Een doula bij een geplande keizersnede. Kan dat?

Vorige week ontving ik een mail van een zwangere die zich afvroeg of een doula bij een geplande keizersnede mocht zijn. Ik weet dat ziekenhuizen vaak niet openstaat voor meer dan één persoon in de operatiekamer, dus dat een doula erbij lastig zou worden. Dat gaf ik aan haar door. Om die reden besloot ze dan maar geen gebruik te maken van mijn douladiensten. Ik stuurde haar nog een mail met extra info wat een doula voor je kan betekenen als je zwangerschap gaat eindigen in een (geplande) keizersnede. Wat ik haar vertelde, deel ik ook graag met jou.

Spannend en vreugdevol

Laat ik dit voorop stellen: als je via een keizersnede zal gaan baren wil je ook weten hoe dat gaat. Is de geboortedag ook spannend en vreugdevol. Omdat je bij de geboorte van je kindje geholpen wordt, kun je gaan denken dat je het uit handen geeft. Je kan jezelf immers niet opereren. Maar jij bent nog steeds degene die het ondergaat, samen met je kindje en je partner. Je blijkt nog steeds het uitgangspunt. Daar mag je aandacht voor vragen en onderzoeken hoe jij deze geboorte wilt beleven. 

Ik heb diverse keizersnedes begeleid en de begeleiding verschilt eigenlijk niet erg van vaginaal geboren baby’s. Want als doula kan ik ook veel voor je betekenen als je via een (geplande) keizersnee een kindje zal krijgen. Het is goed je te realiseren dat een keizersnee ook een geboorte is, waar je naar toe leeft en je op voorbereidt. Al baar jij je kindje met hulp van buitenaf, je wordt nog steeds (opnieuw) moeder en ook keizersnedes zijn een persoonlijke beleving. Je neemt jezelf altijd mee. 

lijn groen oudersenzo
Een doula bij een geplande keizersnede. Kan dat?

Bijzondere setting

Wat helpt jou om dit kindje te ontvangen in deze bijzondere setting? Denk aan een gentle cesarean, een lotusgeboorte (niet gelijk de navelstreng doorknippen, maar de placenta samen met het kindje geboren laten worden), baby gelijk bloot op bloot bij jou, je kindje geboren zien worden of de baby komt op eigen kracht uit de geopende baarmoeder. Heel veel zaken zijn mogelijk en die ik bespreek met jou en je partner.

Ook is er aandacht voor de periode daarna. Het herstel van de operatie, borstvoeding geven, je beleving van deze geboorte. Sommige moeders vinden dat ze eigenlijk niet (zelf) gebaard hebben, dat ze gefaald hebben. Dat hun lichaam incompetent is geweest. Dat vraagt tijd en aandacht om te helen. En omdat ik als doula dicht bij hen stond en een groot deel van het proces heb meegemaakt, is het fijn om het er samen over te hebben.

Geboorteverslag

Als doula ga ik, indien gewenst, mee naar het ziekenhuis op de geplande geboortedag. Vaak moet je daar ruim van tevoren aanwezig zijn. Soms wordt de keizersnede uitgesteld vanwege een spoedoperatie die er tussendoor komt. Ik help om de tijd door te komen. Ga eventueel mee tot aan de deur van de operatieafdeling en blijf wachten totdat de baby geboren is. Soms kom ik op de uitslaapruimte om te delen in de vreugde en vragen van de kersverse ouders te beantwoorden. Ook schrijf ik een geboorteverslag van deze bijzondere dag, de geboortedag van jouw kindje.

De vrouw ligt niet alleen

Ik denk terug aan die keer dat ik meeging met de aanstaande ouders naar het ziekenhuis. Ze hadden zich met mijn hulp goed voorbereid op de geplande keizersnee. De tijd verstreek. De man ging even beneden wat lekkers kopen. Hij vond het fijn dat zijn vrouw niet alleen was tijdens zijn afwezigheid, want ik was er immers, hun vertrouwde doula. Zo behield hij zijn bewegingsvrijheid en zijn vrouw de gewenste aandacht en aanwezigheid. De kleertjes voor de baby werden uitgepakt, liefdevol bekeken, gevoeld en uitgestald op bed. Hier zou straks hun kindje mee aangekleed worden. De liefde was voelbaar. Ik maakte er een foto van en die kwam in het geboorteverslag. Als één van de vele dierbare momenten daar in dat ziekenhuis op de geboortedag van hun kindje. We wisten toen nog niet dat ik een paar jaar later ook bij de geboorte van hun tweede kindje zou zijn. Dit keer thuis in bad. Want ook dat kan na een keizersnee. Een volgende keer zal ik het daarover hebben: de VBAC (de vaginale geboorte na een keizersnede).


Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Nagloeien van blijdschap en dankbaarheid
Een goede voorlichting is essentieel
Een VBAC en wat een doula daarin kan betekenen
Wat heb je aan een doula?
Goede voornemens voor 2022. Heb jij ze al gemaakt?
Houding om te bevallen: Maak gebruik van de zwaartekracht
Vertrouwen, In jezelf en in de ander
Een doula kost geld
Het geboorteverslag van een doula
Luister naar je lichaam, jij bent je eigen deskundige
Wie betrek je bij de geboorte van je kindje?
Stel je vragen aan doula Gonny Cappers

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *