Wat zijn de spelregels van het nieuwe daten?

Ooit was het heel simpel om te daten: dit deed je door spontaan mensen te ontmoeten bij het uitgaan of bijvoorbeeld op school of verenigingen. Daten via een datingapp is echter hot. Mensen zijn meer gaan nadenken over wat ze nu wel en niet willen. Niet alleen de eisen aan de partner zijn daarmee veranderd, maar ook de ideeën die vrijgezellen hebben over het eigen leven. Wat betekent eigenlijk het nieuwe daten?

Datingapps

Niet nieuw natuurlijk, maar een datingapp als Tinder of Bumble is nog altijd één van de manieren die ‘in’ zijn. Het grote voordeel is hierbij dat je zeker weet dat de ander ook op een relatie uit is. Wat je bij een leuk persoon aan de bar helemaal niet weet. Datingapps zijn er in allerlei vormen, waarbij er vaak een bepaalde doelgroep wordt aangegeven. Ook dat kan zeker voordelen bieden. Zoek een app die jou wel aanspreekt. En voordat je je aanmeldt is het slim om eens rond te neuzen of er reviews te vinden zijn, zodat je een goed beeld kunt krijgen over de werkwijze van de app en of het wel echt iets voor je is.

Ghosting

Helaas zit er ook een nadeel aan een datingapp. Mensen met wie je een klik dacht te hebben laten opeens niks meer van zich horen. Waarom is onduidelijk. Contact leggen wordt steeds makkelijker met de datingapps en de drempel om even contact te leggen is laag. Er zijn mensen die het verbreken van alle contact op dezelfde manier doen. Dat dit voor de ander als heel erg kan worden ervaren wordt misschien wel helemaal niet zo beleefd door degene die ‘verdwijnt’. In die gevallen waren de verwachtingen duidelijk niet hetzelfde bij beide mensen. Waar het voor de één waarschijnlijk niks meer was dan een leuk verzetje, was het contact voor de ander heel waardevol.

Gaat het om een paar contactmomenten dan is het nog te overzien, maar het komt ook voor na maandenlang contact. Het grote probleem bij ghosting is misschien wel vooral dat je niet weet waarom je niks meer van de ander hoort. Bij gewoon contact verbreekt de ander duidelijk de omgang en wordt dit (meestal) netjes verteld. Contact via de app maakt dat je helemaal niet weet of de ander zomaar niks meer laat horen of dat er iets met hem of haar is gebeurd. Zag hij of zij het toch niet zitten of is er iets heel anders aan de hand?

lijn groen oudersenzo
Wat zijn de spelregels van het nieuwe daten?

Benching

Bij benching heeft iemand contact met meerdere personen via een datingapp. Als er één serieuzer wordt dan kan het zo zijn dat hij de andere personen dus niet meer benadert. Of wordt het minder vaak, maar houdt hij of zij je ‘aan het lijntje’ om het eventueel later weer op te kunnen pikken. Natuurlijk niet netjes en ook dit is een probleem door de makkelijke manieren van contact maken via aan datingapp. Benching en/of ghosting komt vrij veel voor en het lijkt zelfs zo te zijn dat er mensen zijn die zowel slachtoffer als dader zijn. Zo achteloos met de gevoelens van een ander omgaan zou toch niet moeten willen, zou je zeggen.  

Alleen zijn is oké

Door de afgelopen pandemie zijn mensen gaan nadenken over hun leven. We hoeven opeens niet meer ons leven te leven op de automatische piloot, we zijn gaan nadenken over wat nu echt belangrijk voor ons is. Voor de één zal dit juist zijn dat het bewuster voor een partner wil gaan, maar het schijnt zo te zijn dat er ook juist een hele groep erachter is gekomen dat alleen zijn ook prima is. Of in ieder geval voor een tijdje.

Rustig daten

Als een gek achter iedere match aanhollen en direct afspreken? Dat is niet meer hoe we het nu zien. Slow dating is de manier van nu. Eerst elkaar eens rustig leren kennen en dan pas afspreken voor een persoonlijke date.

Passen we bij elkaar?

We zijn gaan nadenken, zoals gezegd, over ons leven door de crisis en zijn gaan beseffen dat iemand beter bij je kan passen met zijn karakter dan hoe hij of zij eruitziet. Hierdoor zijn de eisen die we aan de ander stellen toch zeker voor veel vrijgezellen veranderd. Zoeken op mensen met dezelfde hobby’s bijvoorbeeld zal nu waarschijnlijk meer voorkomen. Elkaar ontmoeten tijdens een actief uitje is niet alleen leuk, maar eigenlijk ook wel net zo ontspannend. Zo ben je bezig en hoef je niet meteen een paar uur geforceerd te kletsen. Elkaar leren kennen doe je zo op een veel leukere manier!

liefs Wil

Meer informatie

Met af en toe een verrassing, houd jij je relatie spannend!
Dateoplichters: Dit zijn de risico’s van online daten
Zo organiseer je een leuke date night!
Datingfraude rondom Valentijnsdag, let je een beetje op?
Flirten via internet. Kan het kwaad?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *