Wat betekent de huidige woningnood concreet voor onze jongeren?

Woningnood. Wat betekent dit voor starters

Woningnood. We hebben er allemaal mee te maken, want door die woningnood stijgen de prijzen de pan uit en zijn we de pineut als we willen verhuizen. Voor starters ligt het allemaal nog moeilijker. Zij hebben geen oud huis om te verkopen, wat dus ook extra geld oplevert en daarmee een mooi startkapitaal vormt voor een ander huis. Welke problemen kan jouw zoon of dochter hierbij ondervinden? En op de lijst van de woningcoöperatie mogen ze onderaan beginnen.

Geen betaalbaar huis

Jongeren gaan aan het werk en willen graag zelfstandig gaan wonen. Zeker als ze gestudeerd hebben en daarbij aan de vrijheid geproefd hebben van op jezelf wonen. Of ze hebben een relatie en willen graag samen gaan wonen. Maar met de prijzen die nu betaald worden is het voor het overgrote deel van de jongeren helemaal niet meer te doen om een huis te betalen. Hoe moet je al die tonnen ophoesten als je net begonnen bent met je werk en niet al ergens een startkapitaal hebt liggen? Daarbij: een hypotheek kan je als startende jongere wel vergeten.

Woningnood: geen huis te vinden

Stel je hebt het geluk dat er ergens wel geld op de plank ligt: ook dan heb je nog altijd een probleem. Er zijn simpelweg te weinig huizen. Is er een huis, dan is hij al weg voordat je de kans hebt om er op in te gaan of er wordt schandelijk overboden, zodat je er weer naast vist!

lijn groen oudersenzo
Woningnood. Wat betekent dit voor starters

Huren dan maar?

En een huurhuis? Daar heb je immers geen hypotheek of veel geld voor nodig. Dat was ooit zo. Maar zelfs daar wordt soms al gewerkt met ‘wie het meeste betaalt heeft hem’! De wachtlijsten bij de woningcoöperaties zijn lang. Kortom: op jezelf gaan wonen is helemaal zo makkelijk niet meer. Prijzen als 1500 euro voor een appartementje: dat is een berg geld en het maakt het sparen er ook niet makkelijker op. Als je het sowieso al redt om alles te betalen. Want alles wordt immers duurder.

De wurggreep

Er zit voor veel jongeren niks anders op dan tegen hun zin in bij hun ouders te blijven wonen. Een toekomstperspectief hierin is voor sommigen zelfs ver te zoeken en zij weten het ook niet meer hoe dan wel. Bij de sociale huurwoning komen ze onderaan de lijst te staan, een hypotheek is niet te krijgen en de prijzen zijn dusdanig hoog dat je voor heel veel geld praktisch niks hebt. Eigenlijk een grote wurggreep dus. Ook de gewoonte om jongeren te laten werken via flexibele contracten zorgt dat ze minder snel een hypotheek kunnen krijgen. Vaak is alleen het huren in de vrije sector eventueel nog een optie. Maar ook dan moet je geluk hebben, want vanzelfsprekend vragen die ook hun eigen hoge huurprijzen conform de woningmarkt. En ben je niet de enige die een huis wil huren…

Op zoek naar een particulier

Soms moet je gewoon geluk hebben en iemand kennen die bijvoorbeeld een deel van zijn huis wil verhuren. Of die tijdelijk naar het buitenland gaat. Hij of zij is vaak blij als er iemand in zijn huis komt die hij kent. Nadeel is natuurlijk dat dit soort dingen vaak tijdelijk zijn, maar als tussenstap kan het een oplossing zijn. Vertel dan ook aan iedereen dat je zoon of dochter een woonplek zoekt. Wie weet waar je op stuit!

Anti-kraak

Een andere mogelijkheid is dan nog het anti-kraak wonen. Het kan een uitdaging zijn en je kind in bijzondere panden doen laten wonen. Maar het grote nadeel is uiteraard dat het vaak geen gewone woonsituaties oplevert en vooral ook dat het tijdelijk is. Je kunt op ieder moment weer op straat staan!

Een eigen nestje bouwen

Zeker voor jongeren die echt op zoek zijn naar een eigen woonplek, als ze bijvoorbeeld willen gaan samenwonen, kan dit een drama betekenen. Dat je in je eentje nog bij je ouders moet blijven wonen is misschien niet wat je eigenlijk wilt, maar nog te overzien. Betekent het dat je daardoor niet kunt gaan samenwonen of trouwen omdat jullie simpelweg geen woonplek hebben, dan wordt het extra zuur.

Nog meer zorg

Veel jongeren kampen met problemen door de Coronacrisis. Door alle maatregelen konden zij al te maken krijgen met neerslachtige gevoelens rondom de toekomst. De woningcrisis of woningnood maakt het er zeker niet makkelijker op! En ook die speelde al tijdens (en voor!) de Coronacrisis. Nu we weer gewoon kunnen leven, zou het ook fijn zijn als onze jongeren niet alleen weer alle kansen hebben om te groeien in hun werk, op school en contacten, maar dat er ook uitzicht komt op een fijne, betaalbare woonplek om ook op dat gebied verder te mogen gaan…

liefs Wil

Meer informatie

Je zoon/dochter te jong vinden voor kamers
Met deze handige uitzetlijst, grijpt je puber nooit mis!
Wonen in antikraak, wat zijn de regels?
Hypotheek: Hoeveel kan ik krijgen?
Een woning huren of kopen? Wat pas het beste bij jouw gezin

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *