Als borstvoeding geven niet direct lukt: 6 gouden tips & trucs

Als borstvoeding geven niet direct lukt: 6 gouden tips & trucs

In gedachten (en bij mommy influencers) gaat het allemaal zo gemakkelijk: direct na de bevalling wordt je kindje op je buik gelegd en drinkt hij of zij de eerste slokjes vloeibaar goud uit je borst. Helaas is de realiteit soms nét even anders. Misschien heb je weinig melkproductie, moet je baby na de bevalling eerst met de kinderarts mee voor onderzoek of is je kindje te zwak om direct aangelegd te worden. Wat de reden ook is: soms loopt borstvoeding geven niet zoals je had gehoopt. Gelukkig kun je zelf het nodige doen om borstvoeding geven toch tot een succes te maken. Ik geef je graag 6 gouden tips & trucs waarmee je de kans op succesvol voeden aanzienlijk vergroot.

Waarom borstvoeding geven?

Borstvoeding is de beste voeding die je je pasgeboren kindje kunt geven. Moedermelk beschermt je kwetsbare kindje tegen infecties en versterkt het immuunsysteem van je baby. Moedermelk zit vol stamcellen, goede bacteriën en witte bloedlichaampjes. Borstvoeding geven heeft trouwens niet alleen voordelen voor je kindje: ook jij bent sneller in shape als je moedermelk geeft. Je verbrandt namelijk zo’n 500 calorieën per dag extra als je borstvoeding geeft. Daarnaast is natuurlijk voeden een heerlijk intiem moment dat positief bijdraagt aan de binding tussen jou en je baby’tje.

Wanneer borstvoeding geven?

Borstvoeding geef je je baby op verzoek. Wanneer je kindje honger heeft leg je hem of haar aan. Anders dan bij flesvoeding heb je dus geen vast schema met vaste hoeveelheden voeding. Je baby geeft zelf aan wat hij of zij nodig heeft en wanneer. Dat zijn meestal 10 à 12 voedingen op een dag. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat je kindje te veel of te weinig drinkt. Zolang de baby goed groeit kun je ervan uitgaan dat je baby alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

lijn groen oudersenzo
Als borstvoeding geven niet direct lukt: 6 gouden tips & trucs

Als borstvoeding geven niet lukt

Borstvoeding geven gaat niet altijd vanzelf. Want hoewel het proces heel natuurlijk is, zijn er ook situaties waarin het niet of minder goed gaat. Enkele redenen waarom borstvoeding niet lukt zijn:

Je baby is nog te klein of te zwak om aangelegd te worden. Bijvoorbeeld omdat je kindje prematuur of dysmatuur geboren is, of ziek is.

Je melkproductie komt (nog) niet goed op gang. Bij de ene vrouw gaat het nu eenmaal makkelijker dan bij de andere. Ook als je te vroeg bevallen bent of een keizersnede hebt gehad komt de borstvoeding soms niet direct op gang. Daarnaast heeft stress een negatieve invloed op de melkproductie.

In bovenstaande gevallen is het raadzaam om moedermelk af te kolven met een kolfapparaat. Zeker als je baby nog niet vaak aangelegd kan worden, is het belangrijk om de borsten regelmatig te legen. Zo geef je je boobies het signaal dat er meer melk gemaakt moet worden: de vraag is immers groter dan het aanbod. Hieronder lees je precies hoe je moedermelk kunt afkolven en wat je nog meer kunt doen om toch succesvol borstvoeding te kunnen geven.

Tip 1: Moedermelk kolven

Door je borsten regelmatig te “legen” maak je meer moedermelk aan. Kolf bij voorkeur met een dubbelzijdige elektrische kolfmachine. Deze kun je kopen, maar huren bij een thuiszorgwinkel is vaak een betere en goedkopere optie. Een bijkomend voordeel is dat je dan zeker weet dat je een goed kolfapparaat huurt.

Kolf minimaal om de 3 uur, ook ’s nachts. Zeker in het begin, net na de bevalling, is dit belangrijk om de melkproductie op gang te helpen. Je kunt ook meer kolven: dit zal de productie van je moedermelk stimuleren. Kolf bijvoorbeeld de eerste dagen om de 2 uur. Voordat je gaat kolven is het belangrijk om je borsten goed te masseren. Doe dit stevig, alsof je gehaktballen kneedt. Ook warmte helpt goed. Doe een kwartier voor het kolven bijvoorbeeld warmtekompressen in je beha, of spoel je borsten af met warm water.

Als je gaat kolven is het belangrijk dat je helemaal “zen” bent. Zelf ben ik recent bevallen van een dochtertje en ik zat bij elke kolfbeurt enorm gestrest de druppels melk uit mijn borsten te kijken. Dit is natuurlijk niet goed voor de productie. Zorg voor een goede stoel, zet een leuk muziekje op of kijk een filmpje.

Tip 2: Huid op huid contact met je baby

Kolf je moedermelk af? Dan is het belangrijk om voor het kolven lekker huid op huid contact met je kindje te hebben. Ontbloot je bovenlijf, laat je baby alleen een luier dragen en leg je kindje op je borst. Dit kun je ook doen als je baby te vroeg geboren is en in de couveuse ligt. Is huid op huid contact niet mogelijk, bijvoorbeeld om medische redenen? Zorg dan dat je je kindje in de buurt hebt. Snuffel aan je baby en kijk naar je baby tijdens het kolven. Als dat ook niet kan, is het goed om een foto of filmpje van je kindje te bekijken als je melk afkolft.  

Tip 3: Je kindje zoveel mogelijk aanleggen

Als het mogelijk is, leg je baby dan zo vaak mogelijk aan de borst. Ook als je kolft is het verstandig om je kindje regelmatig aan de borst te laten drinken. Weet je kindje nog niet zo goed wat hij of zij met de borst aan moet? Gun het tijd en blijf oefenen. Op een gegeven moment krijgt je kindje het door. Een baby die live uit je borst drinkt krijgt er vaak meer uit dan een kolfmachine.

Tip 4: Boezemvriendjes, borstvoedingsthee en oxytocine neusspray

Ligt het probleem bij je melkproductie? Dan kun je proberen de productie te stimuleren met borstvoedingsthee. Hierin zitten kruiden zoals fenegriek en anijs, die een bewezen positieve werking op je melkproductie hebben. Ook kun je boezemvriendjes proberen. Dit zijn capsules met kruiden die door een lactatiekundige zijn samengesteld. Deze kruiden helpen je melkproductie goed op gang. Ook kun je aan je huisarts een recept vragen voor oxytocine neusspray. Oxytocine is een lichaamseigen hormoon dat de toeschietreflex bevordert. Gebruik de neusspray vier keer per dag, 5 minuten voor het kolven of voeden.

Tip 5: Neem een lactatiekundige in de arm

Helpen bovenstaande tips nog steeds niet om voldoende melk te produceren of om je baby goed aan te leggen? Laat dan een lactatiekundige met je meekijken. Vaak heeft de lactatiekundige wel de nodige tips en trucs waarmee je het onderste uit de kan haalt. Let op: een lactatiekundige wordt niet altijd vergoed door je zorgverzekering. Als je alleen een basisverzekering hebt, betaal je mogelijk (een deel) van de kosten zelf. Natuurlijk is dit wel een mooie investering waarmee je uiteindelijk veel geld op flesvoeding kunt besparen.

Tip 6: Voel je vooral niet schuldig

Lukt het niet direct (goed) om borstvoeding te geven? Voel jezelf dan niet al te schuldig. Natuurlijk gun je je kindje het beste, maar het moet niet ten koste van jezelf gaan. Zeker als je alles hebt geprobeerd en het nog steeds niet lukt om borstvoeding te geven, kan dat veel verdriet en schuldgevoelens met zich meebrengen. Als je echter weet dat je je 100% hebt ingezet en het niet gelukt is, probeer het dan ook een beetje los te laten.

Ik weet dat het makkelijker gezegd dan gedaan is. Toen mijn dochter werd geboren, toonde ze geen enkele interesse in de borst. Ik begon met kolven, maar de melkproductie kwam niet direct op gang. Borstvoedingsthee en oxytocine neusspray verhoogden mijn productie iets, maar nog steeds was het niet echt wat het hoorde te zijn.

Ik voelde me erg schuldig en had zelfs momenten dat ik van mezelf walgde omdat ik niet in staat was mijn dochter te voeden. Toen ik die schuldgevoelens losliet en bewust meer ging ontspannen, kwam mijn productie goed op gang. Mijn dochter drinkt nu volledig al haar voedingen uit de borst. Ik kon zelfs stoppen met kolven.

Bonustip: de moedermelkbank

Lukt het jou niet direct om borstvoeding te geven? Dan hoef je ook weer niet direct over te gaan op flesvoeding. De moedermelkbank helpt moeders die om welke reden dan ook niet genoeg melk produceren of om andere redenen geen borstvoeding kunnen geven. De moedermelkbank heeft een eigen Facebookpagina waar je moedermelk kunt vragen aan andere mama’s. Produceer je juist te veel moedermelk? Dan kun je afgekolfde moedermelk ook aanbieden via deze pagina.

Zelf heb ik een oproepje geplaatst toen mijn productie echt niet op gang leek te komen. Ik kreeg vele mooie en hartverwarmende reacties. Zo kon ik zelf een donormama uitzoeken die goed bij mij en mijn wensen paste. Doordat ik al zo snel een batch kon ophalen, had ik ook minder stress en kwam mijn eigen melkproductie juist heel mooi op gang.

En onthoud goed, lieve mama: voel je vooral niet schuldig over het niet (voldoende) borstvoeding kunnen geven. Soms loopt het leven niet helemaal zoals je zou willen. Dat is niet jouw schuld. Je hebt er immers alles aan gedaan om je kindje het allerbeste te bieden. Probeer het niet te zien als falen, maar als balen: het is enorm jammer dat het je niet is gelukt om borstvoeding te geven, maar al jouw pogingen daartoe bewijzen dat je een lieve mama bent die altijd de beste keuzes voor haar kindje zal proberen te maken.

Liefs Amber

Meer informatie

Je baby aan de fles laten wennen: hoe en wanneer begin je?
Bruikbare tips om de klachten van stuwing te verlichten
Borstvoeding geven: overal geaccepteerd? Of toch een taboe?
Afgekolfde moedermelk bewaren. Zo kun je dat het beste doen!
Lactatiekundige Karin Tiktak over het geven van borstvoeding
Gouden tips voor een ontspannen borstvoeding
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes
Borstvoeding geven, ja of nee? Bezoekers aan het woord!
5 Gouden tips bij het geven van borstvoeding
5 Bruikbare tips bij het kolven van moedermelk
De eerste keer borstvoeding

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *