Daten als je kids hebt: de do’s & don’ts

Daten als je kids hebt: de do’s & don’ts

Single ouders opgelet: ga je binnenkort de datingmarkt verkennen of ben je misschien al druk aan het daten? Dan is dit artikel geknipt voor jou. We vertellen je graag waar je op moet letten wanneer je aan het daten bent én kinderen hebt. Want dat deze combinatie lastig kan zijn weten we allemaal. Daarom presenteren we je vandaag de do’s & don’ts van het daten als je kids hebt.

Ga daten om de juiste redenen

Ga pas daten wanneer je er écht klaar voor bent. Niet omdat je niet alleen kunt zijn of omdat je vindt dat je kinderen een vader- of moederfiguur in hun leven nodig hebben. Kom je net uit een lange relatie? Leer dan eerst alleen te zijn met je kinderen en stort je niet meteen weer in datingland. Echt, op wanhopige mannen en vrouwen komen niet de allerleukste exemplaren af.

Filter de klootzakken eruit

Of je nu mannen of vrouwen date, wanneer er kinderen in het spel zijn is het echt zaak om de klootzakken eruit te filteren. Je moet zuinig op jezelf zijn, maar zéker op de kinderen die van jou afhankelijk zijn. Je kunt natuurlijk altijd het risico lopen dat je je in iemand vergist, maar wees extra alert op alarmbellen zoals claimgedrag, sterke verhalen of een berg aan (financiële) problemen.

Durf eisen te stellen

Ben je op zoek naar een serieuze relatie? Dan mag je best eisen stellen. Deze persoon gaat namelijk niet alleen de rest van zijn of haar leven met jou doorbrengen, maar ook met je kinderen. Stel gerust eisen aan de financiële status, de karaktereigenschappen, de geloofsovertuiging of de loopbaan van je date. Andersom heb jij toch ook heel wat te bieden?

lijn groen oudersenzo
Daten als je kids hebt: de do’s & don’ts

Neem je one night stand nooit mee naar huis

Gewoon, niet. Nooit. Onder geen enkele omstandigheid. Ook als single ouder heb je natuurlijk je behoeftes en er is niets mis mee om zo nu en dan een spannende seksdate te hebben. Maar je wilt niet het risico lopen dat je spruit je verovering ’s ochtends op de gang tegen het lijf loopt, al dan niet in blote pielemuis of vagijn. Daarnaast is het gewoon heel onverstandig om een one night stand mee naar het huis te nemen waar ook je kids slapen. Ja, óók wanneer je kroost in het weekend bij de andere ouder verblijft.

Stel je date niet te snel aan de kinderen voor

Ook een serieuze date kun je maar beter niet al te snel aan je kinderen voorstellen. Zorg eerst dat je zeker weet dat het serieus is tussen jullie. Bij sommige stellen is dat al heel snel. Voorzichtigheid ten opzichte van je kroost is dan echter wel geboden. De eerste ontmoeting kan het beste op een neutrale plek plaatsvinden. Zo houd je het luchtig en maak je er geen beladen happening van. Ga bijvoorbeeld iets doen dat ook leuk voor de kinderen is. Een museumbezoek of een dagje naar de dierentuin zijn hier uitstekend geschikt voor. Je kunt er ook voor kiezen om je date voor te stellen als een ‘gewone’ vriend of vriendin. Zo blijft het nog luchtiger voor de kinderen.

Praat over de (eventuele) rol van je date

Het is goed om vooraf te bespreken welke rol de date gaat spelen in het leven van de kinderen. Zeker wanneer je date ook al kids heeft en jullie dus mogelijk ooit een samengesteld gezin gaan vormen. Krijgt je date uiteindelijk de rol van stiefouder? Of blijf jij in charge en wordt je date gewoon de nieuwe vriend of vriendin van papa of mama? Neem alle tijd om dit te bespreken en voor jezelf te overdenken. De situatie moet voor jullie beiden immers goed voelen. Stel het belang van de kinderen echter altijd op 1!

Deal met de emoties van je kinderen

Ben je al langere tijd aan het daten en is je vlam ook al voorgesteld aan de kinderen? Dan kunnen deze te maken krijgen met allerlei emoties. Misschien vinden ze je nieuwe vriend(in) niet aardig of vertonen ze jaloers gedrag. Dat laatste is echter ook logisch: je kids zijn immers gewend om met jou samen te zijn en ineens moet jij je aandacht verdelen tussen een nieuwe liefde en je kroost. Hierdoor kunnen ze zich achtergesteld voelen. Ga met je kinderen in gesprek op een open manier. Keur hun gevoelens niet af, maar laat merken dat je ze begrijpt. Laat vooral blijken dat ze altijd bij jou terechtkunnen met vragen, twijfels en andere gevoelens.

Begeef jij je in datingland terwijl je kinderen hebt? Hoe ervaar je dat? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Met af en toe een verrassing, houd jij je relatie spannend!
Zo organiseer je een leuke date night!
Flirten via internet. Kan het kwaad?
Dateoplichters: Dit zijn de risico’s van online daten
Single ouders – 5 Onmisbare tips!
Opnieuw verliefd, een nieuwe liefde in je leven

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *