Met de blender maak je de heerlijkste gerechten

Met de blender maak je de heerlijkste gerechten

Als je een beetje van koken en bakken houdt, is je keuken al snel te klein. Als ik om me heen kijk heb ik in de loop van de jaren behoorlijk wat apparaten verzameld, zoals een broodmachine, staafmixer, tafelgril, tosti-ijzer en keukenmachine. Eerlijk gezegd is dit niet eens alles en kan ik nog wel even doorgaan. De meeste apparaten gebruik ik echter zelden tot nooit en eigenlijk staan ze alleen maar in de weg. Er is echter één apparaat dat ik meer dan regelmatig gebruik en dat is de blender. Want alleen met de blender kan ik mijn meest favoriete gerechten maken en toen Rocco nog klein was maakte ik voor hem met de blender perfecte groentehapjes.

Wat is een blender?

Misschien denk je dat de blender een nieuw apparaat is, maar wist je dat de blender in 1922 al is uitgevonden? Hij draait en blendert dus inmiddels al een tijdje mee.
Een blender is eigenlijk een soort van hakmolen die je kunt gebruiken om te mixen en/of te pureren. Kwa werking lijkt hij nog het meest op de staafmixer, maar doorgaans is een goede blender een stuk krachtiger dan de staafmixer. Met een staafmixer kun je bijvoorbeeld geen crushed ice maken en dat lukt met een goede blender prima. Rocco gebruikt hem regelmatig om voor zichzelf een soort ‘slush puppy’ te maken.

Waar moet je op letten?

Blenders zijn er in allerlei vormen, maten, merken en prijzen en wil je toevallig een blender kopen, dan zijn er een paar dingen die belangrijk kunnen zijn en waar je op moet letten. Bijvoorbeeld of de blender verschillende standen heeft. Als je een milkshake wilt maken, heb je een andere manier van blenderen nodig dan wanneer je van een handje amandelen, amandelmeel wilt maken. Ook vind ik het belangrijk dat hij goed en stevig op het aanrecht blijft staan en niet door mijn keuken danst. En uiteraard moet er een krachtige motor in zitten, want ik wil wel ‘alles’ erin kunnen gooien. Nou ja, bijna alles, want ik doe niet mee aan de ‘Will it Blend-challange’.

Wat kun je ermee?

Wat ik al zei, je kunt heel wat met een blender, daarom gebruik ik hem ook zoveel. Ik maak er bijvoorbeeld heerlijke soepjes mee, gezonde smoothies, smakelijke milkshake, pittige pesto of mooie gladde sauzen. Ik deel graag een aantal van mijn favoriete recepten met jullie! Deze recepten zorgen ervoor dat ik mijn blender niet kan missen…

Recepten

Met de blender maak je de heerlijkste gerechten

Pompoensoep

Ingrediënten

1 kleine pompoen
2 sjalotten
olijfolie
4 teentjes knoflook
rode paprika
125cc slagroom
groentebouillontablet
1 liter water
paprikapoeder

Bereiding

Snijd de pompoen in blokjes en verwijder de pitten. Snijd de paprika in kleine stukjes.
Snipper de sjalotten en de knoflook en bak ze in een eetlepel olijfolie. Voeg de stukjes paprika en stukken pompoen toe en laat deze even mee bakken. Kruimel het bouillonblokje eroverheen en voeg het water toe. Laat het zo’n 15 tot 20 minuten koken.
Giet de soep in de blender en pureer deze tot een glad mengsel. Voeg naar smaak nog wat paprikapoeder toe en schenk de soep in een kom of soepbord. Giet er een scheutje slagroom bij en je kunt genieten.

Met de blender maak je de heerlijkste gerechten

Smoothie peer met blauwe bessen

Ingrediënten

1 peer
100 gram blauw bessen (diepvries of vers)
150 cc melk
100 cc yoghurt

Bereiding

Snij de peer in kleine stukjes en stop ze in de blender. Voeg de blauwe bessen toe (vers of diepvries), giet de melk en de yoghurt erbij en blenderen maar! Is hij mooi egaal geworden? Dan is je smoothie klaar om gedronken te worden!

Met de blender maak je de heerlijkste gerechten

Milkshake

Ingrediënten

150 cc melk
150 gram roomijs (of vanilleijs)
100 gram fruit (aardbeien, banaan, sinaasappel)
siroop (naar keuze)

Bereiding

Je stop alle ingrediënten in de blender en blendert het door elkaar totdat er een mooie egale massa is ontstaan. Klaar is je milkshake! Houd je liever van chocolade milkshake? Vervang dan het fruit en de siroop door chocoladesiroop.

Met de blender maak je de heerlijkste gerechten

Mojito

Ingrediënten

30 ml witte rum
120 ml bruiswater
een halve limoen
2 eetlepels suiker
takje verse munt
crushed ice

Bereiding

Kneus de verse muntblaadjes voor je ze in het glas doet. Voeg een partje limoen toe en stamp alles even met een stampertje, zodat alle sappen goed vrijkomen.
Maak in de blender van een paar ijsblokjes crushed ice en strooi dit in het glas.
Schenk de rum over het ijs. Voeg de soda toe en schenk het glas vol. Even roeren en naar smaak de suiker toevoegen.

Liefs Marion

Meer informatie

De kookhoek van Oudersenzo
Twee recepten van lekkere, gezonde soepjes voor de lunch
Groentehapje: Zelf een prakje maken of toch een potje?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerking.

lijn Oudersenzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *