Pretecho? Leuk! Maar wat is een pretecho?

Wat is een pretecho?

Yes, je bent zwanger! En het is echt niet zo gek dat je razend nieuwsgierig bent naar je baby. Zo nieuwsgierig dat je het liefste hem nu al zou willen bekijken! Misschien wil je niet afwachten tot de 20 weken echo, wellicht heb je die al gehad maar wil je nog een keer gezellig met je (schoon)moeder gluren of een filmpje laten maken met je partner? Wat de reden ook is, het maakt niet uit. Het allerbelangrijkste is dat dit gewoon kan! Je kunt op willekeurig moment een pretecho laten maken van je nog ongeboren kindje.

Unieke ervaring

De pretecho is een prachtige visuele kennismaking met je ongeboren kindje en daardoor een unieke ervaring. Verschillende activiteiten van de baby zijn op beeld te zien en het is zelfs mogelijk hier een video-opname van te krijgen, zodat je thuis het nog eens rustig kan bekijken.

Toen ik destijds voor het eerst zwanger was ben ik met mijn ouders hier naar toe gegaan. In hun tijd bestond deze mogelijkheid er nog niet en dit was hun eerste kleinkind, dus dit werd een heel bijzondere ervaring voor ze!

Wat is een pretecho?

Bij een echo wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze hebben een hogere frequentie dan je kunt horen. Dit geluid wordt ultrageluid genoemd. Inwendige organen weerkaatsen die het geluid. Het weerkaatsen wordt ontvangen en elektronisch verwerkt tot een afbeelding die je op de monitor kunt bekijken. Voor het maken van een pretecho heb je geen medische noodzaak nodig. Je kunt het gewoon laten doen omdat het bijzonder is om te doen.

Zoals bij de 20-weken echo wel het geval is, zal er bij een pretecho niet zozeer gekeken worden naar eventuele afwijkingen. Wel wordt uitgelegd wat je allemaal ziet en krijg je na afloop een foto of dvd mee naar huis. In eerste instantie waren er alleen maar 2D-echo’s mogelijk, maar inmiddels zijn er verschillende mogelijkheden:

2D-echo

Je baby is in bewegende zwart/wit beelden te zien. De afdrukken krijg je na afloop mee naar huis.

3D-echo

Je baby is in kleur te zien en met diepte. Hierdoor zie je nog beter hoe je kindje eruit ziet. De afdrukken van deze echo krijg je mee naar huis.

4D-echo

Je baby is in kleur zichtbaar met bewegende beelden en diepte. Dit wordt ook wel eens de live-3D-echo genoemd. Het filmpje krijg je mee naar huis zodat je er thuis nogmaals naar kunt kijken.

lijn groen oudersenzo
Wat is een pretecho?

Waarom zou je een pretecho willen?

Vooral omdat het natuurlijk heel leuk is! Het zijn de eerste beelden van je baby en dat is natuurlijk geweldig om te beleven. Ook kun je de pretecho gebruiken om te kijken of je een jongetje of meisje krijgt. Of dit goed zichtbaar is, is echter wel afhankelijk van de duur van de zwangerschap. Bij de ene zwangere is het met 15 weken al zichtbaar en bij de ander pas een paar weken later. De meeste klinieken raden aan om dit rond de 16 weken te doen en liever niet eerder.

Wanneer is een geschikt moment?

Een 2D echo is al mogelijk vanaf 6 weken. In deze periode zie je het hartje al kloppen. Vanaf 12 weken zijn het hoofdje, lijfje, armpjes en beentjes duidelijk zichtbaar en vanaf 22 weken past de baby niet meer in zijn geheel in beeld, maar is het wel goed mogelijk om naar allerlei details te bekijken. Zo heeft iedere ontwikkelingsfase zijn eigen charme. De meeste echografische bureaus raden aan om tussen de 16 weken en 30 weken een pretecho te laten maken. Houd er wel rekening mee dat er met 20 weken een (medische) echo in het ziekenhuis wordt gemaakt. Het is dus leuker om de pretecho een paar weken ervoor of juist een paar weken erna te plannen.

Wat zijn de kosten van een pretecho?

Natuurlijk variëren de kosten per echografisch bureau en kunnen de prijzen behoorlijk van elkaar verschillen. Je kunt dus het beste hiervoor “even rondshoppen” en informeren bij de verschillende bureaus bij jou in de buurt. Uiteraard zit er ook een prijsverschil in de soort echo. De 2D echo is goedkoper dan een 3D of 4D-echo. Gemiddelde prijzen zijn:

2D echo – vanaf 30 euro (inclusief 2 afdrukken)
3D echo – vanaf 60 euro (inclusief 3 afdrukken)
4D echo – vanaf 100 euro (inclusief beelden op USB)

Naarmate je meer afdrukken wilt hebben, of de beelde op USB aangeleverd krijgen, dan kan dit de prijs hoger maken.

Kan een pretecho kwaad?

Nee, gelukkig zijn echo’s niet schadelijk voor de gezondheid van de baby. Het kan dus geen kwaad om een pretecho uit te laten voeren. Het is alleen wel voor eigen rekening, want er is geen medische indicatie, dus de zorgverzekering dekt de kosten niet.

Drie op de vier vrouwen zouden wel vaker een echo willen tijdens de zwangerschap. Helaas is dat nu nog niet het geval. Alleen in de eerste twintig weken twee standaard echo’s vergoed.

liefs Marion

Meer informatie

De 20-weken echo: Een belangrijke stap in je zwangerschap
Echo, een kijkje in je buik
Zwangerschapstesten. Vanaf wanneer kun je ze gebruiken?
Eerste bezoek aan een verloskundige. Wat kun je verwachten?
Zwangerschapsspiekbrief: Wanneer regel je wat?
Voorbereiding op de komst van een baby
Zwangerschapsfabeltjes – Ze weten het allemaal beter

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *