Doulanieuws: Luister naar je lichaam, jij bent je eigen deskundige.

Luister naar je lichaam. Je bent je eigen deskundige.

Afgelopen week was ik als doula bij de geboorte van een prachtig meisje. In de voorgesprekken kwam de aanstaande mama met de vraag hoe een wee te herkennen. Met andere woorden, zou ze het doorhebben als de bevalling zou zijn begonnen? Het maakte haar onzeker. Ik legde haar uit hoe een wee voelt. Een trekkerig gevoel onder in de buik, soms vergelijkbaar met menstruatiekrampjes. En die trekkingen worden langer en intenser en dan zit je in de weeën. En je herkent ze als ze ontstaan. Echt waar. Na de geboorte beaamde de kersverse mama dat het klopte wat ik had gezegd: ze had de wee herkend. En dat is logisch, want zij is de deskundige.

Geef je de geboorte uit handen, omdat je denkt dat je het niet kunt? Of dat de ander het beter weet dan jij? Laat ik je uit de droom helpen. De deskundige en expert tijdens elke geboorte is de vrouw die baart, jij dus. Ook al is het je eerste keer. Alles speelt zich namelijk in jou af en jij bent het instrument en hebt de tools om er mee om te gaan. Als de anderen je volgen en goed naar je luisteren, kun jij je beter overgeven aan het ritme van jouw barende lichaam.

Informeer jezelf

Er is altijd een eerste keer dat je iets doet. En dat kan spannend zijn, omdat je het nooit eerder hebt gedaan en wat je er over gehoord hebt stemt je ook niet altijd gerust. Dat geldt zeker ook voor het krijgen van een kindje. Kan ik het wel? Het schijnt (ondraaglijk) pijn te doen, ga ik dat redden?

Als je iets gaat doen wat je nog niet eerder gedaan hebt, bijvoorbeeld trouwen of een verre reis maken, dan ga je je daarop voorbereiden door je erin te verdiepen. Je neemt daarbij jezelf als uitgangspunt: wat past bij mij en hoe organiseer ik het zo, dat de gebeurtenis goed bij mij past? Je gaat niet de reis maken die een ander leuk lijkt. Ook ga je niet trouwen op een locatie die je niks aan vindt. Waarom doe je dat niet als het om je bevalling gaat? Dat je besluit om de geboortewensen van de verloskundige of gynaecoloog voorrang te geven boven je eigen geboortewensen? Dat je vanzelfsprekend de voorwaarden van de verloskundige of het ziekenhuis opvolgt, ook al voelt dat niet goed? Meestal sluit dat namelijk niet naadloos aan en het gevolg is een geboorte ervaring waar je niet met veel voldoening op terug kijkt. En dat is natuurlijk jammer. En onnodig.

lijn groen oudersenzo
Luister naar je lichaam. Je bent je eigen deskundige.

The leading lady!

Heel belangrijk is dus dat je jezelf informeert en je voorbereidt op wat komen gaat. Jij bent immers “the leading lady”. De baby zit in jouw buik, het lichaam dat in beweging komt tijdens een geboorte is van jou. Jij voelt het. Jij ervaart het. En die informatie is echt heel belangrijk, zelfs leidend voor jezelf én je omgeving. Ga ontdekken hoe het barende lichaam werkt. Echt fantastisch kan ik je vertellen uit (eigen) ervaring. Ontdek hoe je gedachten het functioneren van je lichaam beïnvloedt. Stel je maar eens voor hoe je een bevalling ingaat als je denkt dat je lichaam het niet kan en dat de ander deskundiger is.  Of dat je weet dat je lichaam ervoor gemaakt is, dat jij het kan en dat je deskundig bent. Kies maar.

Deskundigen van buitenaf

Ja maar, hoor ik je denken, de verloskundige en de gynaecoloog weten het toch beter dan ik? Zij hebben ervoor gestudeerd en hebben al honderden baby’s geboren zien worden. Ik nog geen een. Het klopt dat ze meer ervaring en kennis hebben. Maar zonder jouw input beginnen ze niks. Verloskundigen en gynaecologen worden opgeleid om jou in de gaten te houden en iets te doen als daar aanleiding toe is. Als je de ander deskundiger acht dan jezelf, bestaat de kans dat je ze de regie over laat nemen van jouw bevalling (noodsituaties daargelaten natuurlijk). En dat is zonde, want als barende vrouw heb je zoveel mogelijkheden in huis en weet je van binnenuit wat je nodig hebt. Ik zeg altijd tegen vrouwen: volg je lichaam maar. Die wijst de weg. Je lichaam is wijs en als je dat volgt ben je zeer deskundig én veilig bezig. Want de deskundige ben jij, de barende vrouw. Ook als je voor het eerst gaat bevallen.

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Wat heb je aan een doula?
Goede voornemens voor 2022. Heb jij ze al gemaakt?
Vertrouwen, In jezelf en in de ander
Een doula kost geld
Wie betrek je bij de geboorte van je kindje?
Stel je vragen aan doula Gonny Cappers
Mijn leven als doula. Hoe is het begonnen?
Vragen aan en antwoorden van doula Mylène Martens
Een doula bij de bevalling

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *