6x Simpele hacks die je ecologische voetafdruk direct verkleinen

6x Simpele hacks die je ecologische voetafdruk direct verkleinen

Duurzaamheid is hot. Meer en meer mensen willen hun ecologische voetafdruk verkleinen en zo hun negatieve impact op de klimaatverandering minimaliseren. Zonnepanelen aanschaffen en een warmtepomp aan laten leggen zijn financieel echter niet voor iedereen weggelegd. Om die reden presenteren we je 6 simpele hacks die je duurzaamheid naar een hoger niveau tillen op een eenvoudige manier.

#1: Minder vlees eten

Minder vlees eten heeft direct effect op hoe duurzaam je bezig bent. Vlees is verantwoordelijk voor 40% van de broeikasgassen die vrijkomen bij het produceren van het voedsel voor de gemiddelde Nederlander. Geen paniek: je hoeft je biefstukje niet te missen. Flexitariër worden (2 of meer dagen per week geen vlees eten) heeft al een positieve impact. Wat je op die dagen dan eet? Je kunt vlees vervangen door een vegetarische burger, een handje noten, peulvruchten of kaas. Mijn persoonlijke favoriet: andijviestamppot met zongedroogde tomaatjes, walnoten en oude brokkelkaas. Roer er een lepeltje rode pesto doorheen en je hebt een overheerlijke stamppot met Mediterrane twist.

#2: Duurzame kleding

Duurzame kleding wordt gemaakt met oog voor de planeet, het dier en de mens. Denk aan kleding die geproduceerd wordt onder goede werkomstandigheden. Maar ook het gebruik van duurzame materialen die minder effect hebben op het klimaat (denk bijvoorbeeld aan bamboe) dragen bij aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Naast duurzame kleding is ook duurzaam beddengoed en duurzaam badgoed precies wat je nodig hebt als je wilt letten op jouw impact op het milieu. Denk aan duurzame handdoeken, washandjes en badmatten. Het 100% biologische badgoed van Yumeko is lief en zacht voor je huid, waardoor je jezelf zonder schuldgevoel in comfort en weelde kunt wikkelen.

lijn groen oudersenzo
6x Simpele hacks die je ecologische voetafdruk direct verkleinen
6x Simpele hacks die je ecologische voetafdruk direct verkleinen

#3: Let op je watergebruik

Toegegeven, dit is iets waar ik zelf echt aan moet werken. Ik houd ervan om regelmatig een warm bad te nemen en douche dagelijks uitgebreid. Maar echt, minder water gebruiken is een ding waarmee je je ecologische voetafdruk echt verkleint. Thuis ben ik opgegroeid met douchen op de volgende manier: jezelf afspoelen, kraan uit, jezelf inzepen met de kraan uit en vervolgens weer afspoelen. Ik vond het een regelrechte hel, maar beter voor het klimaat is het zeker. Als je van tevoren zorgt voor een leuk muziekje onder de douche en een aangename temperatuur in de badkamer moet het trouwens wel lukken. Note to self: zucht, ik moet er toch echt weer eens mee beginnen.

#4: Zet de verwarming niet te hoog

Het is vast al honderd keer gezegd, maar wees naast met water ook zuinig met het gebruik van de verwarming in huis. Ik heb makkelijk spreken vanuit een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning, maar ook in mijn oude huis beperkte ik het aanzetten van de kachel zoveel mogelijk. Een dekentje op de bank is heel gezellig, zeker met een kopje thee en een goed boek erbij. Trek ’s winters een dikke trui aan et voíla: je hebt het heerlijk behaaglijk zonder jezelf een ongeluk te stoken. Heb je het snel koud? Draag dan dikke slobsokken en een muts in huis. Het hielp mijn huisgenoot (een echte koukleum) de winters door.

#5: Weg met energie slurpende apparatuur

Zelf deed ik mijn vaatwasser al de deur uit. Ook de droger is misschien niet zo essentieel als je denkt (of je kiest voor een warmtepompdroger natuurlijk). Echte diehards doen hun koelkast ook weg en bewaren bederfelijke producten in een kast in de tuin of op het balkon ’s winters. Nadeel: je moet dan wel vaker boodschappen halen en kunt niet voor langere tijd spullen inslaan. Maar goed, je kunt zelf bepalen hoe gek je het maakt natuurlijk.

#6: Plastic de deur uit!

Last, but not least: houd plastic zoveel mogelijk buiten de deur. Dat plastic slecht is voor het milieu hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Tijd dus om koffiebekers, boterhamzakjes en rietjes definitief de deur te wijzen. Er zijn vandaag de dag genoeg goede alternatieven te verkrijgen. Denk aan papieren zakjes en rietjes van bamboe. Dus hup, naar de winkel om dit soort hippe wegwerpartikelen te scoren! Je zult zien dat als je deze hacks toepast in je dagelijks leven, je niet inlevert aan comfort maar wél direct je ecologische voetafdruk drastisch verkleint.

Liefs Amber

Meer informatie

Wat is een ecologische voetafdruk?
Hoe kun je duurzamer leven?
Duurzamer leven is helemaal niet zo lastig
Hoe leer je kinderen energie besparen?
Een duurzaam huishouden? Zo doe je dat!
Je huis verduurzamen? 6 ideale tips voor een groener huis
Groen opvoeden en milieubewust leven

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Yumeko.nl.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *