Gezonde tussendoortjes, waar zou je voor kunnen kiezen?

Gezonde tussendoortjes

Tussen de drie hoofdmaaltijden door (ontbijt, lunch, diner) hebben we allemaal wel eens trek. Daar is niks mis mee, want ook gezonde tussendoortjes horen bij een uitgebalanceerd voedingspatroon. Hoewel het dan natuurlijk wel belangrijk is dat je voor een zo gezond mogelijk tussendoortje kiest. En natuurlijk is er niks mis mee als je eens een snoepje of chipje neemt, je moet er alleen geen gewoonte van maken. Voor alle andere momenten kun je beter kiezen voor een gezonde snack. En die mag natuurlijk ook gewoon lekker zijn!

Verleidelijke snacks versus gezonde tussendoortjes

Er is genoeg lekkers te koop en alles ziet er even verleidelijk uit. Vooral als je boodschappen gaat doen terwijl je honger hebt, of trek. Beter kun je boodschappen vlak na het ontbijt of lunch doen, op een moment dat je buik nog lekker vol zit. Maar zelfs met een volle buik kan het soms nog lastig zijn om de ongezonde snacks in de buurtsuper te laten liggen… Toch kun je het daar beter laten, zodat je thuis niet in de verleiding komt.

Het is ongetwijfeld heel duidelijk wat je beter niet tussendoor kunt snacken. Een betere vraag is wat je wel tussendoor zou kunnen snacken. Nou bijvoorbeeld één van deze snacks:

Komkommer

Met een komkommer kun je heel veel kanten op. Je kunt het gewoon in stukjes snijden, zonder iets erop, je kunt er een heerlijke salade van maken, of je kunt de plakjes komkommer beleggen, zodat het een soort gezonde “toastjes” worden. Je kunt ze beleggen met een plakje ei, een beetje smeerkaas of een heerlijke hummus. Maar bijvoorbeeld ook met een friemeltje gerookte zalm of mozzarella. Kortom, alles wat je op een toastje kunt smeren, kun je ook op een plakje komkommer smeren. Fris, lekker en gezond!

lijn groen oudersenzo
Gezonde tussendoortjes

Gezonde havercrackers

Ben je niet zo’n komkommerfan, dan zou je deze havercrackers kunnen gebruiken. Deze volkorenhavencrackers zijn glutenvrij en vezelrijk. Goed geschikt dus voor je darmhuishouding. Ze zijn er in twee varianten. De gewone glutenvrije crackers en de glutenvrije volkoren haver crackers met zaden. Persoonlijk vind ik deze crackers ook lekker genoeg om “kaal” te eten, maar je kunt er natuurlijk ook een plakje tomaat op leggen, met pesto besmeren of met wat tzatziki. Heerlijk! Perfect voor de lekkere trek in de avonduren (past in een glutenvrij dieet), bijvoorbeeld tijdens het bingwatchen.

Zuivel

Overdag tussen de lunch en het avondeten heb ik zo halverwege de middag een behoorlijke trek. Voor dit moment bewaar ik altijd een zuivelsnack. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt. Je kunt er eventueel voor kiezen om de yoghurt te combineren met wat fruit en er een heerlijke voedzame smoothie van maken. Ik heb liever op dit moment mijn zuivel dan bijvoorbeeld als toetje na het eten. Het is voedzaam en met wat fruit kun je het zoet en smaakvol krijgen.

Verantwoorde koekjes

Net bespraken we al de glutenvrije crackers, maar je kunt ook kiezen voor een glutenvrij haverkoekje. Die zijn er in verschillende smaken, bijvoorbeeld met donkere chocolade, of juist met gember of met blauwe bessen en framboos. Heerlijk bij een kopje thee of koffie.

lijn groen oudersenzo
Gezonde tussendoortjes

Fruit

Fruit als gezonde tussendoortjes is altijd goed en lekker. Je kunt het ook beter als tussendoortje nemen dan bijvoorbeeld na de maaltijd. Fruit is er in zoveel soorten dat ik me niet kan voorstellen dat er geen fruit bestaat wat je lekker vindt. Stap eens af van die vertrouwde sinaasappel, appel of banaan en probeer gewoon eens wat nieuws uit. Laat je eens verrassen bij de groenteboer of op de markt!

Bio cookies voor de kleintjes

En voor de kleintjes kun je kiezen voor deze gezellige bio cookies. In deze gezellige doos zitten de koekjes apart verpakt in losse zakjes. Dit voorkomt dat de koekjes snel oud worden. Je hoeft natuurlijk niet een heel zakje te geven, je kunt er ook voor kiezen om slechts 1 of 2 koekjes uit het zakje te geven en de rest te bewaren tot een later moment. De koekjes zijn geschikt voor kinderen vanaf 36 maanden.

Wij kregen deze koekjes toegestuurd om te proberen en wat het extra leuk maakte waren de meegestuurde kleurplaten die geprint waren op landbouwafvalpapier. Hoe bijzonder is dat! Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar het laat goed zien dat Farm Brother goed nadenkt over hun producten en de wereld in het algemeen.

Chips van groenten

Wil je toch een chipje? Waarom maak je hem dan niet zelf, van groente? Op internet zijn allerlei leuke, lekkere en gezonde ideeën te vinden. Je slaat twee vliegen in één klap, want je hebt enerzijds een lekkere snack én je kind krijgt ook nog eens groente binnen. Heerlijk met wat een sausje van Griekse yoghurt en snacken maar!

Gezond eetpatroon

Er is niks mis met gezonde tussendoortjes. Sterker nog, het is beter om je maaltijden een beetje op te splitsen in meerdere kleinere maaltijden per dag. Laat de tussendoortjes onderdeel uitmaken van een gezond eetpatroon en zorg ervoor dat dit zo smakelijke mogelijk is. Want hoe lekkerder jij eet van gezonde producten, hoe minder trek je krijgt in de ongezonde snacks!

Eet smakelijk!

liefs Marion

Meer informatie

Gezonde tussendoortjes, wat kun je nemen?
Overgewicht bij kinderen. Wat zijn de risico’s?
Gezonde tussendoortjes die ook heel lekker zijn!
Glutenintolerantie of coeliakie: Een chronische darmaandoening
Gezonde tussendoortjes, wat kun je geven?
Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies
Peutervoeding, wat is gezonde voeding voor je peuter?
Gezond snacken: 6x verantwoord snacken zonder schuldgevoel
Gezonde lunch voor mee naar school
Lust ik wel! Het gezonde kookboek van het Voedingscentrum
Gezonde voeding is mentaal en fysiek belangrijk
Monkey platter – Je kind bepaalt zelf wat hij eet!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *