Vreemdgaan in een relatie en daarna samen verder. Kan dit?
Vreemdgaan: het is en blijft een gevoelig onderwerp. Hoewel de exacte cijfers moeilijk te bepalen zijn, gaan relatief veel Nederland op een bepaald punt in hun relatie vreemd. Het ene onderzoek spreekt van 30% van alle mannen en vrouwen, terwijl het andere onderzoek zelfs van de helft van alle mensen spreekt. Maar hoeveel mensen het ook doen: jij wilt ervan verschoond blijven. Je hebt een leuke relatie en geen reden tot ontevredenheid en hetzelfde geldt voor je wederhelft. Des te groter de klap wanneer je toch ontdekt dat je eega is vreemdgegaan.
Na de nodige huilbuien
Na de eerste schrik, de nodige huilbuien, scheldpartijen en eindeloze gesprekken zijn jullie er echter uit: jullie besluiten toch samen verder te gaan. Maar wat zijn de vervolgstappen? En komt het ooit nog goed? We geven je graag de nodige tips.
Ga in therapie!
Wanneer je partner vreemdgegaan is, heeft je vertrouwen een fikse deuk opgelopen. Het heeft tijd (en positieve ervaringen) nodig om dit te herstellen, maar het is zeker niet onmogelijk. Een relatietherapeut kan jullie hierbij helpen. Het klinkt misschien suf: samen in relatietherapie gaan. Maar veel stellen die het net gered zouden hebben zijn samen weer gelukkig geworden met dank aan een dergelijke therapie. Een relatietherapeut kan handvatten geven die je in het dagelijks leven met je partner toe kunt passen om weer een gezonde en evenwichtige relatie te krijgen. Zoek op internet naar een betrouwbare relatietherapeut in jullie omgeving, lees de reviews en maak een afspraak.
Ziet je partner ertegenop? Maak hem duidelijk dat je wilt dat hij of zij in jullie relatie investeert op deze manier. Je mag best wat eisen als je het moedige besluit neemt om samen verder te gaan. Je partner heeft je vertrouwen beschaamd en zal moeite moeten doen om dat terug te winnen. Als daar relatietherapie voor nodig is, is dat zo.
Voel je vooral niet schuldig
Veel mannen en vrouwen die bedrogen zijn hebben de neiging om zichzelf daar de schuld van te geven. Misschien heb je weinig tijd vrijgemaakt voor je partner of je uiterlijk laten “versloffen”. Realiseer je echter dat de schuld van overspel nooit bij jou ligt. Je partner heeft ervoor gekozen om zijn ongenoegen niet naar jou te uiten, maar zijn heil elders te zoeken. In een goede relatie is alles bespreekbaar. Je partner had met jou kunnen bespreken wat er volgens hem of haar aan jullie relatie ontbrak. Daarnaast heeft vreemdgaan overigens niet altijd een reden: een groot aantal mannen en vrouwen gaat simpelweg vreemd omdat de gelegenheid zich voordeed. Dit is vooral het geval wanneer er een slippertje gemaakt is, en niet bij een langere affaire.
Investeer in je relatie
Het is een moedig besluit om na overspel samen verder te gaan, maar het is ook zeker niet het makkelijkste besluit. Jij zit waarschijnlijk vol verwijten en hebt misschien zelfs de neiging om het bedrog te pas en te onpas voor je partners’ voeten te gooien. Probeer dit echter niet te doen, maar investeer juist in je relatie. Boek een lange vakantie, ga samen een weekendje weg, vaker uiteten of naar de film. Blijf met elkaar praten en maak het gezellig. Knuffel en zorg voor voldoende intimiteit als je daar aan toe bent. Vertel elkaar eerlijk wat er nodig is om jullie relatie en het vertrouwen te herstellen.
Doe wat nodig is om weer gelukkig te worden
Als je zelf gelukkig bent, is het ook makkelijker om een gezonde en evenwichtige relatie te hebben. Doe dus wat nodig is om zelf weer gelukkig te worden, los van je partner. Zoek een hobby, een andere baan, neem een make-over of trakteer jezelf op iets dat je al heel lang wilde. Zorg ervoor dat je je niet te afhankelijk opstelt van je partner. Door zelf weer gelukkig te worden is de kans op relatieherstel het allergrootst.
Wees eerlijk als het echt over is
Soms is een relatie na vreemdgaan niet te herstellen. Vooral als er sprake was van een lange affaire of veelvuldig bedrog met meerdere minnaars of minnaressen. Sommige stellen besluiten na overspel om bij elkaar te blijven voor de kinderen. Realiseer je echter dat het niet oké is om in een slechte of kapotte relatie te blijven hangen vanwege eventuele kinderen. Een scheiding heeft ook impact op je gezin, maar is soms wel de beste keuze. Maak in dat geval een goed ouderschapsplan en belast je kinderen niet met het vreemdgaan door hun vader of moeder. Bewaar kwaadspreken over de andere ouder voor je vrienden of vriendinnen, maar val jullie kids er niet mee lastig.
We wensen je alle geluk en wijsheid toe, wat je keuze ook is.
Ben jij weleens bedrogen in een relatie? En hebben jullie ervoor gekozen om samen verder te gaan? We lezen jouw ervaringen graag terug in de comments.
Meer informatie
Verschillende relatievormen, wat zijn de variaties op het traditionele gezin?
Vreemdgaan als je een relatie hebt
Interview: “Hij verwekte een kind bij zijn minnares”
Een driehoeksrelatie is misschien niet standaard maar als het werkt…?
Niet gelukkig in je relatie, maar wel samen kinderen. Wat nu?
Te moe voor passie? Breng de ontspanning terug!
Wat als je je partner niet meer aantrekkelijk vindt?
Ik ben zwanger, maar niet van mijn man
Hij bedroog me met de oppas
Samen door een relatiedip
Bij elkaar blijven voor de kinderen – Is dat nou wel zo’n goed idee?
Bronvermelding
Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com