Wel of niet een doula inhuren?

Wel of niet een doula inhuren?

Een goede vraag, waarom zou je wel of niet een doula inhuren? Wanneer je zwanger bent, ga je nadenken wie je er bij de geboorte van je kindje wenst. Over je partner en de verloskundige hoef je vaak niet lang na te denken, dat is vanzelfsprekend. Of de kraamverzorgster erbij zal zijn is voor sommige vrouwen al een dingetje. Ze vragen zich af waarom een kraamverzorgster er eigenlijk bij moeten zijn, want ze willen graag zo min mogelijk mensen bij de geboorte.

Assistente van de verloskundige

Een kraamverzorgster is bij de baring als assistente van de verloskundige. Ook is ze er voor steun aan jou en praktisch gezien zorgt ze dat alles opgeruimd en lekker schoon gemaakt wordt als je kindje geboren is. Ook is het fijn dat ze bij de geboorte is geweest, zodat ze in de kraamweek beter mee kan praten over hoe het gegaan is en hoe jij het beleefd hebt. Heb je je kraamverzorgster liefst zo laat mogelijk of niet steeds in de buurt als je baart, bespreek het met haar en je verloskundige.

Een doula inhuren?

En dan een doula. Waarom zou je die er óók nog bij willen? Soms twijfelt een zwangere of ze er goed aan doet. Of ze echt wel een doula nodig heeft. Vaak hoor ik als argument dat de aanstaande ouders het “zelf” willen doen, zonder pottenkijkers. Bovendien voelt het soms ook als een zwaktebod, om een doula erbij te vragen. Blijkbaar is de partner onvoldoende in staat alle steun en zorg te geven. En ook de verloskundige en kraamverzorgster kunnen zich wat gepasseerd voelen.

Als aanstaande ouders dat zo voelen is dat jammer, want een doula inhuren is juist een teken van kracht. Van het allerbeste gunnen aan jezelf. En ook voor je partner. Want ook die profiteert van de aanwezigheid van de doula.

lijn groen oudersenzo
Wel of niet een doula inhuren

Behoefte aan compleet

Afgelopen week was ik bij een geboorte. De ouders hadden eerst wat twijfels of ze wel een doula nodig hadden. Ze stelden het steeds uit om contact met me op te nemen. Maar hoe dichterbij de geboortedatum kwam, hoe meer ze zich bewust werden van hun behoefte aan een zo compleet mogelijke begeleiding bij de geboorte van hun kindje. Dus belden ze me op en er was gelijk een klik. Toen we elkaar ontmoetten, werd de klik die we via de telefoon al voelden,  bevestigd en een gezellig, inspirerend en verdiepend contact volgde. Ook de aanstaande vader was heel enthousiast en zag uit naar mijn aanwezigheid en steun bij de geboorte van hun kindje.

Die diende zich afgelopen week aan en we kijken terug op een zeer geslaagde geboorte ervaring. De moeder was dolblij met alle fysieke steun en peptalk die ze nodig had en van me kreeg. De vader was heel blij dat ik er ook was om hem te steunen, zodat hij zich niet teveel belast voelde. We waren een team dat goed op elkaar ingespeeld was en geolied liep. Met alle ruimte voor de ouders om samen de bevalling te beleven. Om er voor elkaar te zijn in alle vrijheid. Wetend dat ik er voor hun was al die ruim 30 uur. Ja, een record in mijn doula carrière. Maar het was elke seconde waard.

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Doula ben je ook tijdens kerstfeest of oudejaarsavond
Wat is nou het verschil als je een doula inhuurt?
Handige weetjes voor de periode tussen zwanger zijn en de start van de bevalling
Nagloeien van blijdschap en dankbaarheid
Een VBAC en wat een doula daarin kan betekenen
Wat heb je aan een doula?
Stel je vragen aan doula Gonny Cappers

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *