Een VBAC en wat een doula daarin kan betekenen

Een VBAC en wat een doula daarin kan betekenen

VBAC betekent Vaginl Birth After Caesarean oftewel vaginaal bevallen na een keizersnee. En om in de Engelse taal te blijven: vaak wordt gedacht: once a caesarean, always a caesarean. Heb je een keizersnee gehad, dan is de kans groot dat je volgende zwangerschap(pen) ook eindigt in een keizersnee. Je wordt sowieso geacht in het ziekenhuis te bevallen in verband met mogelijke complicaties. Tot zover het (dringende) advies van de zorgverlener. En jij, zwanger van de tweede, denkt oké, dat is dus het meest verstandige en thuis bevallen is niet gewenst, want erg risicovol. Wat nu als je eigenlijk wél thuis zou willen bevallen en misschien zelfs wel in bad.

Mogelijkheden van client

Deze situatie heb ik vaker meegemaakt in mijn werk als doula. Ik volg niet automatisch de protocollen, maar altijd de intentie en mogelijkheden van mijn cliënte. En die willen nog wel eens anders, dan wat gebruikelijk is. Maar dat is niet erg, want geen enkele vrouw is standaard en ik denk graag mee in mogelijkheden.

Het begint met goed luisteren, vooral tussen de regels door. Het woord “moeten” in de zin : “Ik moet in het ziekenhuis bevallen”, maakt me meteen alert. Mijn vraag of dat ook is wat de vrouw (werkelijk) wilt, geeft vaak interessante reacties. Ze denken namelijk dat ze sowieso naar het ziekenhuis moeten, omdat het ze sterk geadviseerd wordt, gezien de risico’s die deze zwangerschap oplevert. In het geval van een eerdere keizersnee, wordt gewaarschuwd voor het openscheuren van de wond tijdens de geboorte, met ernstige gevolgen.Maar de kans dat de baarmoeder scheurt is erg klein. De kans dat dat niet gebeurt, dus erg groot. Druk zetten op een baring, psychisch en fysiek is niet bevorderlijk voor een veilige baring. Daarnaast is het de zwangere die haar afweging maakt en daarmee haar keuze.

Als je als zwangere met een eerdere keizersnee liever niet in het ziekenhuis wilt gaan bevallen, omdat je je mogelijkheden thuis je meer rust geven, dan kan ik als doula van betekenis zijn.

lijn groen oudersenzo
Een VBAC en wat een doula daarin kan betekenen

Diepste wensen hoorbaar krijgen

Mijn bedoeling is niet om de vrouw op andere gedachten te brengen, maar om haar diepste wensen hoorbaar te krijgen en mee te denken hoe die op een veilige manier te realiseren. Er zijn namelijk verloskundigen die een VBAC thuis (in bad) begeleiden. Ze zijn niet dik gezaaid en er zullen gesprekken gevoerd moeten worden om te zien of de wensen samenvallen met de mogelijkheden van de verloskundige. Maar het is mogelijk en dat biedt perspectief.
Zo heb ik diverse vrouwen thuis glorieus zien baren na een vorige keizersnee. Op de bank of in bad, waar ze zich maar comfortabel voelden. Het ging goed en het was helend om in de herkansing een totaal andere geboorte ervaring te hebben.

Dit is wat de vrouwen wensten., Ik heb ook zwangeren begeleid, die kozen voor een ziekenhuis geboorte of een keizersnee. Allemaal prima. Er is geen gradatie wat een betere geboorte is. De beste geboorte is de geboorte waarbij jij als barende je het beste in kan herkennen, wat bij jou past, bij jouw mogelijkheden.

En als je dus na een keizersnee in al je vezels voelt, dat je deze keer thuis wilt gaat baren; ga ervoor! Je doula zal je steunen en alle mogelijkheden aanreiken. Daar zijn we voor!

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Een goede voorlichting is essentieel
Wel of niet een doula inhuren?
Wat heb je aan een doula?
Vaginaal bevallen na een keizersnede: tips voor een succesvolle VBAC
Een doula bij een geplande keizersnede. Kan dat?
Stel je vragen aan doula Gonny Cappers

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *