Tijd voor jezelf, hoe pak je die?

Je bent moeder (of vader natuurlijk) van een jong en/of druk gezin. Tijd voor jezelf is niet alleen fijn, maar kan ook gewoon nodig zijn om alles aan te blijven kunnen. Maar hoe pak je die tijd?

Plan het in!

Me-time is zo af en toe gewoon noodzakelijk kwaad. Zie het dan ook als een verplichting, net als de verplichtingen zoals zwemles van je jongste en de voetbaltraining van de oudste. Plan die tijd dus gewoon in je agenda in. Alleen jij weet hoeveel tijd je nodig hebt. Is 1 x in de maand een avondje weg voldoende of plan je graag iedere week 1 avondje voor jezelf in? Jij bepaalt en die tijd staat dan ook gewoon vast. Ook je partner zal er rekening mee moeten houden zodat hij/zij de zorg voor de kinderen op zich neemt. Andersom werkt het natuurlijk ook zo. Je partner heeft ook recht op een avondje (of middag of wat dan ook ) voor zichzelf die jij dus vrijhoudt voor de kinderen.

Vraag af en toe een oppas…

Is bovenstaande niet echt mogelijk omdat het gewoon niet in te plannen is of omdat je bijvoorbeeld een alleenstaande ouder bent? Kijk eens of je iemand kunt vinden die op een vast tijdtip voor je op wilt passen. Het voordeel van deze routine is dat jouw eigen tijd zo ook echt genomen wordt. Doe je het niet op een regelmatige basis dan is het heel vaak zo dat het er simpelweg niet van komt! Natuurlijk niks mis mee als jij liever thuis blijft, maar als je wel de behoefte hebt maar die tijd niet durft te nemen is het wel gewoon zaak om er naar te handelen!

lijn groen oudersenzo
Tijd voor jezelf, hoe pak je die?

Als ze op school zitten

Zijn alle kinderen naar school? Zeker als 1 van de kinderen alleen nog maar een ochtendje naar de peuterspeelzaal is hebben we de neiging om die tijd dus even waar te nemen om in huis iets extra’s te doen… Je kunt die tijd ook juist uitroepen tot jouw tijd! Even twee uurtjes doen wat je zelf wilt. Even shoppen, languit in bad liggen, rustig een boekje lezen of wat jou ook maar gelukkig maakt.

Als ze slapen

Heb je nog een baby of een peuter en wordt er dus overdag geslapen? Neem die tijd dat er even geen kindje om je aandacht vraagt! Hoewel je natuurlijk in dit geval wel je kindje gewoon in de gaten moet houden, kan je verder deze tijd ook nemen om in een boek te duiken tussen je inspectierondes door…

Word lid van een vereniging

Heb je iets wat je echt leuk vind om te doen? Word lid van een vereniging zodat je andere mensen ontmoet én je een stok achter de deur hebt. En dat hoeft echt niet de sportschool te zijn of een sportvereniging. Er zijn ook hele andere verenigingen die misschien veel beter bij jou passen, waardoor het geen verplichting maar een heerlijke tijd voor jezelf wordt. Zoals een:

  • leesclub
  • leuk koor (hier zijn heel veel verschillende soorten in!)
  • muziekvereniging, van een fanfare tot een orkest
  • geschiedenisclub
  • haakclub
  • taalles of andere cursus is ook leuk!

Of actief bezig zijn voor de kerk of buurthuis of ander vrijwilligerswerk!

Even weg met vriendinnen

Soms even een paar dagen weg met je vriendinnenclubje. Voor de één een gruwel omdat ze echt niet lang bij de kinderen weg wilt, voor de ander een verademing om even alleen aan zichzelf te hoeven denken en lekker echt er uit te zijn. Geen fout of goed, maar goed naar je zelf luisteren! Want tijd voor jezelf is goed, maar eerlijk zijn naar jezelf nog beter. Gaan je vriendinnen een paar dagen weg en jij krijgt al heimwee bij het idee? Doe waar jij je goed bij voelt, hoe hoog of laag de anderen ook mogen springen! Tegen je zin in dit soort dingen doen werkt juist alleen maar averechts!

Tijd voor elkaar!

Als afsluiting nog even de aandacht voor je partner. Tijd voor elkaar mag je ook zeker niet vergeten! Ook die kan je gewoon inplannen. Zorg voor een oppas en ga even lekker samen uit eten, even stappen of als jullie dat willen een paar daagjes weg. En besteed die tijd dan ook echt aan elkaar en niet aan je telefoon…

liefs Wil

Meer informatie

Tijd voor jezelf. Hoe belangrijk is het?
Een moment voor jezelf aan de keukentafel: Ontdek Diamond painting!
Partner, kinderen, werk, sociaal leven: hoe hou ik alle ballen in de lucht?
Zo laat je stress in de kou staan!
Jackpot. De sleutel tot innerlijke rijkdom
Perfect moederschap. Ligt jouw lat ook zo hoog?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *