Hoe schrijf je een leuk Sinterklaasgedicht? 7 tips!

Gedichten horen bij Sinterklaas, zoals sneeuw bij de winter hoort. Het is de kers op de taart, de marsepein op je chocoladeletter. Zeg nou zelf: 5 december zonder origineel sinterklaasgedicht is toch een minder heerlijk avondje! Wil je dit jaar echt uitpakken – en niet wéér met een A4-tje van de gedichten generator aankomen – volg deze 7 tips!

Hoe schrijf je een leuk Sinterklaasgedicht?

Gedichten generator, no go!

Sint en Piet zaten te denken… NEE stop, daar ga je al! We zijn over het algemeen niet zo origineel als het op sinterklaasgedichten aankomt. Het gros van de Nederlanders gebruikt een online generator om een leuk sinterklaasgedicht te schrijven. Nou ja leuk, de meeste kant en klare gedichten zijn vrij cliché. Je vult de naam in van degene voor wie het cadeau is, hobby’s en hetgeen dat je geeft en HOPLA er rolt zo een gedicht van een regel of twaalf uit de printer. Op Pakjesavond zitten vervolgens vijf mensen hetzelfde sinterklaasgedicht voor te lezen. Don’t even go there!

7 tips voor een leuk sinterklaasgedicht

Maar wat moet je dan doen als je rijm skills niet verder reiken dan ‘Piet keek door de schoorsteen en wist jouw wensen meteen’? No worries! We hebben een paar handige tips & tricks voor je verzameld in een spoedcursus Sinterklaasgedichten Voor Beginners.

1. Ontdek de geheimen van rijmen

Sinterklaasgedichten zijn eigenlijk heel eenvoudig. Ze hebben in de meeste gevallen het rijmschema aa bb cc enzovoorts. De eerste zin hoeft niet moeilijk te zijn: “Oh, wat een jaar!”, bijvoorbeeld of “Daar zit je dan”. Houd het vooral simpel en kies voor zinnen die eindigen op makkelijke rijmwoorden. Woorden hoeven overigens niet altijd op papier te rijmen. Als de klank maar hetzelfde is!

2. Maak het persoonlijk

Het leuke aan een sinterklaasgedicht, is dat hij hardop wordt voorgelezen. Een uitgelezen kans om die vriend, collega of een familielid eens lekker te sarren en rode wangen te bezorgen voor de hele groep! Spreek iemand nog eens kritisch toe, benoem typische eigenschappen van degene waarvoor je schrijft en stip persoonlijke blunders nog eens extra aan. Zal hij/zij leuk vinden.

3. Gebruik een bekend liedje

Als je die eerste zin maar eenmaal op papier hebt… Wil het maar niet lukken? Gebruik dan een bekend kinderliedje of, nog beter, een bekend sinterklaasliedje als leidraad voor je dichtkunsten. Kinderliedjes.info heeft de leukste voor je verzameld.
https://www.kinderliedjes.info/kinderliedjes-op-onderwerp/sinterklaasliedjes/

4. Schrijf een rond verhaal

Bedenk vooraf wat je wilt vertellen in je gedicht en zorg ervoor dat het een rond verhaal wordt. Dit betekent dat je in de laatste vier regels weer terugkomt op het onderwerp waarmee het gedicht start. Misschien gebruik je zelfs dezelfde zin: “Oh wat een jaar” of “Daar zit je dan”. Zo heb je meteen een leuke binnenkomer én uitsmijter op papier staan.

5. Gebruik het rijmwoordenboek

Toen Sint Nikolaai is 1810 het eerste sinterklaasgedicht schreef dat bekend is in de boeken, had hij geen handig Rijmwoordenboek van Van Dale – laat staan een rechtstreekse verbinding met rijmwoordenboek.vandale.nl! Hij zat uren, dagen, weken te zwoegen op een paar regels tekst. Dat is in de 21ste eeuw wel anders. Kom je even niet op een woord, doe een Google search: ‘Wat rijmt op…’ en je inspiratie draait weer op volle toeren!
rijmwoordenboek.vandale.nl

6. Maak er een challenge van

Zijn je schrijvers skills, ondanks onze tips, nog steeds ver te zoeken? Verstop je slechte schrijfwerk dan in een challenge. Maak er een uitdaging van. Je kunt het bijbehorende cadeau bijvoorbeeld verstoppen en in het gedicht stap voor stap aanwijzingen geven over de vindplaats. Een kleine kanttekening: het duurt op deze manier wel gauw een kwartier tot twintig minuten voordat de volgende zijn cadeau kan uitpakken!

7. Een mooie lay-out

Als de eerste indruk goed is, gaat de rest vaak vanzelf. Dat geldt ook voor een sinterklaasgedicht. Natuurlijk moet de tekst wel ergens op slaan, maar met een mooie lay-out heb je de eerste punten meteen binnen! Kies voor een vormgeving die bij het verhaal past. Een persoonlijke foto, iets op houtwerk (omdat dit bij zijn/haar werk past), een origineel lettertype…kortom: val op!

Liefs Marlouk

Meer informatie

Zo houd je de Sinterklaasstress in de hand!
Sinterklaascadeautjes voor een prikkie
Sinterklaasavond, zo maken we het gezellig!
Willy Woef zet zijn schoentje voor Sinterklaas
Sinterklaas, de historie van een goedheiligman
Sinterklaascadeautjes tips!

Bronvermelding

Tekst: Marlouk Rodijk
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *