Vragen aan onze diëtiste Christel Vondermans

Christel Vondermans (1976) is diëtist en werkt als tekstschrijver voor Scriptum communicatie over voeding. Ze heeft jarenlange ervaring in het geven van voedingsadviezen en dieetbehandeling aan onder andere zwangere vrouwen en (jonge) kinderen.
Een website over écht en puur eten, zonder pakjes en zakjes en zeker ook geschikt voor jonge gezinnen.

Vragen aan onze diëtiste Christel Vondermans

Christel heeft zelf 2 kinderen: een dochter geboren in 2007 en een zoon die in 2009 ter wereld kwam. Hierdoor is haar interesse in kindervoeding alleen nog maar meer toegenomen. In 2010 verscheen haar boek “Groeien als kool, Gezonde voeding voor kinderen“, geschreven voor medewerkers in de kinderopvang.

Extra informatie

Alternatief voor kinderen die liever geen vis eten
Fit voor de zomer! Hoe regel je dat?
Glutenintolerantie of coeliakie: Een chronische darmaandoening

Stel je vraag

Helaas is het niet meer mogelijk vragen te stellen aan Christel Vondermans. Wel kun je de eerdere vragen en antwoorden nog lezen. Wellicht zit jouw vraag hier tussen.

Lees hier: 3 Gouden tips voor gezonde voeding
Ontzwangeren – Waar moet je rekening mee houden?

Onze bezoekers stelden haar de volgende vragen:

Een soortgelijke vraag werd onlangs gesteld, maar helaas gaat het antwoord voor ons niet op. Hopelijk heb je een tip voor ons probleem.
Mijn zoon van 11 weken heeft een moeilijke start gehad. Hij heeft sinds 6 weken de diagnose ernstige reflux waarvoor medicatie en krijgt na een hele weg van verschillende voedingen nu nutramigen vanwege vermoedelijke KMA (er komen darmproblemen en flinke allergieën voor in de directe familie, met de nutramigen ging het direct zoveel beter met hem!).
Vanaf dag één van de nutramigen is hij echter constant hongerig. Hij krijgt de maximale voeding bij zijn gewicht ( 6/7 voedingen waarvan 4 of 5×150-5 en 2x 180-6 bij 5,3 kg) en doet lang genoeg over zijn flessen. Zijn techniek is goed (ik ben prelogopedist) De kinderarts gaf aan dat dit waarschijnlijk komt door de lichtverteerbare voeding en adviseerde toevoeging van rijstebloem bij elke fles vanaf twee maanden, omdat hij niet goed reageerde op puur johannesbroodpitmeel en gellilact. Van de rijstebloem kreeg hij echter meer last van de reflux en daarna van zijn darmpjes. Terwijl hij twee weken eindelijk verzadigd was en helemaal opgebloeid was. Vanwege de darmkrampen weer mee gestopt. Nu zitten we opnieuw met een veelvuldig huilend kindje omdat hij honger heeft, we niet meer mogen geven en zowel de kinderarts, de huisarts als de cb-arts weten het niet. Heb jij een tip voor ons? vaker kleinere flessen geven helpt niet, dan komt hij nog sneller.

Antwoord
Bedankt voor je duidelijke verhaal!
Het enige dat ik nog kan bedenken is, dat je tussen de flesvoedingen door wat handwarm water uit de fles kunt geven. Hopelijk kan je zoontje het hierdoor wat gemakkelijker volhouden tot de volgende voeding. Houd hierbij wel in de gaten dat hij van z’n melkvoedingen gewoon blijft drinken en die flessen niet laat staan omdat hij al water gedronken heeft.
Mocht dit hem niet helpen, dan zou ik je willen adviseren een kinderdiëtist te raadplegen.

Mijn zoon wil niet warm eten. Al vanaf het moment dat ik hem potjes met groente gaf hield hij de hapjes heel lang in zijn mond totdat er zoveel speeksel in zijn mond zit dat hij het niet meer in zijn mond kan houden. Ik denk erover hem alleen nog brood te geven en fruit. Maar wat komt hij dan tekort en is er een voedingssupplement dat ik hem dan kan geven? Brood eet hij prima en hij lust diverse vleeswaren en kaas. Fruit eet hij wel maar niet zoveel verschillende soorten.
Ik heb overigens in de zwangerschap heel slecht gegeten omdat ik negen maanden vreselijk ziek en misselijk ben geweest. Zou het daardoor kunnen komen dat mijn zoon zo weinig lust?
Ik ben de strijd over warm eten heel erg moe. Ben zeer benieuwd of je nog ideeën hebt om het anders aan te pakken.

Antwoord
Begrijpelijk dat je de strijd over warm eten moe bent! Maar als je kiest voor een menu met alleen brood, vleeswaren, kaas en fruit dan kan je zoon wel tekorten krijgen. In groenten zitten toch weer andere voedingsstoffen dan in fruit en brood bijvoorbeeld. Bovendien zijn de eerste levensjaren belangrijk om een smaakpalet voor later op te bouwen. Kinderen die de eerste jaren gevarieerd eten, zijn later ook makkelijker eters. Ik raad je daarom aan om hulp te zoeken van een diëtist. Dit is een te lastig probleem om in je eentje op te lossen. Verder kun je overwegen om je zoon een vitaminesupplement te geven met 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Dat kan voor nu een goede aanvulling zijn.
Je zwangerschap kan een kleine rol spelen. In de buik neemt een ongeboren kindje namelijk kleine slokjes vruchtwater. En vruchtwater neemt (een beetje) de smaak aan van de voeding van de moeder. Zo proeft een baby in de buik dus al een beetje van worteltjes en broccoli en is de kans groter dat het deze groenten later meer waardeert. Waarschijnlijk heeft jouw zoon dit minder kunnen doen dan andere kinderen. Maar dit hoeft echt niet de oorzaak te zijn van zijn weerzin tegen warm eten. Hij heeft gewoon wat meer hulp nodig om dit aan te leren!
Wat kleine tips die je wellicht kunnen helpen:

  • Misschien vindt je zoon de gepureerde groenten uit een potje niets, maar is een stronkje gaargekookte broccoli wel interessant. Geef het hem eens in z’n handjes. Wie weet neemt hij spelenderwijs wel een hapje en ontdekt hij zo een nieuwe smaak.
  • Laat je kindje zoveel mogelijk tegelijk met jou eten/ aan tafel zitten. Zo heeft hij geen uitzonderingspositie
  • Kijk of je jouw eten en dat van hem op elkaar kunt laten lijken. Eet jij aardappels met wortel en een stukje vis? Kook het dan zonder zout, pureer wat (apart van elkaar) aardappel en wortel en maak de vis fijn. Zo heeft je kind 3 kleuren op zijn bord die overeenkomen met die op jouw bord. Voeg voor jezelf eventueel nog wat smaakmakers toe
  • Wil hij niet eten, schuif dan het bordje weg, maar eet zelf met smaak door. Zo geef je het goede voorbeeld en wil hij misschien na een paar keer toch proeven
  • Je kunt groenten ook koud geven, misschien houdt hij minder van warm eten.
  • Misschien went hij makkelijker aan de smaak als je het combineert met iets wat hij wel lust? Een puree van doperwtjes (of andere groenten) kan ook op brood.
  • Hoe moeilijk misschien ook, probeer de sfeer gezellig te houden.
  • Geef geen alternatief tijdens die maaltijd. Dan leer je je kindje namelijk dat er iets lekkerders komt als hij maar blijft weigeren een hapje van de gewone warme maaltijd door te slikken. Als hij niet wil eten van zijn groentehapje, dan eet hij dan maar even niets. Grote kans hij bij een volgende maaltijd (bij het ontbijt) automatisch wat meer neemt. Dat is geen probleem natuurlijk.

Ik ben als jeugdverpleegkundige betrokken bij een gezin met een baby van 15 weken. De baby krijgt kunstvoeding. Ten tijde van de eerste vaccinaties bij 8 weken werd hij zie,: snotterig, hoesten, verkouden. Vanaf dat moment begon hij te huilen zodra hij de babyvoeding proefde. Vreemd is dat hij wel water drinkt uit de fles.
Hij blijft protesteren totdat hij zo moe is en bijna in slaap valt, dan drinkt hij opeens achter elkaar de fles leeg.
Er zijn geen verdere aanwijzingen voor allergie. Hij ziekte er patent uit. Is heel tevreden zolang je maar niet probeert hem voeding te geven. Verder normale groei en ontwikkeling. Ik heb een verwijzing gedaan naar prelogopedie die bevestigd dat het probleem lijkt te zitten in de smaak van de melk. Moeder heeft geprobeerd de melk te verdikken met johannesbroodpitmeel om te kijken of dat verschil maakt. Het ging twee keer goed en daarna begon het protest opnieuw. Nu willen we experimenteren met een andere smaak. Het kind is nog geen vier maanden. Wat zou je aan de voeding kunnen toevoegen om de voeding aantrekkelijker te kunnen maken? ( bijv een natuurlijke vanille??) ik ben erg benieuwd wat jij zou adviseren.

Antwoord
Ik neem aan dat de prelogopist al gekeken heeft of ze de reflexen nog kon stimuleren?
Als je met de huidige voeding nog even wilt proberen bij dit gezin, dan kun je de fles het beste aanbieden als het kindje net wakker begint te worden en nog slaperig is. De kans is dan groter dat de baby reflexmatig gaat zuigen in plaats van willekeurig zuigen.
Als baby’s de fles echt niet willen, dan kun je als overbrugging de voeding wat verdikken met bijvoorbeeld rijstebloem en dit met een lepeltje geven. Probeer af en toe wel de fles ontspannen aan te bieden. Veel baby’s willen, als ze zo’n 5 maanden oud zijn, de fles dan wel ineens weer. Dat heeft te maken met de ontwikkeling.
Je zou ook een ander merk voeding kunnen proberen. Wissel liever niet te vaak van voeding omdat de darmpjes van de baby de tijd moeten krijgen om aan de voeding te wennen. Probeer daarom de andere voeding altijd minimaal twee weken en wissel liever niet voor die tijd. Dat kan veel onnodige onrust met zich meebrengen.
Je vraagt of de voeding aantrekkelijker gemaakt kan worden met bijv. natuurlijke vanille. Het nadeel daarvan is dat dat het kindje zo (nog meer) went aan een zoete smaak en later andere smaken zoals zuur en bitter niet zal waarderen. De kans op een moeilijke eter (vaste voeding) wordt zo groter… Daarom heeft dat niet mijn voorkeur.

Mijn zoontje van 7 weken heeft nutramigen 1 llg. Nu heb ik steeds het idee dat hij maar niet verzadigd raakt. Kan dit aan de lichte voeding liggen,of wat kan ik hieraan doen?

Antwoord
Als je kindje binnen 2 uur begint te huilen en niet doorslaapt, dan heeft hij misschien niet genoeg gegeten. Vaak zal hij smakgeluiden maken, met z’n mondje zoeken of op zijn handje zuigen.
Geef je baby liever niet onbeperkt flesvoeding. Je kindje kan er te veel door aankomen en ook is het niet goed voor het lichaam van je kindje: de nieren en het maag-darmkanaal kunnen grotere hoeveelheden voeding niet altijd verwerken. Wat kun je wel doen:

  • Controller (nogmaals) goed op de verpakking of je de juiste hoeveelheid voeding geeft voor het gewicht van je kind. Misschien geef je wel minder voeding dan je zoontje volgens zijn groeicurve mag hebben en dan is het niet gek dat hij honger heeft.
  • Controleer eens hoe snel je zoontje drinkt. 15 tot 20 minuten voor een fles is normaal (pauzes niet meegerekend). Als je kind gulzig en snel drinkt, is de kans op honger en zuigbehoefte groter. Neem een speen met een kleiner gaatje als je kind snel drinkt.

Mijn kind was met 2,2 jaar 18,5 kilo en 92cm.obesitas zei cb.hij moest afvallen.met 2,5jaar 96cm en 19,5 kilo.alsnog ernstig overgewicht.op t cb zeggen ze dat hij moet afvallen en dat hetinmiddels geen babyvet meer kan zijn.klopt dit? ook lees en hoor ik overal dat kleine kinderen niet mogen afvallen maar op dezelfde gewicht moeten blijven.is het niet te vroeg om zo stemg te zijn met voeding? zijn geboortegewicht was 4200 gr en 56 cm. was dus al een mollig baby en had bij de geboorte al een grote buik.mij lijkt t ook een beetje aanleg want zn opa heeft dezelfde bouw.

Antwoord
Als ik puur kijk naar de lengtes en het gewicht dat je kindje had bij 2,2 jaar en 2,5 jaar, dan is er inderdaad sprake van overgewicht. Wat ik nu niet weet is of hij z’n eigen groeicurve is blijven volgen, of dat er een stijgende lijn in de groeicurve te zien is. Zeker als er sprake is van een stijgende lijn, is het goed om te proberen die lijn weer wat af te laten buigen. Voor kleine kinderen is dan inderdaad het advies: proberen het gewicht stabiel te houden, terwijl de lengte wel toeneemt. Je kind zal dan uiteindelijk vanzelf wat slanker worden.
Heel streng zijn met de voeding is vaak niet nodig. Maar er zijn wel dingen waar je op kunt letten. Geef liever geen suikerrijke dranken zoals frisdrank, vruchtensap, aanmaaklimonade en diksap. Voor kleine kinderen is water of lauwe vruchtenthee (zonder suiker) goed genoeg. Als je kindje veel suikerrijke dranken drinkt, kun je dit langzaam afbouwen door steeds wat meer water aan de drank toe te voegen. Ook bij appelsap en sinaasappelsap bijvoorbeeld. Tussendoor kun je natuurlijk fruit geven, maar ook rozijntjes, een soepstengel, rijstwafeltje of rauwkost (snoeptomaatjes en komkommer zijn vaak favoriet). Bewaar een koekje bijvoorbeeld voor het weekend.
En beweeg lekker met je kind. Samen rennen, klimmen en klauteren en wandelen. Ook een loopfiets of driewieler vinden veel kinderen leuk.

Mijn dochter wordt zondag 2 jaar. Bij het laatste bezoek aan het CB blijkt ze bij een lengte van 85 cm (-1 op de curve) een gewicht van 13,7 kg (+2 op de curve) te hebben. Hiermee is ze duidelijk te zwaar voor haar lengte. Wijzelf zijn beiden boven de 1.80 en slank. We eten erg gezond. Ze ontbijt met havermoutpap, fruit als tussendoor, 1,5 volkoren boterham met beleg als lunch, cracottecracker als tussendoor, soms nog wat komkommer en avond eten. Ze drinkt alleen water en thee (geen sapjes). Ze kijkt nooit langer dan 15 min tv. Ondanks dit alles blijft haar gewicht in verhouding stijgen. ZOu jij nog tips hebben? Ik ga er een beetje vanuit dat het een kwestie is van ook in de lengte gaan groeien…maar wil niet dat we iets anders hadden moeten doen.

Antwoord
Van harte gefeliciteerd met de verjaardag van je dochter.
En dan eerst mijn complimenten: haar eetpatroon ziet er hartstikke goed uit!
Omdat jullie allebei lang en slank zijn, heb ik hetzelfde vermoeden: het komt goed door de lengtegroei. Blijf het goed in de gaten houden, en let op dat je haar ook lekker veel laat bewegen. Op de website van Beweegkriebels van Huis voor Beweging (even googlen) vind je allerlei leuke spelletjes en tips voor bewegen met jonge kinderen.

Zucht, wordt iedere week zo ongerust gemaakt door het CB. Mijn meisje is over 10 dgn alweer 5maanden oud en weegt slechts 5,5 kg en is 60cm. Ze zat aan de -1 en gaat richting de -2/-2,5 groeicurve. Ik geef volledige BV en nog geen bijvoeding. Ze is altijd vrolijk en heeft elke dag wel poep en plasluiers. Wel vaak spuitluiers. Ik ben zelf ook niet groot:1,52 cm en 54 kg. Nu moet ik van de CB rijstebloem geven maar ze kijkt me zo vies aan en spuugt het steeds uit. Ik probeer het al 2 dagen aan te bieden. Eigenlijk wilde ik nog helemaal geen bijvoeding geven vanwege ernstig eczeem bij papa, maar omwille van haar steeds dalende lijn heb ik geen keus. Wil haar ook niet door de molen halen omdat ze bij geboorte ook al vanwege een rare huidafwijking door de molen is gehaald in het ziekenhuis.

Antwoord
Goed om te lezen dat je dochter vrolijk is en iedere dag poep- en plasluiers heeft. Spuitluiers horen een beetje bij borstvoeding. Je dochter is inderdaad klein voor haar leeftijd, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Waarschijnlijk zit het in de familie. Zo lang ze haar “eigen lijn” volgt en er geen afbuiging in de groeicurve te zien is, groeit ze prima. Nu wijkt haar groeicurve wel af. Waarschijnlijk heeft ze meer energie nodig dan haar lijfje nu binnen krijgt met de melk. Dat is een belangrijk signaal om serieus te nemen.
Wat betreft de bijvoeding en de ernstige eczeem bij papa: het is goed om kinderen vanaf 4 maanden kleine hoeveelheden bijvoeding te geven. Eerst groente en fruit, later ook andere producten als ei, vis, pinda en granen. Dit staat in de nieuwe JGZ-richtlijn Voedselovergevoeligheid die begin dit jaar verschenen is. Vroeger dacht men dat later beginnen met deze bijvoeding juist allergie zou voorkomen. Het tegendeel blijkt waar te zijn. Deze nieuwe richtlijn heeft ook aandacht voor de preventie van coeliakie. Ook voor granen geldt dat kleine hoeveelheden vanaf 4 maanden helpen beschermen tegen glutenintolerantie, zeker als de baby nog borstvoeding krijgt. Denk aan stukjes beschuit in een groente- of fruithapje. Dat is een stuk eerder dan de tot nu toe geadviseerde leeftijdsgrens van 6 maanden.
Je kunt dus met een gerust hart gaan proberen of je dochter zin heeft in andere smaken dan die van moedermelk. Houd voorlopig de borstvoeding aan op de tijden die je dochter nu ook drinkt, de andere hapjes komen er extra bij.

Ik ben een meisje van 17jaar oud.
1jaar geleden ben ik gaan lijnen. In het begin lukte het me heel goed. Maar op het einde kwam ik erachter dat ik een eetstoornis heb ontwikkeld. Doordat ik een lange tijd te weinig heb gegeten, Kom ik nu aan. Maar enorm aan. Ondertussen al 20kilo. Ik wil mijn lichaam leren aanvaarden, maar het is moeilijk als mijn lichaam om de week veranderd. Ik eet al een pak meer dan vroeger, maar dan nog blijf ik aankomen.
Dit is wat ik eet.
O: 1boterham met een potje magere yoghurt en muesli
T: appel
L 2boterhammen met potje muesli.
T: appel
A: wat de pot schaft, altijd gezond en iets minder dan een normale portie.
In de late avond eet ik nog wat muesli of fruit.
Eet ik genoeg? En wat kan ik erbij doen?

Antwoord
Het allerbeste advies dat ik je kan geven: maak een afspraak bij een diëtist bij jou in de buurt. Het is heel lastig om je online adviezen te geven, vooral omdat je aangeeft een eetstoornis ontwikkeld te hebben. En daarnaast eet je weinig en kom je toch aan… Een diëtist kan samen met je kijken hoe je voeding er uit ziet en wat voor jou lastige momenten zijn. Zo kun je langzaam je eetpatroon wat ombuigen en hopelijk leren je lichaam te aanvaarden.
Voor nu kan ik je wel wat “kleine” adviezen geven. Je eet nu niet heel gevarieerd. Je lichaam heeft verschillende voedingsstoffen (zoals eiwitten, vitamines en mineralen) nodig om goed te werken. En wat je binnenkrijgt levert je vooral koolhydraten. Koolhydraten (een verzamelnaam voor suikers) zitten bij jou in je boterhammen, muesli, fruit en waarschijnlijk ook in je avondeten. Je zou kunnen kijken hoe het voor je voelt om bijvoorbeeld te starten met magere yoghurt, een paar eetlepels havermout of muesli (liever niet de krokante) en wat fruit als ontbijt, gevolgd door fruit tussendoor. Bij je lunch kunnen de 2 boterhammen met (als je thuis luncht) een kop groentesoep, (of als je op school of je werk bent) wat rauwkostknabbels zoals tomaatjes, wortel, komkommer, een bakje maiskorrels of een salade. En neem er een glas melk bij. Tussendoor is een stuk fruit weer prima (alle fruitsoorten zijn goed, juist variëren heeft de voorkeur). ’s Avonds neem je gewoon wat de pot schaft.
En ’s avonds kun je denken aan magere yoghurt met fruit.
Drink liever niet teveel suikerrijke dranken. Liever water, thee, soep, bouillon, melk, karnemelk, of koffie.
Schrijf voor de diëtist die je bezoekt eens op wat je tot nu toe at. En mocht je starten met mijn bovenstaande adviezen (of een paar punten daarvan), dan is het slim om ook daarvan een paar dagen op te schrijven wat je precies gegeten hebt. Dan kan de diëtist je aan de hand daarvan gerichte vragen stellen en je verder helpen.

Ik ben wijkverpleegkundige bij een meisje van 10 maanden met een spierziekte. Ze heeft wat dikke vaste harde ontlasting. Wat kan ik het veste maken wat betreft groetehap. Ik speurde al even op internet en vond een aantal tips zoals bloemkool, broccoli, beetje olie door de groentehap, roosivicee laxo op basis van pruimensap, appel, peer, druiven pruimen en kiwi? Kloppen al deze adviezen?

Antwoord
Wat betreft groenten is eigenlijk alles goed. Het gaat om de vezels en die zitten in alle soorten groenten. Als het meisje het aan kan qua slikken, is het beter om de groenten niet te fijn te malen. Zo voorkom je dat je alle vezels kapot maakt.
Vezels zitten niet alleen in groenten, ook fruit, volkorenproducten, peulvruchten (bruine bonen, witte bonen, kidneybonen, enz) zijn rijk aan vezels. Vooral van pruimen is het bekend dat ze de stoelgang bevorderen. Pruimenjam kan op brood, je kunt ook pruimenmoes maken en eventueel door wat yoghurt of vla roeren.
Minstens zo belangrijk is voldoende vocht. Een gezond kind heeft 100 ml vocht per kg lichaamsgewicht nodig per 24 uur. Vocht zorgt ervoor dat sommige vezels in de darmen kunnen opzwellen en zo een smeuïge(re) ontlasting vormen.
Tot slot is bewegen belangrijk. Bewegen is namelijk goed voor de werking van de darmen. Als het meisje zelf niet zo actief kan zijn, kun jij beweging stimuleren door bijvoorbeeld met haar beentjes in de lucht te ‘fietsen’. Daarmee masseer je tegelijk de darmen.

Ons zoontje is 8 weken oud en weegt al 6 kilo. Hij groeit goed via de hoogste curve en het consultatiebureau is tevreden. Qua flesvoeding zit hij al bijna aan het maximum van 1 liter en ons is geadviseerd niet nu al naar het maximum te gaan. Echter, ons hamstertje heeft enorme trek en komt ’s nachts meerdere keren en is erg onrustig. Ons is geadviseerd om flesvoeding voor hongerige baby van Nutrilon te geven. Maar wij willen hem graag alleen biologische flesvoeding geven ivm onder andere de sojalecithine die in Nutrilon en andere babyvoeding aanwezig is. Ons biologische merk (AH puur en eerlijk) heeft geen ‘hongerige baby’ variant en ook elders kan ik geen vergelijkbaar product vinden. Klopt het dat rijstebloem is toegevoegd aan de ‘hongerige baby’ variant? Kan ik zelf zomaar biologische rijstebloem toevoegen of bezorg ik hem dan verstoppingen en buikpijn? En zo ja, hoeveel op een fles van 150ml water en 5 schepjes voeding. Wellicht heeft u een ander advies? Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord.

Antwoord
Eigenlijk is mijn eerste vraag hoe snel je zoontje zijn fles leeg heeft. Als je kindje namelijk snel of gulzig drinkt, is de kans op honger groter. Neem minstens 20 minuten de tijd voor de fles, pauzes niet meegerekend. Het gaat dus om de effectieve drinktijd. Als je kindje veel sneller is, kun je een speen met een kleiner gaatje proberen. Zo duurt het drinken langer en dat kan helpen. Na vijftien minuten drinken voelt je kindje zich namelijk pas verzadigd.
Een slokje water tussendoor kan je kindje wat vullen. Hou dan wel in de gaten dat het niet ten koste gaat van zijn huidige melkvoedingen. Ook kun je wat extra water bij de voeding doen (ca. 10%).
Voor rijstebloem is het nog wat vroeg; dat kun je geven vanaf 4-5 maanden. Overleg tegen die tijd even met het consultatiebureau over de juiste dosering.
Helaas ken ik geen biologische voeding voor hongerige kindjes… Mocht je zelf wel iets vinden dan is het goed om te weten dat als je overstapt op een andere voeding, de darmen van je kindje tijd nodig hebben om te wennen. Geef je kindje die tijd en verander niet vaak van flesvoeding.

Klopt het dat er in witloof een stof zit die doet vermageren?? Dit schreef lien demol die ook kookboeken schrijft.

Antwoord
Misschien baseert de schrijfster zich op een Nederlandse studie die gepubliceerd is in het British Journal of Nutrition. Aan die studie deden 31 gezonde proefpersonen mee met een BMI van ongeveer 25. De helft van de proefpersonen kreeg gedurende 13 dagen een placebo, de andere helft kreeg oligofructose. Oligofructose is een voedingsvezel en werd voor dit onderzoek gehaald uit cichorei, een plantenfamilie waaronder witlof valt.
Aan het begin en aan het einde van het onderzoek werd berekend wat de proefpersonen binnen hadden gekregen met hun voeding. Bij de hogere dosering was na 13 dagen de energieconsumptie met 10% gedaald. Ook werden verhoogde concentraties van verzadigingshormonen in het bloed gemeten.
Dit betekent echter niet dat je flink afvalt als je grote hoeveelheden witlof op je menu zet. Het onderzoek is uitgevoerd bij een hele kleine groep mensen. Te klein om naar aanleiding hiervan anders te gaan eten. Wel kun je je voordeel doen met het feit dat oligofructose niet verteerbaar is en in de darmen hetzelfde effect heeft als voedingsvezels. Voedingsvezels geven je een gevuld gevoel en kunnen zo helpen minder te eten. Voedingsvezels zitten vooral in groenten, fruit, peulvruchten, volkorenproducten, noten en zaden. Dus wat meer plantaardig eten is goed voor je gewicht!

Mijn dochtertje van twee jaar heeft al een paar keer overgegeven na het eten van een biologische bouillon. Ik heb de bouillon vergeleken met eentje van een ander merk en het enige dat verschilt is het ingrediënt foelie. Ik kan op het net niet echt iets vinden, behalve dat je het met mate moet gebruiken…
Weet u misschien iets over overgevoeligheid voor foelie?

Antwoord
Een overgevoeligheid voor foelie bestaat. Vaak zijn eczeem en hooikoortsachtige verschijnselen de klachten.
Foelie is een specerij. Het is het omhulsel van de zaden van de foelieboom. Nootmuskaat komt ook van deze boom, dat zijn de zaden.
Het is slim naar een arts te gaan, zodat eventueel getest kan worden op een overgevoeligheid voor foelie. Om de kans op klachten te verkleinen, kun je gekruide producten als ontbijtkoek, speculaas, kruidenmixen met foelie en nootmuskaat beter even vermijden.

Mijn dochter Mees is 15 maanden. Ze heeft 10 maanden borstvoeding gekregen. Toen we overstapten naar flesvoeding kreeg ze astma achtige klachten. We zijn toen overgestapt naar nutrilon pepti en daar reageerde ze beter op. Een keer per maand probeer ik met een beetje yoghurt of ze over haar allergie heen gegroeid is, dit is tot nu toe niet het geval.
Mijn vraag is tot welke leeftijd kan/moet zij nutrilon pepti drinken.
Zijn er andere/betere/goedkopere opties? Hoe veel pepti heeft zij op dit moment per dag nodig?

Antwoord
Nutrilon Pepti 2 is geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden en kan gebruikt worden zolang je kindje allergische klachten houdt.
Er zijn meerdere merken met zuigelingenvoeding voor kinderen met een koemelkallergie. Voor kinderen ouder dan 6 maanden zijn er opvolgvoedingen op basis van eiwithydrolysaat en soja-eiwit, zoals: Nutrilon Pepti 2, Frisopep 2, Friso AllergyCare (Friso), Nutramigen 2 of Pregestimil (Mead Johnson). Ook sojamelk is een optie, maar overleg dit met je kinderarts of consultatiebureau. Jonge kinderen met een koemelkallergie kunnen namelijk ook een soja-allergie ontwikkelen.
Kinderen ouder dan 1 jaar hebben dagelijks 300 ml melk(producten) nodig. Je zou dus 300 ml zuigelingenvoeding of sojadrink/sojatoetje kunnen geven.

Mijn zoontje van 1 heeft type 4 allergieën (onzichtbaar in bloed en op de huid, moeten er tegen zijn 2de verjaardag uitgroeien) aan zowat alles wat koolhyraten bevat.
– aardappelen (reactie: exzema)
– rijst (reactie bolletjes uitslag)
– griesmeel (reactie: exzema)
– pasta (reactie afhankelijk merk: exzema, erg jeukend uitslag, zure platte stoelgang)
– andere allergieën: soja, spinazie, andijvie, bloemkool en knolselder
Wij zijn al heel de medische weg afgelopen, tot helemaal bij de baby allergenoloog.
Het enig dat de artsen konden zeggen was dat er niets anders opzit dan te wachten tot hij er uitgroeit (om de zoveel maanden testen). Hij moet pasta eten. Alleen wordt de reactie op pasta steeds feller.
Kunnen we op de ene of andere manier al deze voedingsmiddelen ( en dus helaas ook alle koolhydraten) uit zijn voeding weren zonder zijn lichaam en zijn ontwikkeling schade toe te brengen?

Antwoord
Vervelend, maar de allergie van je zoontje is te ernstige en te uitgebreid om daar via de mail een antwoord op te geven. Ik raad je aan om naar een diëtist te gaan die is gespecialiseerd in allergieën. Zo’n diëtist kan aan de hand van de bloeduitslagen en onderzoek van je kindje een advies op maat geven.
Er zijn diëtisten die gewend zijn om voeding met minder koolhydraten te adviseren. Google eens op ‘paleo-dieet’ of ‘oerdis’. Dit is een voeding zoals onze verre voorouders die aten. Ze haalden hun voeding uit de natuur om hen heen. De basis bestaat uit groenten, fruit, vlees, vis, olie, noten en zaden en nauwelijks granen en zuivel. Wellicht kan de voeding van je zoontje gebaseerd worden op een dergelijke voeding.

Meer informatie

Surf naar nog meer deskundigen
Reflux – Wat is het? Wat kun je er tegen doen?
Lekker in je vel na bevalling – Hoe raak je die extra kilo’s weer kwijt?
Gezonde voeding voor je peuter
Gezonde voeding voor je ongeboren baby
Gezonde voeding tijdens je zwangerschap

lijn-groen-oudersenzo

BabyBaby