter!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *