Opnieuw verliefd, een nieuwe liefde in je leven

Opnieuw verliefd. Een nieuwe liefde in je leven

Het is alweer even geleden dat jullie relatie is beëindigd. Je hebt de scheiding goed doorstaan en ook de kinderen lijken alles goed te hebben verwerkt. Kortom, het leven heeft zijn normale ritme weer gevonden en de rust in je leven is teruggekeerd. Maar misschien is het iets té veel rust? Het begint te kriebelen. Komt het door het weer? De tijd van het jaar? Langzamerhand begin je jezelf af te vragen hoe het zou zijn met een nieuwe liefde in je leven… Je bent opnieuw verliefd, maar dit keer zijn er kinderen. Hoe pak je dit aan?

Opstaan en opnieuw beginnen

Niet iedereen is in staat na de scheiding weer helemaal opnieuw te beginnen. Sommigen blijven hangen in het verdriet hun geliefde te hebben verloren, of hebben het gevoel te hebben gefaald. Hierdoor ben je niet in staat je hart weer open te stellen voor anderen, maar het kan ook zijn dat je je hart opzettelijk op slot houdt, zodat je nooit meer die pijn van het verlaten zal voelen. De tijd kan veel wonden genezen, maar misschien niet allemaal… Gelukkig kan verdriet je ook sterker maken maar hoe kom je nou het beste zonder al te veel kleerscheuren door deze periode?

Vraag om hulp

Durf om hulp te vragen. Je hoeft helemaal niet stoer te zijn en je gevoelens weg te duwen. Het is heel normaal dat je de eerste periode na een scheiding verdrietig bent. Ook als het jouw beslissing was een einde te maken aan de relatie, ook dán heb je recht op je verdriet én troost! Mannen voelen zich vaak prettiger door te luisteren naar anderen met pijn, terwijl vrouwen veel liever hun verhaal vertellen.

Rouwen

Neem de tijd je verlies en verdriet te verwerken. Herinneringen spelen hierbij een belangrijke rol. Zij roepen misschien pijnlijke gevoelens op maar zijn ook in staat de mooie momenten weer voor de geest te halen. Dit soort goede gevoelens maken je in staat eventuele fouten makkelijker te vergeven en in je hart weer liefde te voelen. Vergeving speelt een belangrijke rol. Niet voor die ander, maar voor jezelf. Alleen wanneer je de ander kunt vergeten, zul je in staat zijn om je hart te helen.

lijn groen oudersenzo
Opnieuw verliefd. Een nieuwe liefde in je leven

Compleet worden

Stort je niet gelijk in een volgende relatie, maar gun je de tijd weer een compleet mens te worden. Verliefd worden kan altijd nog op een later moment als de storm weer tot bedaren is gekomen. Probeer er weer eerst achter te komen, wie je bent! Waar liggen je grenzen? Wat wil je in het leven? Wat is voor jou belangrijk? Probeer rust en geluk eerst weer in jezelf te vinden. Het klinkt eigenlijk gek, maar het beste moment aan een nieuwe relatie te beginnen, is het moment dat je beseft eigenlijk best alleen verder te kunnen.

Wat bewerkstelligt de liefde

Liefde is een energiestroom, verliefd worden is een heerlijk gevoel. Wil je graag een nieuwe partner dan is het slim om eens stil te staan bij een universele wet: ‘De wet van aantrekking.’ Ook voor deze wet geldt: energie trekt gelijke energie aan. Om de wet van aantrekkingskracht in werking te zetten is het belangrijk om het verschil te kennen tussen verlangens van het ego en verlangens van de ziel. Wensen vanuit de ziel kunnen de verbinding met de juiste frequentie maken.

Weer verliefd worden na een scheiding

Wanneer je begint met daten, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Je voelt zelf goed genoeg wanneer je er klaar voor bent. Wees het liefst wel zo eerlijk mogelijk. Bij daten via internet ligt het nogal makkelijk om wat te veranderen en je zelf wat anders te doen voorkomen. Maar waarom zou je? Als je bijvoorbeeld niet op zoek bent naar een vaste relatie, maar meer naar een tijdelijke flirt, kun je dit net zo goed helder plaatsen. Andersom natuurlijk ook. Verliefd worden is heerlijk, maar hoeft niet het ultieme uitgangspunt te zijn. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar een maatje om leuke dingen mee te doen. Of desnoods een vaste partner voor de lichamelijke liefde.

Eerlijk

Door eerlijk te zijn heb je het meeste kans datgene te vinden waar naar je op zoek bent. Zo kun je natuurlijk ook heel goed aangeven dat je op zoek bent naar iets vriendschappelijks. En wie weet wat er uiteindelijk uit de vriendschap kan ontstaan… verliefd worden hoeft natuurlijk niet de eerste vereiste te zijn. Houd er wel rekening mee dat helaas niet iedereen op internet even betrouwbaar is in het geven van informatie. Een nepprofiel is snel gemaakt. Wees daarom zuinig op je gevoel en emotie en leer eerst iemand beter kennen voor je je hart voor iemand opent en misschien wel verliefd wordt.

Kinderen en een nieuwe relatie

Het is je gelukt… je hebt een nieuwe partner gevonden. Natuurlijk zijn er genoeg kinderen die goed kunnen omgaan met een nieuwe partner, ze kunnen soms zelfs opgelucht zijn omdat ze zich minder verantwoordelijk hoeven te voelen over jouw welzijn. Maar het kan natuurlijk ook allemaal wat moeizamer verlopen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. De meest voor de hand liggende reden kan zijn dat het bijvoorbeeld niet klikt tussen de kinderen en je nieuwe partner.

Moeite met veranderingen

Je kinderen kunnen echter ook nog steeds wat moeite hebben met de scheiding en alle veranderingen die hier uit voortvloeide. Ze kunnen bang zijn jou aan deze partner te verliezen… Of een gewetensconflict hebben, dat ze de andere ouder verraden wanneer ze je nieuwe partner wel zouden omarmen. Of… de nieuwe partner als stoorzender zien, waardoor de relatie met je ex niet meer kan goed komen.

Verliefd? Houd rekening met hun gevoelens

Belangrijk is dat je goed met je kind(eren) praat en rekening houdt met hun gevoelens, zonder dat je hen de regels of het tempo laat bepalen. In het begin van de nieuwe relatie kan het verstandig zijn je kinderen hier nog niet in te betrekken. De relatie is immers nog erg pril en het kan nog alle kanten op gaan. Maar ook wanneer je denkt zeker te weten dat deze relatie ‘voor altijd’ stand zal houden, is het raadzaam je kinderen zorgvuldig hier op voor te bereiden. Geef alle partijen de kans langzaam aan de relatie te wennen en op te bouwen.

Langzaam een beetje meer

Vertel je kinderen in het begin alleen dat je iemand hebt leren kennen die je aardig vindt. In de periode daarna kan langzaam maar zeker meer worden verteld. Uiteindelijk komt er het moment dat je partner en je kinderen met elkaar kennis maken. Dit kan het beste op neutraal terein, gedurende een dagje uit bijvoorbeeld. Houd er echter wel rekening mee dat kinderen het wel eens helemaal niet zo leuk zouden kunnen vinden… Ineens zien ze dat ‘die ander’ best belangrijk is voor jou. Dat kan een hoop onzekerheid en verwarring betekenen en zich uiten in ongewenst gedrag.

Gepaste afstand

Probeer tijdens dit uitje gepaste afstand te houden. Het kan voor een kind moeilijk en intimiderend zijn jou ineens knuffelend in de armen van een ander te zien. Laat hem gewoon wennen en geef je kind die gelegenheid. Probeer ook een goede balans te vinden tussen de aandacht aan je nieuwe partner en je kinderen. Natuurlijk is het belangrijk dat je met je kinderen blijft praten over de rol van deze partner en dat jullie samenzijn totaal geen invloed heeft op jouw liefde en relatie met je kind! Daar verandert immers helemaal niets aan en het is enorm belangrijk dat je kinderen dit ook écht zelf gaan voelen.

Wederzijdse kinderen

Er kunnen vanuit de andere partij natuurlijk ook kinderen zijn, dan komt er een moment dat ook zij elkaar gaan ontmoeten. Bereid je kinderen hier ruimschoots van te voren op voor. Praat erover, laat foto’s zien. Je nieuwe partner hoeft natuurlijk overal altijd bij te zijn. Ook na het vinden van je nieuwe liefde is het hartstikke leuk om alleen iets met de kinderen te ondernemen! Dit soort leuke uitstapjes kunnen natuurlijk gewoon doorgaan. Net als leuke uitstapjes met het hele samengestelde gezin. Uiteindelijk zullen je kinderen absoluut gaan wennen aan je nieuwe partner, maar blijf vooral praten en openstaan voor hun onzekerheden, gedachten en verdriet.

In gesprek met Derk, gescheiden vader

NaamDerk
Leeftijd42 jaar
ProvincieFriesland
Burgelijke staatAlleenstaand
Aantal kinderen3
Relatie beëindigdAnderhalf jaar geleden

Hoe oud zijn je kinderen?

Ik heb drie meiden van 6, 14 en 20 jaar. De oudste (eigenlijk mijn stiefdochter) woont al op zichzelf. De middelste woont bij mij en de jongste woont bij haar moeder. Met de jongste is er een co-ouderschap.

Wat zoek je in een nieuwe partner? Let je op specifieke kenmerken nu je kinderen hebt?

Ik denk dat ik eerlijk gezegd wel datgene zoek in mijn partner wat ik in de vorige relatie niet kon of niet meer kon vinden. Waarschijnlijk geldt dat wel voor meer singles die open staan voor een nieuwe relatie. Omdat ik pedagoog van beroep ben, ben ik erg gericht naar hoe mijn kinderen zich voelen met een nieuwe relatie. Soms is dat een nadeel omdat ik te voorzichtig ben maar het heeft ook wel weer voordelen. Wat ik primair belangrijk vind is dat zij zich prettig moeten voelen. Ik zal eerder rekening houden met hoe zij zich eronder voelen dan wat ik vind of wil. Maar ondanks dat ga ik er van uit dat als het goed is, dat het allemaal vanzelf gaat. Verder zoek ik geen moeder voor mijn kinderen want die hebben ze al. Ik scheidt die rollen expleciet en vind dat ook belangrijk.

Wanneer betrek je je kinderen bij een eventueel nieuw gevonden liefde?

Als ik het gevoel hebt dat het goed is en goed gaat. Hoewel ik best wel een slechte ervaring heb met een voorbije relatie, wil ik mijzelf niet negatief laten beinvloeden. Ik ben wel wat voorzichtiger met het betrekken van mijn kinderen in een relatie. Uiteindelijk wil je niet dat zij opnieuw een soort van scheiding moeten doormaken op het moment dat de nieuwe relatie onvoldoende stand houdt. Het is mijn ervaring dat kinderen snel kunnen hechten, en zeker als iets nieuw en spannend is. Met dat gegeven ga ik toch wel wat voorzichtiger om.

Wat doe je wanneer blijkt dat je kinderen je nieuwe liefde totaal niet zien zitten?

Ik praat veel, zowel met mijn kids als met mijn partner. Ik zou willen weten waarom ze de nieuwe liefde niet zien zitten, en in welke mate dit hun negatief beïnvloed. Ik zal dit ook met mijn partner bespreken en zien of we er met z’n allen uit kunnen komen. Pas als het echt niet gaat dan, dan zal dit uiteindelijk de relatie geen goed doen.
Maar voor dat ik mijn nieuwe liefde kennis laat maken met mijn kinderen dan weet ik al dat het ook tussen hun goed komt. De mogelijke problemen liggen niet zo zeer in de acceptatie van een nieuwe partner maar eerder indien er andere kinderen zijn waar het niet mee klikt.

Kies je bewust voor een partner die ook kinderen heeft? Of juist niet?

Ik kies daar niet bewust voor. Ik heb wel een korte relatie gehad met een dame met kinderen waarbij haar zoontje voor erg veel onrust zorgde bij mijn meiden. Deze jongen had ADHD, was erg dominant en licht autistisch. Hoewel ik daar natuurlijk beroepsmatig mee kan omgaan, wil ik dat liever niet in een relatie. Niet voor mezelf en niet voor mijn meiden. Het speelde een te grote rol in een toch nog verse relatie. Uiteindelijk heb ik de relatie beëindigd. Soms hebben mijn meiden het er nog over dat ze ‘die jongen’ helemaal niets vonden maar haar wel mochten.

Ik heb eerder op een datingsite gestaan en ook mijn beroep in mijn profiel gezet. Ik kreeg toen veel reacties met allerlei opvoedkundige vragen dus dat heb ik nu maar niet gedaan… hahaha!

In gesprek met Erik, gescheiden vader

NaamErik
Leeftijd46 jaar
ProvincieZuid-Holland
Burgelijke staatGescheiden
Aantal kinderen3
Relatie beëindigdDrie jaar geleden

Hoe oud zijn je kinderen?

Mijn kinderen zijn 15, 18 en 20 jaar oud (3 jongens). De jongste woont permanent bij mij, de twee oudsten bij hun moeder. Een keer in de veertien dagen gaat de jongste een weekend naar zijn moeder en aansluitend komen de twee oudsten een paar dagen bij mij. Dat gaat eigenlijk prima zo.

Wat zoek je in een nieuwe partner? Let je op specifieke kenmerken nu je kinderen hebt?

In principe zoek ik geen nieuwe relatie, wel iemand om mee te mailen en eens een avondje uit te gaan. Het aller belangrijkste is dat het in alle opzichten goed klikt, en dat is niet makkelijk (de bekende rugzak hè).

Wanneer betrek je je kinderen bij een eventueel nieuw gevonden liefde?

De kinderen heb ik bij een relatie (die heb ik wel gehad) ingelicht toen een en ander een paar maanden aan de gang was. Zij wisten dat natuurlijk al lang, maar toch…

Wat doe je wanneer blijkt dat je kinderen je nieuwe liefde totaal niet zien zitten?

Ook dat heb ik meegemaakt. De oudste 2 zagen mijn vriendin niet zitten en haar zoon zag mij niet zitten. Ik heb uitgelegd dat er naast mijn leven met hun (mijn kinderen) er ook ruimte moest zijn voor een leven van mijzelf en daar paste die vriendin in.

Kies je bewust voor een partner die ook kinderen heeft? Of juist niet?

Ik kies niet bewust met of zonder kinderen, ik kies de persoon waarvan ik denk het aan te kunnen. Kids poets je niet weg. Zonder kinderen is handig, maar dan is er vaak een kinderwens. Ik ben klaar en wil ook geen tweede leg meer. Nog afgezien dat het technisch niet mogelijk is.

liefs Marion

Meer informatie

Daten als je kids hebt: de do’s & don’ts
Valentijnsdag: Verwen je geheime liefde!
Voorleesverhaaltje: Willy Woef viert Valentijn
Dateoplichters: Dit zijn de risico’s van online daten
6 gouden tips voor bonusouders of stiefouders
Leeftijdsverschil binnen de relatie. Cindy’s man is 32 jaar ouder
Berekende liefde: Ik blijf bij hem voor het geld
Samen door een relatiedip
Wat verandert de baby aan je relatie?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *