Yubo – Een soort KinderTinder. Contact zoeken voor de kids!

Yubo - Een soort kindertinder. Contact zoeken voor de kids!

In deze blog willen we aandacht besteden aan de app Yubo, een soort Tinderen voor kinderen. Dat kán leuk zijn, contact met leeftijdsgenoten, maar er zitten zeker ook risico’s aan verbonden!

Stelletje oude wijven

Mijn zoon is 15 en meisjes worden voor hem steeds interessanter. Dat geldt niet alleen voor hem, maar ook voor zijn vriendjes, klasgenootjes en sportkameraden. Als ik soms een vleugje van hun gesprekken opvang, vind ik het net een stelletje oude wijven, maar dan in mannelijke uitvoering. Ze zitten hoe dan ook in de fase dat ze de meiden hebben ontdekt. Echt hebben ontdekt zeg maar, of nog beter gezegd ‘écht willen ontdekken’ en dat geldt andersom natuurlijk net zo goed.

Tinder

De bekende datingapp Tinder is sinds een tijd niet meer te gebruiken als je jonger bent dan 18 jaar en zelfs als je een fakeprofiel aan zou maken, heb je daar dus niet meer zoveel te zoeken, omdat de kans klein is leeftijdsgenoten te vinden. Maar wat dan wel?

Dat is een verdienmodel!

Nadat Tinder haar deuren had gesloten voor tieners, viel er een behoorlijk gat voor deze leeftijdsgroep. En in een gat valt geld te verdienen, want vraag en aanbod doet het altijd goed, zeker wanneer je een manier weet te vinden om die twee bij elkaar te brengen. Als ik hier in de wijk kijk, is er weinig te doen voor deze leeftijd. Behoudens elkaar ontmoeten in de klas of op het sportveld, is er niet zo heel veel gelegenheid. Sommige hebben daar voldoende aan en inmiddels een eerste prille liefde gevonden. Voor anderen is deze pool te klein en zoeken het graag daarbuiten. Maar ja, hoe dan? Op deze leeftijd duik je nog niet echt de kroeg in en een ticket voor een Dancefestival is vaak ook behoorlijk boven het zakgeldniveau. Dus wat dan?

lijn groen oudersenzo
Yubo - Een soort kindertinder. Contact zoeken voor de kids!

Kinder Tinder

Nou daar wisten de makers van de app Yubo (voorheen Yellow) wel antwoord op! Dus in de klas van mijn zoon wordt massaal de app Yubo op de smartfoons geïnstalleerd om op die manier de kennissenkring met leeftijdsgenoten te vergroten. Want Yubo is eigenlijk niks anders dan Tinderen voor kinderen. Hoewel de term ‘kinderen’ niet helemaal juist is, want een tiener is natuurlijk niet echt ‘kind’ meer. Hoewel ‘kinder Tinder’ lekker bekt, is de app meer bedoeld voor jong volwassenen, die nog te jong zijn voor de echte Tinder. Dus de leeftijdsgroep van 13 tot 18 jaar.

Een account aanmaken op Yubo gaat eenvoudig

Yubo is dus een datingapp, maar dan speciaal voor de jongelui. Het is erg eenvoudig om de app op je telefoon te installeren en een account aan te maken. Juist de eenvoudige manier van gebruik kent een nadeel. Mensen die slecht willend zijn, kunnen dus ook heel eenvoudig een account aanmaken. Je gebruikt een jeugdfoto van jezelf, of pikt die gewoon ergens van internet en verzint een jeugdig profiel. En klaar ben je om jonge meisjes en jongens in de val te lokken.

De app werkt hetzelfde als Tinder. Je maakt een profiel aan met foto’s en geeft aan met wie je in contact wil komen. Jongens, meisjes of beiden. Swipe je de foto naar links dan heb je geen interesse, swipe je de foto naar rechts dan geef je aan contact te willen. Geef je elkaar een hartje, dan is er een match is en kun je persoonlijk met elkaar praten.

Misbruik

Als je zoon of dochter met deze app aan de slag gaat, is het erg belangrijk dat je hier met hem of haar over praat. Vertel de gevaren, vertel hoe makkelijk het is een fakeprofiel aan te maken en hoe je hierachter zou kunnen komen. Jongens en meiden van deze leeftijd zijn nog zo naïef en geloven al die mooie praatjes al snel. Maar er zijn gelukkig wel trucjes om erachter te komen of dat leuke meisje echt een 15-jarige is, of dat er een dikke, vette, smeerlap van 50plus achter het scherm zit.

Leer je kids dat sommige profielen echt te mooi zijn om waar te zijn (de bekende leus van Marktplaats: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het ook vaak) en als je dat idee hebt, dat dit vaak klopt. Ook al wil je nog zo graag anders geloven, want ‘Wauw, wat ziet hij/zij er te gek uit,besteed die echt aandacht aan mij?’ Het is niet zo gek dat tieners dit onderscheid nog niet goed kunnen maken.

lijn groen oudersenzo
Yubo - Een soort kindertinder. Contact zoeken voor de kids!

Blootfoto’s

Dan komt er waarschijnlijk een fase dat er foto’s worden uitgewisseld. Bespreek de risico’s van het versturen van intieme of zelfs blootfoto’s. De foto’s kunnen misbruikt worden, verspreid over internet, dat wil je natuurlijk niet. En die persoon aan de andere kant heeft misschien heel mooie woorden, maar wie zegt dat het allemaal waar is? En al zou het op dat moment allemaal wél waar zijn, die foto’s verdwijnen niet zomaar en is iemand nog steeds hiermee te vertrouwen als het contact over gaat? Denk bijvoorbeeld aan een wraakactie van een afgewezen jaloerse minnaar. Niets is immers voor eeuwig. Zelfs die ‘eeuwige liefde’ kent zijn houdbaarheidsdatum. Zeker op die leeftijd.

Ontmaskeren

Er zijn een aantal manieren om erachter te komen of iemand echt is aan de andere kant.

Meerdere foto’s

Vraag om meerdere foto’s. Het is heel eenvoudig om één foto van het net te halen en te gebruiken, maar verschillende foto’s in diverse omstandigheden, wordt al een stukje lastiger. Wil je het helemaal zeker weten? Vraag dan of hij/zij een selfie maakt met een stukje papier in zijn handen waar hij jouw verzonnen tekst op schrijft.

Vraag de persoon om zijn Snapchat-account

De meeste van deze leeftijd hebben wel zo’n account. Natuurlijk kan dit ook een fake-account zijn, maar het is behoorlijk lastig om regelmatig (van steeds dezelfde persoon) een Snapchat-chat te sturen.

Facetime!

Ben je al iets verder in het contact, zo ver dat je telefoonnummers met elkaar uitwisselt, dan kun je natuurlijke Facetimen! Dan kun je elkaar echt live zien, met elkaar praten en elkaar bekijken. Je weet op die manier dat die ander ook inderdaad die leeftijdsgenoot is. Wat overigens nog steeds niks zegt over hoe betrouwbaar iemand is.

Vind je Facetimen een beetje eng? Dan kun je natuurlijk ook eerst chatten (Whatsapp) en elkaar regelmatig selfies sturen (geen bloot!!!) of met elkaar bellen. Een stem kan ook veelzeggend zijn.

Date

Mocht je met elkaar een date willen? Hartstikke leuk en spannend als het zover komt, maar spreek in eerste instantie altijd op neutraal terrein af. In een snackbar, een drukbezochte speeltuin, de bibliotheek, het maakt niet uit, als er maar meer mensen om jullie heen zijn. En ga niet alleen. Neem voor die eerste date een goede vriend of vriendin mee. Dat is wel zo veilig.

lijn groen oudersenzo
Yubo - Een soort kindertinder. Contact zoeken voor de kids!

Goedgelovig

Tieners zijn vaak nog hartstikke goedgelovig en dat is juist zo mooi aan ze. Het maakt ze echter ook kwetsbaar, want daarin schuilt het gevaar. Ze zijn zo makkelijk in de maling te nemen met mooie woorden en een paar aantrekkelijke foto’s. Je moet wel heel stevig in je schoenen staan om niet gevleid te zijn met die mooie woorden van die aantrekkelijke, gespierde Adonis of die waanzinnig mooie meid.

Je kinderen verbieden gebruik te maken van de app, is niet de oplossing. Ze gaan het dan stiekem doen en dan verlies je als ouder iedere vorm van toezicht en bescherming. Je wilt juist openheid, door met elkaar hierover te praten, ze te kunnen waarschuwen voor mogelijke gevaren.

Hoe ik het doe

Mijn zoon heeft sinds enkele weken de app in gebruik. Binnen no time had hij over de 150 ‘vrienden’ of beter gezegd ‘meisjes die hadden aangegeven hem wel leuk te vinden’. Dat is een behoorlijk bos vol bomen. In het begin heeft hij er wel eens wat over verteld en heeft hij mij twee profielen laten zien van meisjes waarmee hij contact had. Ik kon op die manier naar de foto’s kijken en een stukje van de gesprekken meelezen, om te kijken of mijn alarmradar reageerde. Het bleek allemaal heel onschuldig, maar ik heb hem wel op de gevaren gewezen. Gelukkig is mijn zoon van nature behoorlijk voorzichtig en had hij al met zijn vriend afgesproken (die ook op Yubo zit) om altijd samen op date te gaan en uitsluitend op neutraal terrein af te spreken.

Inmiddels zit hij in zijn eerste ‘Facetime-fase’ en weet hij dat het meisje waarmee hij nu een paar weken pixelcontact heeft, ook echt is wie ze zegt dat ze is. Ik ben benieuwd of er een volgende fase gaat komen.

Teleurstellingen

Met het gebruik van deze app zullen ook de teleurstellingen komen, want als je al die stappen hebt doorlopen en die eerste date er is, is dat natuurlijk helemaal geen garantie dat er gelijk een klik is waar de spetters vanaf vliegen. Een date is niks meer dan een kennismaking en geen garantie tot succes. Misschien is het pas date tien die ergens toe gaat leiden, of date vijfentachtig. Belangrijk om vooral in het begin traject niet te kwistig met je gevoel om te gaan. Ook dit kan een goed bespreekpunt zijn met tieners, want hoe gaan ze daarmee om? Voelen ze de afwijzingen als persoonlijk falen? Gaat het knagen aan hun kwetsbare zelfvertrouwen?

Het leven in pixelland is niet te vergelijken met het werkelijke leven. In pixels vliegen al snel de kusjes en knuffels om je oren en mooie woorden zijn snel ingetypt. In het werkelijke leven werkt het toch allemaal wat anders en wordt er (gelukkig) vaak wat meer afstand genomen. Dat kan teleurstellend zijn, als je er meer van had verwacht. Beter is dus vooraf niks te verwachten, totdat je elkaar hebt gezien en gevoelsmatig een onderscheid te maken tussen pixels en werkelijkheid. Maar ja, dat is voor volwassenen al een lastige taak, laat staan voor enthousiaste tieners.

Als ouders

Blijf zoveel mogelijk in contact staan met je zoon of dochter. Laat zien dat je open staat voor deze ontdekkingstocht. Stel open vragen en probeer erachter te komen wat zijn of haar doel is met deze app. Toon je interesse en wijs op de mogelijke risico’s maar geef ze daarbij ook ruimte en vertrouwen.

Het is best zorgwekkend hoe makkelijk en snel tieners hun volledige naam op de app prijsgeven. Wat speurwerk op Facebook en je hebt zo de rest van de identiteit te pakken. Het is echt een gemiste kans dat Yubo niet in staat is hier beter mee om te gaan, juist omdat zij zich op een kwetsbare groep richten. Aan de andere kant realiseer ik me ook dat dit enorm lastig is wanneer de kids dit rap in hun berichten prijsgeven. Daar ligt dus een belangrijke taak voor ons als ouders, door onze tieners erop te wijzen hoe makkelijk je op internet te traceren bent.

Kinder Tinder

Even voor de toekomstige ouders, er bestaat ook een app en die heet daadwerkelijk Kinder en is gebaseerd op Tinder. Deze app heeft echter niet als doel een partner of vriend/vriendin te vinden, want die zit als het goed is al naast je, maar om de juiste babynaam te vinden! Je kunt dus gezellig samen met je partner door de leukste en stomste babynamen swipen. Hoe het werkt? Je download beiden de app, swipt naar links en rechts en als je allebei hebt aangegeven dezelfde naam leuk te vinden, is er een match!

Reacties gesloten

Wij hebben helaas het reactieveld onder deze blog moeten sluiten. We ontvingen erg veel reacties van kinderen die hun contactgegevens wilden delen om met elkaar contact te zoeken. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar wij kunnen niet garanderen dat er daadwerkelijk door kinderen wordt gereageerd. Wij willen echter op geen enkele wijze faciliteren in (ongewenst) contact tussen kinderen en volwassenen.

liefs Marion

Meer informatie

Wat als je dochter thuiskomt met een veel oudere vriend?
Flirten via internet. Kan het kwaad?
Checken van de smartphone: Wel of niet doen?
Dateoplichters: Dit zijn de risico’s van online daten
Puberliefde – Hoe ontdekken pubers de liefde?
Online oplichting, hoe bescherm je jezelf hiertegen?
Kinderen en social media. Vanaf welke leeftijd?
Veilig online? Lees onze 5 gouden tips!
Van slut shaming tot groepsaanrandingen – hulp en advies
Grooming en sexting: Wat betekent het en hoe ga je hiermee om?
In handen van een loverboy

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

25 reacties

 • Ik schrik hier wel van, we weten allemaal dat “tinder” gericht is op seks.. vandaar dar ze niet meer op tinder kunnen. Waarom stellen we onze kinderen bloot aan deze waanzin?

  • Hai Rene,
   Of je de kinderen er wel/niet op laat, is uiteindelijk aan ons als ouders. Maar als je niet weet dat dit bestaat, kun je er niks tegen/mee doen. Vandaar deze blog. Of je deze app uiteindelijk goedkeurt, is natuurlijk aan jou (en/of partner). Alles verbieden heeft echter een keerzijde. Je maakt het juist aantrekkelijk voor ze en dan kunnen ze het stiekem gaan doen, misschien zelfs wel op 18+ apps of sites. Wanneer dat gebeurt, ben je de controle kwijt.
   Zelf vond ik het belangrijk om met mijn zoon (15) een goed gesprek aan te gaan en hem te waarschuwen voor alles rottigheid die je kunt tegenkomen, in plaats van verbieden. Hierdoor heeft hij in het begin zijn contacten met mij gedeeld. Inmiddels heeft hij zelfs een eerste date gehad, waarvan ik volledig op de hoogte was. Precies zoals ik hem had aangeraden, is hij er samen met zijn beste vriend naar toe gegaan en heeft hij afgesproken op neutraal terrein waar veel mensen komen. Het is een heel gezellige (en onschuldige) middag geworden en ze appen en facetimen elkaar nog steeds. Dat deze afspraak goed is gegaan, geeft natuurlijk geen garantie voor de volgende. Maar ook daar praat ik met hem over.

   Succes!
   Marion

 • Ik heb je stuk gelezen maar ik mijn mening is dat je het een beetje romantiseert, mijn dochter had het ook gelukkig staat ze heel sterk in haar schoenen want na het laten zien van een week gebruik van deze app heeft ze besloten deze te verwijderen! Ze proberen bijna allemaal ja twee dagen al dingen te vragen waar je als ouders niet blij van word! Tuurlijk zullen er ook leeftijd genoten op zitten maar in praktijk zijn dat er heel weinig!!!

  • Hai Madelinde,
   Voor mijn gevoel heb ik geen ‘romantisch’ blog geschreven. Ik heb juist gewezen op de mogelijke gevaren en tips gegeven hoe je hiermee om kunt gaan, om de risico’s te verkleinen. Natuurlijk blijven dit soort dingen tricky en kunnen er verkeerde dingen mee worden gedaan. Maar daarom is het juist belangrijk om ouders te wijzen op het bestaan van dit soort apps, juist om met hun kinderen in gesprek te gaan. Niet alle kinderen zullen dit immers uit hun zelf delen met hun ouders.
   Persoonlijk vind ik dit soort apps zeker geen positieve toevoeging/ontwikkeling om heel veel redenen die niet eens allemaal verwerkt staan in bovenstaande blog, maar dit is wel waar kinderen aan worden bloot gesteld en tegenaan zullen lopen. Dan kunnen ze maar beter goed zin voorbereid. Romantisch vind ik zeker niet.

   Marion

 • Ik hou van iedereen

 • Hey
  Ik ben
  Plam, 14 jaar oud en dol op dieren.

 • Hoi ik Ben Maks

  Ik Ben 15

  Mijn insta is maksiepro

  Mijn fortnite naam is milusjunior

  Ik heb een slang en een hond als huidier

 • Ben melanie 14 jaar val op jongens van 15.ben een game meisje. Eem meisje van stout en lief snap kimmy_deruiter. Insta the_always_smiling_girl.

 • hallo ik ben een jongen van 12 en ik zoek een meisje de interesse heeft

  • Ik ben 12

  • Anouk Vandewalle

   Hey ik Anouk ik ben 12 jaar ik ben een beetje mallig maar ik werk er aan

   en ik heb tiktok dus als je wilt weten hoe ik er uit zie volg mij dan op tiktok

   ik heet zo op tiktok Anouk Vandewalle

   ps stuur via tiktok een brichtje ik kijk zeker elke dag

 • volg me op tiktok yeetxmyrthe_

 • ik heb geen tiktok en ik ben 8

 • 2020 wie vond dat filmpje leuk????????? ?WIE KIJKT OP YOUTUBE

 • Hou van gamen en afspreken

 • Ik hou van gamen 😇