Wat is nou het verschil als je een doula inhuurt?

De vraag, “Wat het verschil is als je een doula inhuurt?”, krijg ik nog regelmatig en ook na 16 jaar beantwoord ik die met veel plezier. Want al die jaren hebben bevestigd wat ik al wist: met een doula aan je zij verloopt je zwangerschap en geboorte anders.

Medische indicatie

“Hoe dan?” hoor ik je meteen vragen. Laat ik het verduidelijken met een voorbeeld. Een ouderpaar zegt te moeten bevallen in het ziekenhuis vanwege een complicatie in een eerdere zwangerschap. Ik hoor in hun verhaal dat ze eigenlijk liever daar niet bevallen, maar ja, medische indicatie. Ik vraag naar hun eigenlijke wensen en dan vertelt de vrouw dat ze liever thuis wil baren. Deze zwangerschap voelt geheel anders en ze heeft ook behoefte aan een passender en fijnere beval ervaring. Ik vraag door en gaandeweg wordt hen en mij duidelijk dat thuis bevallen eigenlijk is wat ze willen en het zou ook mogelijk moeten zijn. 

Moeiteloos geboren

De verloskundige die hen begeleidt, wil niet meewerken aan een thuisbevalling. Gelukkig ken ik genoeg case loaded verloskundigen die een breder aanbod hebben qua begeleiding. We vinden een verloskundige die bij de thuisgeboorte wil zijn en uiteindelijk wordt thuis moeiteloos het kindje geboren. De dolblije mama fluistert me in, dat ze haar droombevalling heeft gehad. Een bijzonder detail, dit alles heeft plaatsgevonden in 4 dagen tijd.

lijn groen oudersenzo
Wat is nou het verschil als je een doula inhuurt?

Elke bevalling is uniek

Nu wil ik gelijk iets duidelijk maken. Als doula ben ik er niet om protocollen te omzeilen of antiziekenhuis. Integendeel, protocollen en ziekenhuizen zijn er niet voor niets en in sommige gevallen heel wenselijk. Maar jammer genoeg baren vrouwen niet volgens een standaard en hoeft een eerdere zwangerschap niet per definitie het uitgangspunt voor de volgende te zijn. Elke zwangerschap en bevalling is namelijk uniek. Niet het protocol, maar de vrouw is voor mij daarom het uitgangspunt. Goed luisteren, uitvragen en meeleven door de maanden heen geven een goed beeld van de draagkracht, intentie en mogelijkheden van de zwangere.

En dát is altijd waar ik als doula mij op richt. Want dat is waar de vrouw het beste en veiligst op baart. Dat heeft 16 jaar ervaring wel aangetoond. En daarom kan een doula bij de geboorte van je kind een wereld van verschil maken.

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Een doula is er ook voor kleine geboortes
Gesprekken over zwangerschap en de bevalling
Kiezen voor een snelle bevalling
Doula ben je ook tijdens kerstfeest of oudejaarsavond
Nagloeien van blijdschap en dankbaarheid
Handige weetjes voor de periode tussen zwanger zijn en de start van de bevalling
Een goede voorlichting is essentieel
Wel of niet een doula inhuren?

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *