Vertrouwen, In jezelf en in de ander

Een van de basisonderwerpen waar ik als doula altijd aandacht aan besteedt in mijn begeleiding is vertrouwen. Want de mate waarin de vrouw zichzelf en haar omgeving vertrouwt, is van grote invloed op het verloop van haar baring. Hoe werkt dat dan?

Vertrouwen in jezelf en je lichaam

Het begint bij de vrouw zelf. Is ze iemand die snel ongerust is en haar lichaam niet vertrouwt? Die sneller luistert naar wat de ander en de media zeggen over baren? Of heeft ze een sterk innerlijk kompas en vertrouwt ze op de werking/fysiologie van haar lichaam?

Laat ik zeggen dat elke vrouw en dan bedoel ik ook echt élke vrouw, een innerlijk oerweten heeft en daarmee een basisvertrouwen. Dat haar feilloos informeert én ook een alarmknop heeft voor ontwikkelingen die de aandacht vragen. Daar kan zij volledig op vertrouwen.

Maar elke vrouw is anders en reageert dus anders op dit weten. De ene vrouw gaat het gelijk negeren als ze zwanger is en richt zich naar buiten. Zij is ontvankelijker voor wat ze hoort en leest. De andere vrouw blijft zichzelf meer horen en kan niet om zichzelf heen. Neemt zichzelf meer mee in de zwangerschap en de geboorte. En natuurlijk zitten de meeste vrouwen daar tussenin. Laat ik voorop stellen dat de vrouw die krachtiger verbonden is met haar innerlijk weten niet beter is dan de vrouw die zich daar wat van afwendt. Iedereen reageert en handelt bij wat bij haar past op dat moment. Daarom ben ik als doula ook niet sturend en oordelend, want het gaat niet om wat ik vind en doe. Bovendien ben ik dan die vrouw aan het ontkrachten, neem haar niet serieus in hoe zij op dat moment bestaat.

lijn groen oudersenzo
Vertrouwen, in jezelf en in de ander

Luisteren zonder oordeel

Luisteren zonder oordeel of eigen wensen, écht luisteren dus, is een kernhouding van mij als doula. Een zwangere haar verhaal laten doen zodat hoorbaar wordt voor haar, haar partner en mij wat in haar leeft en wat haar route is. Veiligheid én vertrouwen zijn daarbij een voorwaarde. En dit alles is de basis voor onze relatie en opmaat naar de geboorte.

Wat in deze ook werkt is de wet van de aantrekkende kracht. Als doula trek je de vrouwen aan die met jou resoneren. Als je eigen innerlijke kompas sterk is zul je dus ook zwangeren aantrekken die ook zo’n sterk innerlijk kompas hebben. Dat wil niet zeggen dat die vrouwen allemaal heel sterk zijn en weten wat ze willen. Ze kunnen knap onzeker zijn, maar ze hebben “last” van die innerlijke stem die zich niet laat wegdrukken. Het dringt zich op en in het contact met mij als doula, wordt de eigen wijsheid weer volop zichtbaar en gaan ze er naar handelen. Zichzelf serieus nemen. In hun diepste drijfveren, hun kunnen en hun grenzen daarvan.

Vertrouwen in de omgeving

Zoals gezegd kan een vrouw van haar oerweten en eigen vertrouwen afgeleid worden door haar omgeving. Familie, vrienden, verloskundigen, gynaecologen en social media storten hun mening over haar uit. Gratis en voor niks. Het kan onzeker maken. Logisch, want het komt niet altijd overeen met wat zij ten diepste voelt en daarmee nodig heeft om veilig en passend te baren. En daar ontstaat de disbalans. Het helpt de zorgverlener als de vrouw haar eigen intentie wat wegdrukt en zich overgeeft aan wat zij voor haar in petto heeft.

Een voorspoedige geboorte, maar wel onder de condities van die zorgverlener. Dat kan overeenkomsten hebben met die van die vrouw en dan is het een welkome ondersteuning. Helaas lopen maar al te vaak de visies wat uiteen en ontstaat een niet optimale situatie. Maar ook dat is o.k. Want elke vrouw heeft het recht en de vrijheid om het pad te belopen waar ze dan voor kiest. En al is het in jouw ogen niet de optimale keuze, daar ga je niet over als doula. Dat vraagt continue reflectie op je positie als doula. Dat maakt het ook zo’n prachtig beroep. Onvoorwaardelijk en vol vertrouwen de vrouw haar baring gunnen.

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Een doula bij een geplande keizersnede. Kan dat?
Wat heb je aan een doula?
Goede voornemens voor 2022. Heb jij ze al gemaakt?
Het eerste kleinkind: de blije geboorte van oma en opa!
Houding om te bevallen: Maak gebruik van de zwaartekracht
Luister naar je lichaam, jij bent je eigen deskundige
Een doula kost geld
Wie betrek je bij de geboorte van je kindje?
Stel je vragen aan doula Gonny Cappers
Mijn leven als doula. Hoe is het begonnen?
Vragen aan en antwoorden van doula Mylène Martens
Een doula bij de bevalling

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *