Doulanieuws: Wat heb je aan een doula?

Doulanieuws: Wat heb je aan een doula?

In mijn doula opleiding heb ik enorm veel tools meegekregen om zo goed en breed mogelijk mijn diensten aan te kunnen bieden. In de jaren daarop hebben de vele workshops en cursussen daar het een en ander aan toegevoegd. In de praktijk is gebleken dat van de 100 mogelijkheden die ik zou kunnen inzetten er meestal 2 à 3 daadwerkelijk per geboorte gebruikt worden. Meer is niet nodig. Want het gaat niet om wat ik allemaal kan, maar om me af te stemmen op de barende vrouw en haar partner en hun te geven wat ze wensen.

Wat heb je aan een doula?

Ze is je vraagbaak. Je kan haar alles vragen. Niet dat ze op alles een antwoord heeft, maar ze helpt je de antwoorden te vinden, waarmee jij wat kan. De vragen kunnen heel praktisch zijn, maar ook emotionele en relationele issues komen vaak aan de orde. Een kindje baren is veel meer dan fysiek “de klus klaren”. Je vindt er wat van en het doet wat met je. Ook daar
heeft de doula alle ruimte voor.

Ze masseert je en heeft handige dingen die je helpen ontspannen zoals een rebozo, een bal en haar handen niet te vergeten.

Ze bemoedigt je, fluistert je moed in, brengt je weer bij jezelf als je in paniek raakt of het even niet meer weet. Ze straalt vertrouwen en rust uit. Kortom, je wordt op alle niveaus gekoesterd en gedragen.

lijn groen oudersenzo
Doulanieuws: Wat heb je aan een doula?

Stabiele basis

Ze blijft bij je, hoe lang de baring ook duurt en waar het ook is. Zo is ze een stabiele basis die hetzelfde blijft in alle veranderende omstandigheden. En dat is een heel fijn gevoel, te weten dat er iemand onvoorwaardelijk voor je is.
Ze zorgt dat de omgeving waarin je baart veilig en vertrouwd voelt. Holding the space noem ik dat altijd. Een heel fijn onderdeel, omdat jij je dan beter kan overgeven aan het baringsproces. En daardoor niet alert en gestresst bent, wat een betere baring én een positieve herinnering oplevert.

Ze is bij een groot gedeelte van de baring (en daarna) aanwezig en schrijft een geboorteverslag. Daardoor is ze een hele fijne gesprekspartner om na de geboorte te evalueren, na te genieten en eventueel te helpen bij de verwerking van deze grootse gebeurtenis.

Spreekt je dit aan, gun jezelf dan een doula. Ze zijn er. Voor jou!

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Wat is nou het verschil als je een doula inhuurt?
Nagloeien van blijdschap en dankbaarheid
Een goede voorlichting is essentieel
Wel of niet een doula inhuren?
Een VBAC en wat een doula daarin kan betekenen
Een doula bij een geplande keizersnede. Kan dat?
Goede voornemens voor 2022. Heb jij ze al gemaakt?
Houding om te bevallen: Maak gebruik van de zwaartekracht
Vertrouwen, In jezelf en in de ander
Een doula kost geld
Het geboorteverslag van een doula
Stel je vragen aan doula Gonny Cappers

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *