Hoe leer je kinderen energie besparen?

Hoe leer je kinderen energie besparen?

Energie besparen kan je niet in je eentje doen, dat doe je met iedereen in huis, dus ook je kinderen. Kinderen zien in het jeugdjournaal en leren op school over het klimaat, de opwarming van de aarde en wat voor gevolgen dat kan hebben. Daarom zullen kinderen er ook wat aan willen doen, maar voor kinderen is energie vaak nog een moeilijk concept. 

Hoe kan je uitleggen waarom er energie bespaart moet worden?

Je kunt je kinderen al jong energiebewust maken, al is er per leeftijdsgroep wel een andere benadering nodig.

Kleuters zullen het hele concept energie niet begrijpen, maar zullen er verder ook niet naar vragen. Vertel ze gewoon dat als je iets niet gebruikt dat je het uitdoet, net als je na het spelen je speelgoed opruimt.  

Kinderen van de lage school zullen het concept energie al enigszins begrijpen, vertel ze dat energieverspilling slecht is voor het milieu. Wat moet er gebeuren met de dieren die hun leefgebied verliezen, de ijsbeer heeft geen huis meer. 

Kinderen van de middelbare school krijgen al les op school over energie wat het is etc . Betrek deze kinderen in huishoudelijke energievraagstukken, kijk samen naar de jaarrekening. Laat ze nadenken over hoe ze zelf energie kunnen besparen. 

lijn groen oudersenzo
Hoe leer je kinderen energie besparen?

Maak er een spel af van 

Ten eerste zorg dat u het zelf altijd doet, klaar met tv kijken? Doe de tv uit en haal de stekkers eruit, dan zien uw kinderen het en zeg het dan ook nog even wat u doet. 

Zorg ervoor dat kinderen het als een spel gaan zien, wie het meeste kan besparen op de rekening. Elk kind wil wel winnen, bijvoorbeeld “doe het licht uit” waarbij de laatste die uit de kamer komt ook het licht uit doet. 

Beloon het besparen

Als je in bijvoorbeeld een jaar goedkoper uit bent door het besparen, kan je met dat bedrag iets leuk gaan doen. Zeg het er dan expliciet bij, “we gaan vanmiddag wat leuks doen met het geld dat we hebben bespaard”. 

Automatisch besparen

Er is een nieuwe dienst uit Engeland, hierdoor kan je automatisch besparen op de energie rekening. Je meld je 1 keer aan, vervolgens gaat SwitchHero op zoek naar een besparende deal, zonder dat jij daarvoor hoeft te betalen. Als zij een deal vinden zetten ze die voor je klaar, als je akkoord gaat wordt je overgezet van leverancier. Ben je niet akkoord gaan ze gewoon weer verder met zoeken naar een deal waar je het wel mee eens bent.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is een ecologische voetafdruk?
Hoe kun je duurzamer leven?
Duurzamer leven is helemaal niet zo lastig
Zo zorg je dat je warm blijft zonder verwarming
6x Simpele hacks die je ecologische voetafdruk direct verkleinen
Bezuinigingstips of bespaartips waarmee je gewoon prettig door kunt leven
Armoede in Nederland, een bittere realiteit voor velen
Let hierop bij het kopen van zonnepanelen
Hoe maak je kinderen bewust van de waarde van geld?
Bespaartips, hoe komen we de maand door?
Besparen op je boodschappen
Het leven van een bijstandsmoeder. Zo zwaar is het echt!
Besparen? Laat je niet verleiden in de supermarkt
Geld besparen? Dat gaat zeker lukken met deze tips!

Bronvermelding

Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Kostenservice.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.