Hoe kun je duurzamer leven?

Hoe kun je duurzamer leven?

Duurzamer leven is hot…en terecht. Met meer hart voor onze wereld kunnen we iets doen aan het milieuprobleem. Niet alleen beter voor de wereld, de flora en fauna, maar simpelweg ook gewoon voor onszelf. Want ook wij zijn gewoon een deel van die wereld. Maar hoe kan je duurzamer leven? Moet je daar heel ingewikkeld voor doen of kan je ook je steentje bijdragen op een eenvoudige manier?

Begin gewoon eens bij jezelf

Je hoeft echt niet meteen op te staan en de wereld te verbeteren door op een podium te klimmen en je ongenoegen te uiten. Sterker nog: als iedereen nu eens gewoon bij zichzelf begon, dan hadden we deze klokkenluiders niet eens nodig! Begin dus gewoon bij je eigen gewoonten en neem die eens onder de loep. Want met een beetje anders gaan denken kan je jouw voetafdruk, zoals ze dat zo mooi noemen, al een stuk kleiner maken! Het WWF heeft hier een mooie test voor gemaakt!

Tweede kans voor spullen

Iets nieuws nodig? Lever je oude spullen (als ze nog werken natuurlijk) dan in bij de kringloop of een rommelmarkt. Nog mooier als je zelf ook daar je eigen spullen koopt. Hoe minder er gefabriceerd hoeft te worden, hoe minder materialen er verspild worden. Denk alleen al aan minder houtkap, bijvoorbeeld. Maar ook wordt er minder energie verbruikt. Daarnaast wordt de afvalberg er niet onnodig hoger door!

lijn groen oudersenzo
Hoe kun je duurzamer leven?

Eet regionaal

Door te kiezen voor seizoensproducten die uit je eigen streek komen, heb je minder transport nodig. En als je echt kiest voor de producten van dit seizoen kies je ook voor eten wat niet eerst bijvoorbeeld gekoeld bewaard moest worden.

Kleding- en speelgoedruil

Kleding kan prima doorgegeven worden aan andere kinderen (of jongere broertjes of zusjes) als het nog heel is. Zeker als kinderen nog heel jong zijn, groeien ze er sneller uit dan dat de kleding op is. Ook speelgoed kan je op deze manier prima doorgeven!

Afval scheiden

Producten die recyclebaar zijn, hou je natuurlijk uit de ‘overige afval’ container. Plastic, blik, oud papier, glas…ze kunnen allemaal weer gebruikt worden voor nieuwe varianten!  Dus goed scheiden dat afval!

Minder plastic

Plastic is een ramp voor het milieu. Uiteraard gooi je dit dus niet zomaar op straat. Maar ook als je wel netjes bezig bent, is minder plastic gebruiken altijd nog beter. Water kan je prima uit de kraan halen in Nederland en dat doe je gewoon in een glazen kan of een sportbeker. Die lege plastic flesjes zijn nergens voor nodig. Plastic zakjes om het brood heen? Kies voor een broodtrommel. Ja, sportbekers en broodtrommels zijn ook meestal van plastic, maar deze kan je jaren gebruiken in plaats van maar 1 keer! Groente en fruit uit de supermarkt? Dat hoef je helemaal niet in een plastic zakje te doen! En als ze nu in de supermarkten en bij de fabrieken zelf ook eens minder plastic zouden gebruiken…

Minder ver op vakantie

Je hoeft niet vier keer per jaar naar het buitenland! Ook in ons eigen landje is er prachtige natuur en veel leuks te beleven. Ben je wel heel erg verslingerd aan buitenlandse vakanties? Probeer het dan in ieder geval te minderen!

Op de fiets

We zijn zo gewend om even snel de auto te pakken. Pak toch gewoon eens vaker de fiets of gewoon de benenwagen. Beter voor het milieu en voor jezelf! Zo kom je ook gelijk aan je eigen beweging toe…

Openbaar vervoer

Met z’n allen de snelweg op of met z’n allen gewoon de trein in? Je raadt het al: de trein is beter voor het milieu. En het fijne aan de trein is dat je ondertussen gewoon nog even je presentatie door kunt nemen! En gewoon op je smartphone mag zitten…

Zelf producten maken

Er zijn producten die je prima zelf kunt maken van gewone middeltjes uit je keukenkast. Dit kunnen verzorgingsproducten zijn, maar ook spullen om mee schoon te maken. Vaak goedkoper, maar vooral ook minder agressief voor het milieu!

Voorkom voedselverspilling

Kook niet voor een weeshuis, maar gewoon voor het aantal mensen dat je te voeden hebt. En is er eten over? Dan kan je dat meestal prima bewaren voor de volgende dag! Denk dus even na als je weer aan het inslaan bent in de supermarkt of je ook alles wel op zult krijgen. Vroeger was het heel normaal om een restjesdag te hebben. Maar van heel veel restjes kan je ook vaak nog weer een ander lekker gerecht maken. Internet staat vol met ideetjes van recepten… Bij het voedingscentrum leggen ze je uit hoe je slim om kunt gaan met de datums die op het eten staan. Want ook daarin kan je een verschil maken door je zintuigen te gebruiken!

liefs Wil

Meer informatie

Bespaar geld en energie: 8 tips voor ouders met jonge gezinnen
De stijgende kosten en waar kan je eventueel op besparen?
5 manieren om direct geld te besparen
4 manieren om geld te besparen nu alles veel duurder wordt
Wat is een ecologische voetafdruk?
Duurzamer leven is helemaal niet zo lastig
6x Simpele hacks die je ecologische voetafdruk direct verkleinen
Hoe leer je kinderen energie besparen?
Een duurzaam huishouden? Zo doe je dat!
Je huis verduurzamen? 6 ideale tips voor een groener huis
Groen opvoeden en milieubewust leven

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *