Doulanieuws: Wie betrek je bij de geboorte van je kindje?

Wie betrek je bij de geboorte van je kindje?

Wie betrek je bij de geboorte van je kindje? Wanneer je zwanger bent moet je over heel veel dingen gaan nadenken. Onder andere wie je bij de geboorte wenst. Sommige vrouwen gedijen bij meerdere mensen om zich heen, anderen willen juist zo min mogelijk personen in de ruimte waar ze baren. Sommigen kunnen zelfs het beste baren als ze alleen zijn.

Wie betrek je?

Naast je partner zijn een verloskundige en een kraamverzorgster automatisch toegevoegd aan de cirkel van mensen om je heen. Daarnaast kan je besluiten je moeder, je zus of een vriendin of vriend erbij te vragen ter ondersteuning. En dan kun je ook nog kiezen voor een doula. Word het dan niet te druk kun je je afvragen. Ik zeg altijd: het aantal personen maakt niet uit. Wat wel uitmaakt is of iemand een aanvulling of een stoorzender is. Iemand die je aanvult stoort nooit. Iemand die anders in de situatie staat en het anders aanpakt dan jij op dat moment wenst en nodig hebt, is altijd een stoorzender.

Welke mensen willen mij graag als doula bij de geboorte?

Welke ouders niet

Eerst maar eens benoemen welke ouders niet kiezen voor een doula, want niet elk contact mondt uit in een doula begeleiding. In de afgelopen 15 jaar heb ik veel aanstaande ouders ontmoet, die op zoek waren naar een doula. Met sommige stellen ging ik na het kennismakingsgesprek dus niet in zee. De klik was er niet en vaak was dat te wijten aan het verschil in behoeftes van de ouders en hetgeen ik als doula te bieden heb. Oppas voor de kinderen zijn of vooral de man aandacht geven (de vrouw redt zich wel) zie ik niet als mijn taak als doula.

Ook spreken met de verloskundige of ziekenhuispersoneel namens de ouders is niet wat ik als doula doe. Dat kunnen ze namelijk heel goed zelf. Ik bewaak wél het proces, zie er op toe dat de ouders op elk moment de ruimte krijgen die zij nodig hebben om zich te uiten en na te denken voordat ze een besluit nemen. Ook komt het, in een zeldzaam geval voor, dat de partner geen doula bij de geboorte wil, terwijl de vrouw het wel heel graag wil. Maar ja, zij moet verder met die man en niet met mij, dus kiest zo’n vrouw voor de behoefte van haar man. Maar ik voel de pijn in haar hart over haar afgewezen behoefte.

lijn groen oudersenzo
Wie betrek je bij de geboorte van je kindje?

Welke ouders wel

In het algemeen kan ik zeggen dat bewuste ouders mij graag als doula willen. Soms zijn ze alleenstaand, vaker zijn het stellen. Hoewel het af en toe voorkomt dat gedurende de zwangerschap de relatie eindigt en de vrouw alleen gaat baren. Soms moet de man wat wennen, omdat hij geen idee heeft wat een doula doet en vreest dat zij zijn positie overneemt. Niet dus. En vrijwel altijd zijn ze na het kennismakingsgesprek enthousiast. Want een doula is er ook voor hen.

Soms zijn de ouders onzeker, soms angstig, maar daar zijn ze zich van bewust en willen daar wat mee. Soms hebben ze een eerdere nare bevalervaring en willen herhaling voorkomen. Sommige ouders weten goed wat ze willen, maar voelen zich onvoldoende gehoord bij hun verloskundige of in het ziekenhuis. Ze hebben behoefte aan iemand die ze hoort, die breed met ze meedenkt, hun behoeftes en mogelijkheden voorop stelt én centraal blijft stellen. Want dat doet een doula. En dat maakt het verschil. Sommige ouders gunnen zichzelf een ervaren en gecertificeerde vrouw bij de bevalling die ze zelf hebben uitgekozen. Die geen eigen agenda heeft, onvoorwaardelijk er voor ze is, niet medisch is en niet met protocollen werkt en ze steunt met haar kennis en ervaring. En waarom ook niet? Wel zo relaxed. En laat je daar nu soepeler van baren

Teveel eigenheid

Deze ouders zijn niet zweverig, extreem angstig of onzeker. In tegendeel. Ze hebben iets teveel eigenheid om de baring uit handen te geven en een ander te laten bepalen wat wel en niet kan. En ze komen uit alle lagen van de bevolking. Uit binnen- en buitenland. Nuchtere en gevoelige mensen.

Kortom, hele normale mensen die de geboorte van hun kind serieus nemen en het heel fijn vinden om met hun doula alle mogelijkheden te bespreken en hun keuzes te faciliteren. Die het een fijn idee vinden dat je bij de bevalling bent, want dat geeft ze vertrouwen en rust. En ik vind niks leukers dan aanstaande ouders in te wijden in de magie van het baren, zodanig dat ze gaan uitzien naar de bevalling. Tijdens de bevalling ben ik hun anker. Met een prachtig geboorteverslag tot besluit. Er is zelf een groepje ouders die mij alleen al om het geboorteverslag als doula wil. Want ze vinden het zó’n waardevol geschenk.

Wil je van de ouders zelf horen waarom ze me als doula kozen en wat het hen gebracht heeft? Neem dan eens een kijkje op mijn website: www.praktijkeigenwijz.nl/ervaringen.

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Goede voornemens voor 2022. Heb jij ze al gemaakt?
Houding om te bevallen: Maak gebruik van de zwaartekracht
Vertrouwen, In jezelf en in de ander
Het geboorteverslag van een doula
Luister naar je lichaam, jij bent je eigen deskundige
Een doula kost geld
Stel je vragen aan doula Gonny Cappers
Mijn leven als doula. Hoe is het begonnen?
Vragen aan en antwoorden van doula Mylène Martens
Een doula bij de bevalling

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *