Stress bij kinderen. Hoe ga je hier zorgvuldig mee om?

Stress bij kinderen. Hoe ga je hier zorgvuldig mee om?

Stress alleen voor ouderen? Echt niet, ook kinderen kunnen er last van hebben. Hoe herken je dit bij je kind en hoe ga je daar als ouder mee om? Wat kunnen de gevolgen van stress zijn op jonge leeftijd?

Stress komt ook bij kinderen voor

Bij stress denk je misschien als eerste aan de hardwerkende ouder, die daarnaast ook nog de zorg voor de kinderen heeft en misschien zelfs wel voor zijn eigen ouders. De drukbezette zakenman die een overvolle agenda af moet werken en nooit tijd heeft om te ontspannen. Maar vergis je niet: zelfs jonge kinderen kunnen al zo veel stress ervaren dat ze zelf depressief kunnen raken! Neem stress bij je kind dan ook altijd serieus!

Waardoor ontstaat stress bij kinderen

Stress wil zeggen dat een bepaalde situatie te veel prikkels geeft en je het daardoor niet meer aankunt. Bij kinderen kunnen de oorzaken heel verschillend zijn. Redenen van stress bij kinderen kunnen zijn:

Early Life Stress

Stress bij kinderen wordt ook wel Early Life Stress genoemd, ELS, en gelukkig wordt dit ook onderzocht. ELS kan immers veel invloed hebben op de ontwikkeling van je kind. Maar ook gevolgen hebben op latere leeftijd. Uit dit onderzoek komt o.a. naar voren dat stressvolle situaties in de eerste 1000 dagen van een kind zelfs kan leiden tot lichamelijke aandoeningen! Hierbij kan je denken aan verslaving, obesitas, hart- en vaatziekten en darmproblemen! Genoeg reden dus om het serieus te nemen.

lijn groen oudersenzo
Stress bij kinderen. Hoe ga je hier zorgvuldig mee om?
Stress bij kinderen. Hoe ga je hier zorgvuldig mee om?

Hoe herken je stress bij je kind?

Zelf ken je je kind het beste, dus zal je ook zelf het beste kunnen bepalen of je kind anders dan anders is. Maar veel voorkomende klachten zijn:

 • Slaapproblemen
 • Veel huilen
 • Slecht eten
 • Zich terugtrekken
 • Bang zijn
 • Agressief of slopend gedrag
 • Niet buiten willen spelen
 • Vaak alleen willen zijn
 • Niet naar school willen/spijbelen
 • Onverklaarbare buikpijn
 • Huiduitslag

Uiteraard reageert ieder kind anders én zullen ze niet alle symptomen hebben! Zoals je ziet zijn het heel diverse klachten. Zowel lichamelijk als psychisch kunnen er symptomen optreden!

Hoe help je je kind met stress?

Natuurlijk hoef je niet direct alle hulptroepen in te schakelen, want ieder kind (en volwassene) ervaart weleens stress. Op zich is dit ook niet meteen erg, het kan zelfs een mooie leerschool zijn voor het latere leven. Maar een beetje stress of eronder gebukt gaan zijn natuurlijk 2 heel verschillende dingen. Heb je het idee dat je kind echt last heeft van stress, zoek hulp als je het gevoel hebt dat het dieper zit dan een beetje bang zijn. Hiervoor kan je terecht bij je huisarts of bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Wat je in gewone gevallen zelf kunt doen:

Praten. Zeker bij oudere kinderen is praten natuurlijk een goed begin. Uiting geven aan je angst en samen oplossingen bedenken. Toch zijn er vaak gevallen waarbij praten een stapje te ver is. Dan kan je je kind toch helpen door te kiezen voor de overige punten én hou in de gaten of je tussen neus en lippen door toch niet iets eruit kan krijgen. Voer geen druk uit, daarmee klapt je kind waarschijnlijk juist nog dichter

Zorg dat je kind genoeg rust/slaapt

Zorg voor ontspanning. Doe leuke dingen en kies vooral voor lekker bewegen

Wees de veilige haven voor je kind. Zorg voor een positieve sfeer tussen jullie. Leg de lat niet hoog, laat merken dat je onvoorwaardelijk van je kind houdt en blij met hem of haar bent

Leer je kind omgaan met zijn emoties. Leer hem zijn gevoelens te herkennen en te benoemen

Leg de lat niet hoog, laat hem of haar weten dat je best doen goed genoeg is!

Voorkom overbescherming

We zijn nog weleens geneigd om ons kind te veel te beschermen. Om alle mogelijke stress bij je kind weg te houden. Besef dat dat averechts werkt! Juist door je kind nu te leren omgaan met stress, kan hij dat ‘later als hij groot is’ ook toepassen! Zoals gezegd: een beetje stress kan geen kwaad. Dat is alleen een mooie leerschool waar jij je kind wijze lessen in kunt geven!

liefs Wil

Meer informatie

Mijn kind is lui. Wat kan je hieraan doen?
Is je kind bang? Met deze tips verjaag je de angst!
Gezellig met elkaar wandelen door het bos
Wat doe je met kinderen die (te) veel aandacht vragen?
Partner, kinderen, werk, sociaal leven: hoe hou ik alle ballen in de lucht?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *