Doulanieuws: Een doula kost geld

Doulanieuws: Een doula kost geld

Deze keer in “Doulanieuws” gaan we het hebben over geld. Want ook een Doula kost geld. Maar wat krijg je hier eigenlijk voor terug? Onze Doula Gonny legt het uit!

Ingrijpende wending

Ze is 17, zit in haar eindexamenjaar en is zwanger. Niet een ideale combinatie, maar ze gaat ervoor, samen met haar vriend. Ze vinden het fijn om bij deze onverwachte en ingrijpende wending in hun leven een doula in te schakelen, dus word ik gevraagd hen te begeleiden. Zo stap ik in hun leven, heb verbindende gesprekken, wijd ze in in de magische wereld van bevallen en op een mooie ochtend baart ze haar kindje dat door haar en haar vriend met liefde ontvangen wordt. Een paar maanden later doet ze examen en haalt haar diploma op met haar baby in de draagzak. Ik ben super trots op haar.

Waar doet ze het van?

Kun je je voorstellen dat een jonge vrouw die nog op school zit niet het bedrag kan ophoesten dat ik vraag voor mijn diensten? En toch heb ik probleemloos mijn geld gekregen. Want het werd opgelost door de vrouwen in haar leven. Haar moeder en oma’s betaalden elk een deel, omdat ze het hun (klein)dochter gunden. Zagen en wisten dat een doula hielp om van de geboorte van hun eerste kindje een mooie gebeurtenis te maken. Hun aanpak om mij te betalen heb ik altijd onthouden als voorbeeld dat geld (bijna) nooit de reden hoeft te zijn om niet een doula in te huren.

lijn groen oudersenzo
Doulanieuws: Een doula kost geld

Geld als drijfveer

Toen ik een prille doula was en het honorarium dat ik vroeg soms een reden was voor een zwangere om mij niet in te huren, sprak mijn man wijze woorden. “Er is altijd geld, als je werkelijk iets wilt”, zei hij. Daar moest ik over nadenken en ging met andere ogen kijken naar het geldgedeelte. Het viel me op dat er zwangeren waren die mij te duur vonden (lees: het geld niet waard), maar wel een dure kinderwagen of draagdoek kochten. Het geld was er wel, maar het werd aan iets anders besteed. En dat is natuurlijk ieders goed recht. Ik ga niet over de besteding van wiens geld dan ook. Alleen zagen ze niet de (toegevoegde) waarde van een doula. En dat is prima.

Natuurlijk zijn er mensen met een smalle beurs, maar ook daar zijn oplossingen voor. Creativiteit is dan handig. Je kan bijvoorbeeld geld vragen in plaats van cadeaus. Ervoor sparen is ook een optie. Ook is altijd een betalingsregeling bespreekbaar, of betaling in een andere vorm, zoals een wederdienst. Ik heb het allemaal al meegemaakt. Het allerbelangrijkste is dat een vrouw zichzelf een doula gunt. Daarna ga je kijken hoe je dat gaat faciliteren en financieren. En dat komt eigenlijk altijd goed.

Wat doe ik voor dat bedrag

Vaak hoor ik dat een doula best duur is en is dat het geld wel waard? Wat vaak niet bekend is dat ik als doula veel investeer. Ik neem je even mee in mijn werkzame leven als doula. Naast de gesprekken tijdens de zwangerschap en aanwezigheid bij de geboorte (wat kan variëren van 5 tot 30 uur), sta ik ook vier weken in de wacht. Rondom de uitgerekende datum ga ik niet op vakantie, ga ik niet naar mijn kinderen die op twee uur rijden wonen. Zorg ik dat ik altijd binnen een uur bij de cliënte kan zijn als ze me belt. Dus ook geen urenlange wandelingen of fietstochtjes waar ik zo van hou. Voor mij is het logisch dat daar een vergoeding tegenover staat.

En dan heb ik het nog niet gehad over het geboorteverslag dat ik schrijf. Ook dat kost mij tijd én geld. Daarnaast ben ik een gecertificeerde doula en ben aangesloten bij een beroepsvereniging. Dat kost geld. De bijscholingen die ik jaarlijks volg zijn niet gratis. Ik doe het met liefde en investeer graag mijn tijd én geld in dit prachtige vak. Met als doel om waar/kwaliteit voor jouw geld te kunnen leveren. Want ik weet dat een geboorte ervaring waar je met voldoening op terug kijkt, heel wat waard is. De dure kinderwagen heeft een beperkte levensduur. Maar je bevalervaring draag je de rest van je leven mee. En daar kan ik als doula helpen het verschil te maken. Wat vind jij jouw ervaring waard?

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Wat heb je aan een doula?
Goede voornemens voor 2022. Heb jij ze al gemaakt?
Houding om te bevallen: Maak gebruik van de zwaartekracht
Vertrouwen, In jezelf en in de ander
Het geboorteverslag van een doula
Luister naar je lichaam, jij bent je eigen deskundige
Doula nieuws: Wie betrek je bij de geboorte van je kindje?
Stel je vragen aan doula Gonny Cappers
Mijn leven als doula. Hoe is het begonnen?
Vragen aan en antwoorden van doula Mylène Martens

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

2 reacties

 • Hoi

  Ik zag dit artikel en dacht wauw, ik ben benieuwd wat een doula kost en wat ze doet. Bij het lezen krijg ik veel info, maar mis ik het bedrag en ook het gevoel dat ik met een doula ervaar als ik beval. Daarnaast zie ik vooral gedrevenheid en de investering die jij doet, maar niet hoe jouw aanwezigheid wordt ingevuld tijdens de 5-30 uur die je bij iemand bij de bevalling bent en wat je voor de aanstaande moeder doet. Wat investeer en doe jij op het moment dat de moeder aan het bevallen is?
  Ik zou daar ook graag meer van willen weten.
  Voor mij zou het artikel daarmee meer waarde en begrip opleveren, terwijl het volgens mij super waardevol is wat je doet tijdens de bevalling.

  • Hi Marloes,
   Dank voor je reactie en je belangstellende vragen.

   Een doula kost tussen de 750 en 1250 euro. De hoogte van het bedrag hangt af van het pakket diensten dat ze aanbiedt, haar ervaring en haar persoonlijke overwegingen.
   In deze blog heb ik het accent gelegd op de investering die ik als doula doe, omdat ik vaker hoor dat de doula zo duur wordt gevonden. Los van wat ze te bieden heeft.
   Op mijn website https://www.praktijkeigenwijz.nl/bevalling/doula kun je heel uitgebreid lezen wat ik als doula allemaal aanbied voor dat bedrag.

   Maar in het kort komt het hier op neer: tijdens de zwangerschap heb ik diverse gesprekken met de aanstaande ouders waarin ik ze goed leer kennen en we samen helder krijgen wat ze helpt om straks optimaal te kunnen gaan baren. Dat resulteert in een geboorteplan. En de aanstaande ouders gaan met (meer) vertrouwen en plezier de bevalling in.

   Tijdens de geboorte ondersteun ik de barende vrouw én haar partner wanneer en hoe ze dat wensen. Ik kan ze informeren, geruststellen, masseren, bemoedigen, (letterlijk) ondersteunen, hand en spandiensten verlenen en ruimte creëren om hun eigen tempo en eigen besluiten te kunnen nemen. Soms maak ik ook foto’s. Na de geboorte schrijf ik een geboorteverslag en praten we na over de geboortedag. Vrouwen ervaren mijn aanwezigheid en input als heel ondersteunend. Ze voelden zich ten alle tijden gezien en gehoord en daardoor veilig. Ze kunnen zich open en kwetsbaar opstellen. Daardoor hebben ze het gevoel centraal te staan tijdens hun bevalling.

   Gonny Cappers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *