Gezellig tafelen met het hele gezin! Hoe houd je het leuk aan tafel?

Gezellig tafelen met het hele gezin. Hoe houd je het leuk?

Het avondeten is hét moment om gezellig met z’n allen de dag door te nemen. Gezellig tafelen met het hele gezin, even tijd voor elkaar. Hoe was het op het werk? Wat hebben de kinderen vandaag geleerd op school? Een fijn samenkomen met het hele gezin. Maar hoe houd je het gezellig aan tafel? Hoe zorg je ervoor dat het geen drama wordt met de groente? En wat zijn leuke tafelgesprekken?

Gezellig tafelen. Hoe dan?

We zeiden het al: het avondmaal is een gezellig samenkomen van het gezin. De kok des huizes heeft weer zijn of haar best gedaan om een lekker maaltje op tafel te zetten, iedereen is op tijd thuis om aan te schuiven en eenmaal aan tafel nemen jullie samen de dag door. Zo zou het perfecte plaatje eruit zien althans. Maar eten met het gezin kan ook minder gezellig zijn, stressvol zelfs. Het eten kan een strijd worden, er wordt alleen maar geknoeid en geklaagd of er is voortdurend ruzie aan tafel. Hoe kun je goede tafelmanier stimuleren?

We hebben een paar alledaagse voorbeeldsituaties verzameld, waar elk gezin wel eens mee te maken heeft, en geven tips & tricks om het gezellig te houden aan tafel.

lijn groen oudersenzo
Gezellig tafelen met het hele gezin. Hoe houd je het leuk?

Samen tafeldekken

Maak van het tafeldekken een gezellig ritueel dat je samen met je kind(eren) uitvoert, of laat de kids het samen doen. Op die manier weten ze meteen dat het eten bijna klaar is en ze hun andere bezigheden moeten afronden.

Half zes eten

Het hoeft natuurlijk niet per se half zes te zijn, sommige ouders zijn op die tijd nog niet terug van hun werk, maar het is wel goed om op vaste tijden te eten. Het beste is om drie keer per dag een maaltijd te gebruiken en daarnaast op vaste tijden ’s ochtends en ’s middags een tussendoortje. Geef je kind een portie waarvan je weet dat hij/zij het op kan. Gemiddeld doen we er zo’n twintig tot dertig minuten over om een maaltijd te nuttigen.

“NEEE, lust ik niet!”

Kinderen zullen niet alles dat je ze voorschotelt kunnen waarderen. Sommige dingen lusten ze echt (nog) niet. Zolang je ze gevarieerd eten aanbiedt, is het niet nodig om ze te dwingen iets te eten. Probeer wel eerst altijd een paar hapjes naar binnen te krijgen. Lukt het niet, dan houdt het voor nu op. Alle kinderen hebben wel eens een dag dat ze minder trek hebben.

Geen telefoons op tafel

Mobieltjes op tafel zijn, net als in restaurants, ook thuis een no go. Het belemmert jullie in het voeren van gezellige tafelgesprekken. Maak van het tafelmoment een gezellig onderonsje, zonder afleiding van welke schermpjes dan ook. Dit geldt overigens niet alleen voor de kids, maar ook voor jullie ouders!

Vermijd chantage of slimme trucjes

Misschien is het verleidelijk om je kids om te kopen met extra schermtijd of wel/geen toetje, maar slechts een vijfde van de ouders geeft aan dit ook echt gaat helpen. Verstop je de boontjes onder het vlees? Of snijd je de paprika zo klein dat het niet meer opvalt in de pastasaus? Jammer maar helaas: ook groente verstoppen of vermommen trappen de meeste kinderen niet in (85%). 

Kliederen en knoeien

Vooral in gezinnen met jonge kinderen kan er een hoop geklieder en geknoei zijn aan tafel. Melk langs de rand van het glas en overal eten, behalve in hun mond. Kleine problemen zoals jengelen, zeuren, treuzelen of met het eten spelen kun je het best zo veel mogelijk negeren. Eet zelf rustig door en kijk je kind niet aan. Houd dit vol tot het probleemgedrag stopt. Er is natuurlijk ook gedrag dat moeilijk te negeren is, zoals stoeien met broers of zussen of met spullen gooien. Hierop moet je kinderen wel aanspreken, wil je het gezellig houden aan tafel.

Tafelgesprekken

Tafelgesprekken dragen ook bij aan de sfeer. Onderwerpen waar alleen jullie als volwassenen over mee kunnen praten, maken het voor kinderen bijvoorbeeld niet erg gezellig aan tafel. Zorg ervoor dat zij ook kunnen meepraten en toon interesse. Zoek naar leuke gespreksstof met vragen als ‘wat is het leukste dat je vandaag hebt gedaan?’ of ‘wie heeft je vandaag aan het lachen gemaakt?’. Of doe een vragenrondje, waarbij iemand om de beurt een vraag stelt aan een ander. Zo leer je elkaar beter kennen en blijft je als ouders op de hoogte van wat er speelt bij de kinderen.

Maak het feestelijk!

In december maken we onze eetmomenten graag wat feestelijker, maar waarom zou je dat niet elke dag doen! Onze tips voor gezinnen met moeilijke eters of kinderen die het moeilijk vinden om lang stil te zitten aan tafel is: maak er op gewone doordeweekse dagen ook een feestje van. Dit kan met de look & feel van de keuken, met de aankleding en door de kids bij de voorbereiding te betrekken. Wat je tegenwoordig veel is een warme aankleding op tafel: een kleurrijk tafelkleed, hippe onderzetters, feestelijke verlichting en mooie glazen om het af te maken. Een aantrekkelijke tafel, maak eraan tafelen ook aantrekkelijker!

Geef niet op!

Ieder kind is anders en ieder kind heeft een andere behoefte én een andere benadering nodig. Ook kids uit hetzelfde gezin kunnen onderling daarin verschillen. Probeer verschillende dingen uit en geef vooral niet te snel op. Je vindt vast en zeker een aanpak die bij jouw kids gaat helpen!

Tip: kinderen vinden het vaak leuk om ‘mee te doen’. Geef hen ook een rol in de styling. Laat ze bijvoorbeeld meehelpen in de keuken of zelf bepalen uit welk glas ze drinken, dat wordt waarschijnlijk die van hun favoriete superheld!

Liefs Marlouk

Meer informatie

Gezonde tussendoortjes, wat kun je geven?
Eten met mes en vork. Vanaf welke leeftijd kan dit?
Het eetgedrag van pubers is soms frustrerend. Hoe ga je hier wijs mee om?
Zelf laten eten, wanneer begin je ermee?
Mijn kind lust niets
Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!
Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies
Lust ik wel! Het gezonde kookboek van het Voedingscentrum
Samen eten op een gezellige manier! Zo doe je dat.
Omgaan met een moeilijke eter!

Bronvermelding

Tekst: Marlouk Rodijk
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *