Peutervoeding? Wat is gezonde voeding voor je peuter?

Peutervoeding: Wat is gezonde voeding voor je peuter?

Peuters zijn geen baby’s meer, hij kan inmiddels goed bijten en zijn darmen verteren al grovere voeding. Dus “bye bye babyvoeding” en “hallo peutervoeding”! Je peuter kan veel gevarieerder eten dan hij als baby deed. Als je een beetje rekening met hem houdt (niet te vet, niet te zout en niet teveel kruiden) kan hij gewoon met de pot mee eten. Peutervoeding is dus eigenlijk synoniem aan gezonde voeding.

Behoefte aan gezonde voeding

Een baby groeit in het eerste jaar heel veel. Hij groeit van drie naar zeven kilo en gemiddeld zo’n 25 centimeter. Daarna groeit hij veel minder snel. In zijn tweede jaar groeit hij maar gemiddeld acht centimeter en komt ongeveer twee kilo bij in gewicht. Daarom kan een peuter wat minder behoefte krijgen aan eten. Een kind dat minder groeit, heeft ook minder eten (energie) nodig.

De behoefte scheelt van kind tot kind en leeftijd, geslacht en de beweeglijkheid speelt daarin een grote rol. Als hij een keer wat minder eet, hoef je niet direct je zorgen te maken. Wanneer je kind goed groeit en het actief is, is alles normaal. De eetlust van een kind wordt bepaald door zijn groei en zijn activiteit. Daarom kan het zijn dat een kind de ene dag meer eet dan een andere dag.

Richtlijnen voor gezonde peutervoeding voor je peuter

De gemiddelde richtlijnen voor en gezond menu voor je peuter zijn:

  • brood 1 – 3 sneetjes per dag
  • fruit 1 – 2 porties
  • aardappels (1 of 2), rijst of pasta
  • groente 1 -2 opscheplepels
  • halve liter melkproducten
  • 5 gram margarine (op brood) en 15 gram voor de bereiding
  • 2 – 3 bekers melk
  • 50-75 gram vlees, vis of ei
  • halve plak kaas
  • halve plak vleeswaren
  • 1 liter drinken
lijn groen oudersenzo
Peutervoeding: Wat is gezonde voeding voor je peuter?

Gezonde peutervoeding

Gezonde voeding levert alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei en de normale ontwikkeling. Ook voorkomt gezonde voeding welvaartsziekte, zoals zwaarlijvigheid, tandbederf, hart- en vaatziekten, etc. Verdeel de voeding zoveel mogelijk over 3 hoofdmaaltijden. Natuurlijk mag je kind best af en toe een tussendoortje (maximaal 3), maar probeer ook deze gezond te houden. Fruit, yoghurt, groente, etc. Wees matig met vet, maar houd er wel rekening mee dat kinderen tot 4 jaar meer vet nodig hebben dan volwassenen.

Nog borstvoeding?

Willen jij en je peuter nog doorgaan met borstvoeding dan kan dat gerust. Nog steeds is de samenstelling afgestemd op de leeftijd van je kind en zit het boordevol antistoffen wat zorgt voor extra afweer. Ook als je peuter een paar slokjes per dag drinkt is dat waardevol.

Varieer

Geen enkel voedingsmiddel bevat alles wat je peuter nodig heeft. Varieer daarom zoveel mogelijk om te zorgen dat je peuter alle voedingsstoffen binnen krijgt. Daarnaast zorgt de variatie ervoor dat je peuter allerlei smaken leert kennen en waarderen. Wist je trouwens dat je peuter iets minstens 5x moet proeven om ergens aan te wennen? Het kan dus best even duren voordat hij een bepaalde smaak herkent en lekker gaat vinden. Probeer je peuter minstens 75 gram groente per dag te geven.

Laat peuters zo snel mogelijk uit een beker drinken: in elk geval met negen maanden. Een zuigfles of tuitbeker belemmert de kauw- en spraakontwikkeling en werkt tandbederf in de hand (bron: Voedingscentrum). Geef niet teveel light frisdranken met cyclamaat of snoep met polyolen, zoals sorbitol, in verband met de veilige hoeveelheid van deze zoetstoffen.

Eetproblemen

Eetproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Probeer ondanks je bezorgdheid over zijn gezondheid een houding aan te nemen van onverschilligheid over het eten van je peuter. Dat werkt al gauw het beste en je bent er niet de hele dag mee bezig. Als je naar de richtlijnen kijkt wat hij moet eten, is dat niet zoveel en blijkt dat hij vaak toch de gewenste hoeveelheid binnen krijgt. Je kunt je peuter natuurlijk ook extra vitamine geven als je bang bent als hij iets tekort komt. Probeer de sfeer aan tafel gezellig te maken, zonder nadruk te leggen op het eten. Laat je peuter zoveel mogelijk zelf doen. En zorg dat de maaltijd niet te lang duurt.

Onregelmatig eetgedrag

Onregelmatig eetgedrag is volkomen normaal voor je peuter. Een peuter zorgt er zelf voor, hoe bizar zijn eetpatroon ook mag lijken, dat hij een uitgebalanceerd dieet binnenkrijgt. De ene dag kan hij juist veel ontbijt eten, maar eet hij bij de lunch en avondeten weinig. Maar de volgende dag kan dit bijvoorbeeld de avondmaaltijd zijn of de lunch. Soms eet hij juist bij alle maaltijden heel goed, en soms eet hij de hele dag door maar een schijntje.

Mogelijke oorzaken voor eetproblemen

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het eetgedrag van je peuter. Naast het feit dat het heel normaal is dat je peuter een grillig eetpatroon vertoond kunnen er ook anderen invloeden zijn dat hij (eens) wat minder eet.

  • Last van tandjes en/of doorkomende kiezen. Je peuter wil wel graag drinken.
  • Te moe, te boos of te gespannen om te eten.
  • Hij heeft het te druk om te eten, er valt ook zoveel te beleven.
  • Je peuter ontwikkelt een eigen smaak en hij kan ineens iets niet meer lekker vinden.
  • Weinig eten kan een voorbode zijn van een ziekte.
  • Je peuter is koppig en zit in zijn ‘nee-fase’.
  • Je peuter kan natuurlijk ook gewoon een matige eter zijn.
  • Door teveel tussendoortjes heeft je peuter geen trek meer (ook frisdranken met suiker beperken de eetlust).
  • Ze willen met hun eten experimenteren (hoe voelt het om erin te knijpen?).

Eettips

Stribbelt je peuter vaak tegen? Vliegen de boterhammen om je oren of moet je de bloemkool van het behang schrapen? Misschien kunnen deze eettips je een beetje helpen!

Buitenlucht maakt hongerig!
Probeer altijd tegelijk te eten. Zien eten, doet eten.
Daarnaast is het ook heel gezellig een vast moment van samenzijn te creëren.
Betrek je peuter eens bij de bereiding van de maaltijd. Zijn betrokkenheid wordt hierdoor vergroot.
Laat je peuter eens helpen met de tafel dekken.
Je kunt je peuter laten kiezen tussen twee gezonde menu’s.
Geef zelf het goede voorbeeld je bord leeg te eten.
Als je peuter het zelf wil proberen, laat het toe. Natuurlijk wordt het de eerste tijd een kliederboel, maar hij moet het immers ooit leren. Houd gewoon een nat doekje dicht bij de hand.
Blijf geduldig en vriendelijk.

Zorg tijdens de maaltijd voor zo min mogelijk afleiding.
Houd niet te star vast aan het denken dat hij zijn bord helemaal leeg moet eten. Een paar hapjes minder, is toch geen drama?
Eet zoveel mogelijk op vaste tijdstippen en probeer zoveel mogelijk alle maaltijden aan tafel door te brengen.
Als je peuter te moe is, zal hij geen grote honger hebben. Dring dan niet verder aan.
Probeer van de maaltijd iets gezelligs te maken zodat je peuter zich helemaal op zijn gemak voelt.
Stop wanneer je peuter aangeeft dat het genoeg heeft.
Teveel drinken tijdens de maaltijd, verlaagt de eetlust.
Zing bij de hapjes een liedje met je peuter en betrek je peuter hier ook bij.

Uiteten

Je peuter kan met de pot mee eten, dus kan hij ook een keer mee naar een restaurant. Probeer wel rekening met hem te houden door een restaurant te kiezen waar je peuter iets kan eten wat hij lekker vindt. Houd ook rekening met het tijdstip, als je peuter te moe is of te hongerig, kan het restaurantbezoek uitlopen op een groot fiasco. Check van te voren of er een kinderstoel (of alternatief) aanwezig is. Neem ook iets te spelen mee voor je peuter, of informeer naar eventuele speelhoekjes. Sommige restaurants zijn ingericht op kinderbezoek, maar als dit niet het geval is, kun je beter maar iets meenemen waarmee je peuter zich kan vermaken. Stilzitten en niets doen, is immers niet zijn sterkste kant.

Ga er niet vanuit dat je rustig kunt tafelen met een meergangen diner. Ook al duurt het etentje maar kort, het is moeilijk voor je peuter stil te zitten en zich netjes te gedragen. Hoe langer de maaltijd duurt, hoe groter de kans dat het mis gaat.

liefs Marion

Meer informatie

Gezonde recepten kunnen ook heel lekker zijn!
Gezond ontbijt, een goed begin van de dag!
Eten met mes en vork. Vanaf welke leeftijd kan dit?
Koksmaatje in de keuken. Zo maak je hem enthousiast voor een gezonde maaltijd!
Gooien met eten. Waarom doen peuters dit?
Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies
Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!
Gezonde tussendoortjes, waar zou je voor kunnen kiezen?
Supersnel weekmenu (die kinderen ook nog eens lekker vinden)

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *