Een goede voorlichting is essentieel

Ze zitten samen op de bank. Knus dicht bij elkaar. Een bol buikje verraadt dat ze met z’n drietjes zijn. De baby in de buik is de aanleiding dat ze bij me zijn. Hun keuze om bij mij te komen als voorbereiding op de geboorte, op zoek naar goede voorlichting. Ze staan open voor alles wat ik ze vertel. Ze stellen vragen en genieten van deze uurtjes samen alleen maar bezig zijn met de bevalling. Alles is nieuw en ze vormen een idee hoe ze willen gaan bevallen. Dat is mooi en ik stimuleer ze om vooral hun instinct te volgen en daar trouw aan te blijven.

Knelpunten onderweg

Tijdens de les gaan mijn gedachten terug naar de geboorte die ik als doula kortgeleden heb begeleid. Het was een prachtige geboorte, maar er ontstonden onderweg toch wat knelpunten. En hoewel de ouders goed voorbereid waren, heel mondig waren en prima konden aangeven hoe ze over bepaalde dingen dachten, liepen ze af en toe toch vast. De praktijk is helaas vaak wat ingewikkelder dan de voorbereiding op de bank.

lijn groen oudersenzo
Een goede voorlichting is essentieel

Extra aandacht

Daarom geef ik als doula en cursusleidster vaak extra aandacht hieraan. Probeer theorie en praktijk dicht bij elkaar te brengen. Natuurlijk kun je lastige situaties niet voorkomen. Maar je kan je wel vooraf goed laten voorlichten én regelen wie je bij de bevalling gaat uitnodigen om jullie insteek, behoeftes en wensen mee te helpen faciliteren. Want je hoeft het niet alleen of met z’n tweetjes te kunnen. Zolang dat wel zo gaat, helemaal prima. Maar als er dan een situatie ontstaat waarbij je extra steun nodig hebt, is die er dan ook?

Ik heb vaker gehoord dat een zwangere niet koos voor mij als doula of mij bij de geboorte niet liet komen. En daar later toch spijt van had. Want het liep anders dan ze wilde en de moeder/zus/vriendin was net zo in paniek als zijzelf en wisten niet hoe hier uit te komen. Of het bleek achteraf dat ze mijn steun  had gemist. De meesten wilden de volgende keer mij wel bij de geboorte, want dit wilden ze niet nog een keer meemaken.

Goede voorlichting is essentieel

Voorlichting is essentieel. Over de fysiologie van de geboorte, maar ook zeker over de emotionele en mentale aspecten die een bevalling met zich meebrengt. En tot slot de geboorte omgeving. Want waar en met wie je geboorte geeft heeft grote invloed op hoe je het beleeft en wat je gaat tegenkomen. Daar kun je je op voorbereiden. En is een doula een hele goede optie. Je moet het alleen even weten. Bij deze.

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Doula ben je ook tijdens kerstfeest of oudejaarsavond
Wat is nou het verschil als je een doula inhuurt?
Handige weetjes voor de periode tussen zwanger zijn en de start van de bevalling
Nagloeien van blijdschap en dankbaarheid
Wel of niet een doula inhuren?
Wat heb je aan een doula?
Stel je vragen aan doula Gonny Cappers

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *