Wat is eigenlijk een lotusbevalling?

Bevallen kan op meerdere manieren. Eén ervan is bij jonge ouders in opkomst en dat is de lotusbevalling. Bij een lotusbevalling zal de navelstreng niet direct doorgeknipt worden. Waarom wordt hiervoor gekozen? Wat zijn de voordelen van een Lotus bevalling? Waar moet je aan denken als je voor zo’n bevalling kiest?

Wat is een lotusbevalling?

Wat is een lotusbevalling?

Normaal gesproken wordt na de bevalling de navelstreng doorgeknipt. Bij een lotusbevalling wordt dit heel bewust niet gedaan. De baby blijft verbonden aan de placenta en de navelstreng zal vanzelf moeten loslaten. De tijd die hiervoor staat is 3 tot 8 dagen. Er zijn ook moeders die kiezen voor een middenweg en de navelstreng er langer aan laten zitten, maar het wel uiteindelijk door laten knippen. Dit wordt ook wel een halve lotusbevalling genoemd. Welk tijdstip het dan gebeurt is heel verschillend. Je kunt hierbij denken in uren, maar ook wel een paar dagen.

Hoe gaat dit bij een lotusbevalling?

Bij een lotusbevalling wordt de navelstreng dus intact gelaten. De baby blijft dan ook verbonden met de placenta. De placenta zal dus in de buurt van de baby blijven. Omdat het eerst nog zal lekken, zal de placenta eerst in een vergiet gelegd worden. Is het na een dag uitgelekt, dan wordt het gewassen om zo resterend bloed weg te krijgen. Vervolgens zal de placenta drooggedept worden. De placenta kan nu bewaard worden bij de baby door het in doeken te wikkelen of in een schaal te leggen. De placenta wordt iedere dag behandeld met zout, zodat het indroogproces goed verloopt. Het zal gaan verkleuren naar zwart en uiteindelijk ook los gaan laten. Ga je de placenta ruiken? Dit kan je camoufleren door er lekker geurende kruiden overheen te leggen.

Hoe vaak kiest men voor een lotusbevalling?

Een lotusbevalling wordt nog niet heel vaak gedaan. Waarschijnlijk zijn het hooguit 5 op de 100 bevallingen die als lotusbevalling gezien worden in Nederland. In andere landen, zoals Australië en Nieuw-Zeeland is het veel gewoner om op deze manier te bevallen.

Waarom kiezen voor een lotusbevalling?

Uiteraard zitten er redenen achter de beslissing om een lotusbevalling te willen. Er wordt gezegd dat de baby zo nog extra voedingsstoffen vanuit de placenta zou krijgen. Of dit wel of niet zo is, daar zijn de meningen over verdeeld. Er wordt gesuggereerd dat als er geen hartslag meer is bij de navelstreng, de toevoer gestopt is. Of je kindje er dus bij gebaat is, is maar de vraag. Een halve lotusbevalling komt wel steeds vaker voor. Ouders denken dat er zo toch nog net meer voedingsstoffen bij de baby kunnen komen én dat het minder stress zou geven voor de baby. De voordelen die gezegd worden dat het oplevert in het kort:

Langer bloedtoevoer naar de baby, waardoor de baby makkelijker zelfstandig kan ademen, maar bijvoorbeeld ook minder kans op bloedarmoede heeft

Navelstreng valt er meestal sneller af

Minder kans op infectie omdat de navelstreng intact blijft, daardoor is er geen open wond

Baby’s vallen na een lotusbevalling minder af en zouden rustiger zijn en minder huilen

Baby’s zouden een betere weerstand hebben

Omdat je voorzichtiger omgaat met de baby omdat het nog aan de placenta vast zit, zou dit de rust voor de baby ten goede komen

Zijn er nadelen aan een lotusbevalling?

Vind je het wel iets hebben om zo met de placenta om te gaan? Dan wil je vast ook weten of het kwaad kan? Er zou uit onderzoek gebleken zijn dat kinderen na een lotusbevalling juist iets meer kans maken op gezondheidsproblemen. Dit komt omdat in de indrogende placenta bacteriegroei kan gaan plaatsvinden. Maar ook hierin is er nog te weinig bekend. Puntsgewijs nog een paar aandachtspunten:

  • Navelstreng wordt hard na indrogen, waardoor je op moet letten met bewegingen
  • Extra verzorging nodig van placenta
  • Bij alles wat je met de baby doet moet er rekening gehouden worden met de placenta
  • Verloskundige moet weten hoe hier mee om te gaan! Overleg dan ook van tevoren en leg het vast in je geboorteplan.

Wat doe je met de placenta?

Of je nu wel of niet voor een lotusbevalling kiest: je kunt er altijd voor kiezen om toch iets met de placenta te doen. Je kunt de placenta begraven, maar er is veel meer mogelijk. Je kunt er sieraden van laten maken. En zelfs capsules of het zelf opeten! Bij deze laatste opties zal je niet moeten kiezen voor een lotusbevalling.

Wil je wel of geen lotusbevalling?

Zoals je ziet zijn de meningen nog enigszins verdeeld. Waar de één meldt dat er juist meer risico is op gezondheidsproblemen, stellen anderen dat de baby er juist bij gebaat is. Overleg dan ook met je verloskundige als je een lotusbevalling wilt! En kies wat voor jou dan het beste aanvoelt.

liefs Wil

Meer informatie

Houding om te bevallen: Maak gebruik van de zwaartekracht
Verschillende manieren om te bevallen. Wat kies jij?
Waterbevalling – Bevallen in een waterbad
Mindful bevallen
De placenta bewaren na de bevalling. Wat zijn de mogelijkheden?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com
Zwangerenportaal.nl
Dekritischeverloskundige.wordpress.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *