Interview: “Hij verwekte een kind bij zijn minnares”

Dat je partner vreemdgaat is al een hele shock voor de meeste mensen. Maar wat als je man een kindje verwekt bij een andere vrouw, zijn minnares waarmee hij in het geheim een affaire heeft? Het overkwam Agnes (52). Haar man Dirk (55) bleek al 2 jaar lang een affaire te hebben met de veel jongere Mandy. Ze wisten het goed geheim te houden, tot Mandy zwanger bleek te zijn. Agnes: “Het is net alsof ik Dirk nooit echt heb gekend.”

Ellenlange liefdesbrieven

“Ik ontmoette Dirk toen ik 17 was en hij 20. Hij was direct weg van mij, al was dat niet echt wederzijds. Hij heeft echt een tijdlang achter me aangelopen tot ik toegaf. Wat me over de streep trok, waren zijn ellenlange liefdesbrieven. Daaruit sprak zóveel liefde en romantiek, dat ik overstag ging. Onze relatie voelde direct goed. 5 jaar later trouwden we en nog een jaar later kregen we een zoon. Dirk was liftmonteur en wist in de loop der jaren op te klimmen tot manager binnen het bedrijf. Daardoor konden we een fijne, vrijstaande gezinswoning kopen.”
“We kregen later nog een zoon en een dochter, dus ons gezin was compleet. Ik werkte parttime bij een kinderdagverblijf en paste daarnaast regelmatig op onze buurtkinderen. Mijn leven voelde compleet en een heel lange tijd voelde dit voor Dirk ook zo.”

Een prima seksleven

“Wanneer de eerste scheurtjes zich in ons huwelijk vertoonden weet ik niet meer. Heel eerlijk gezegd heb ik nooit gemerkt dat Dirk niet genoeg had aan mij, om het zo te zeggen. We hebben altijd een prima seksleven gehad. Ook nadat onze kinderen geboren werden waren we nog altijd minstens 2 à 3 keer per week seksueel actief. Bovendien hadden we het gezellig samen en was ik na al die jaren nog steeds verliefd op Dirk. Vakanties, uiteten, goede gesprekken…het was er allemaal genoeg. Ik denk dat je relatie niet per se slecht hoeft te zijn om vreemd te gaan. Je moet maar net iemand ontmoeten waarvan je helemaal ondersteboven bent en andersom. Dat is Dirk overkomen.”

lijn groen oudersenzo
Hij verwekte een kind bij zijn minnares
Hij verwekte een kind bij zijn minnares

Ze heeft alles wat ik niet heb

“Voor Dirk was die persoon Mandy. Hij kende haar uit de supermarkt, waar ze regelmatig in gesprek raakten. Wat begon als een onschuldig praatje ging gaandeweg steeds verder. Mandy woonde vier straten verderop. Net ver genoeg om niet betrapt te worden, en dichtbij genoeg om regelmatig even langs te glippen. Het begon ermee dat Mandy Dirk uitnodigde voor een bakje koffie bij haar thuis. “We komen elkaar nu zo vaak tegen. Tijd voor een bakje koffie, vind je niet?” had Mandy gezegd. Ze was een alleenstaande moeder met een zoontje van 5. 3 jaar daarvoor was ze van haar man gescheiden, waarmee ze nu co-ouderschap deelde.”

“Na dat ene bakje koffie spraken Mandy en Dirk steeds vaker stiekem af bij haar thuis. Hij voelde zich natuurlijk gevleid: volop aandacht van een 18 jaar jongere vrouw. En een mooie vrouw, hoor. Eerlijk is eerlijk. Mandy heeft op uiterlijk gebied alles wat ik niet heb. Mooi lang haar, stralende blauwe ogen, minimale rimpels en grote borsten. Twee jaar lang hield Dirk verborgen dat hij Mandy ongeveer 3 keer per week zag. Ze gingen samen uiteten, wandelen of spraken bij haar thuis af.”

Hij had zijn rits dicht moeten houden

“Hoe ik erachter kwam? Heel wrang: tot ze bij ons op de stoep stond. Ik deed die middag de deur open en zag een knappe vrouw staan die ook nog eens beweerde dat ze een affaire had met mijn man. In eerste instantie keek ik achter haar of ergens een cameraploeg verdekt opgesteld stond. Ik dacht echt dat het een grapje was: wat moest een leuke jonge vrouw immers met een man van in de 50? Hij had in principe haar vader kunnen zijn als hij er vroeg bij was geweest.”

“Toen ze vroeg of ze binnen mocht komen, wist ik dat het menens was. Ik was in shock, maar niet boos op haar. Ik bedoel: Dirk is er toch ook bij geweest? Zij was single, hij was getrouwd. Hij had beter moeten weten, zijn rits dicht moeten houden. Ik begrijp dat hij gecharmeerd was van Mandy en ook dat haar aandacht en de manier waarop ze hem verleidde zeer vleiend geweest zijn. Maar hij had het op een gegeven moment een halt moeten toeroepen.”

Het kindje was van Dirk

“Aan de keukentafel vertelde Mandy het hele verhaal. Pas na 4 maanden had Dirk haar verteld dat hij getrouwd was. Daarvoor had hij smoesjes bedacht over de verbouwing van zijn huis en dat hij tijdelijk bij zijn broer verbleef. Dat het daarom makkelijker was om bij haar af te spreken. Het deed pijn om te horen dat hij mij verzwegen heeft. Eigenlijk is het net alsof ik Dirk nooit echt gekend heb. Dit had ik nooit van hem verwacht. Mandy vond het lastig om de relatie daarna te verbreken. Ze accepteerde dat Dirk getrouwd was en zei erg veel van hem te houden.”

“Maar de echte reden dat ze vandaag naar ons huis was gekomen, was omdat ze iets wilde vertellen. Ze was al 11 weken in verwachting. Het kindje was van Dirk.”

Rob de Nijs

“Het was alsof de grond onder mijn voeten vandaan werd geslagen. Ik stond perplex. Zelf was ik al 5 jaar in de overgang. Dat Dirk nog wel een kind kon verwekken, was helemaal niet in me opgekomen. Vijftigers verwekten geen kinderen meer. Ouderwets van mij, achteraf. Kijk maar eens naar Rob de Nijs, die op latere leeftijd nog een baby kreeg. Maar in mijn omgeving beginnen vijftigers vooral aan het grootouderschap. Ouders met jonge baby’s zijn het meestal niet meer. In ieder geval wist ik niet wat ik tegen Mandy moest zeggen. Ik geloofde haar wel direct. Dat was gewoon een gevoel: hier zit een eerlijke vrouw tegenover mij.”

Een soort midlifecrisis

“Mandy en ik bleken het best goed met elkaar te kunnen vinden. Heel veel dingen die zij vertelde herkende ik van Dirk, vooral uit de eerste 10 jaar van onze relatie. Met haar herleefde hij als het ware zijn jongere jaren. Zowel Mandy als ik waren het erover eens dat Dirk waarschijnlijk in een soort midlifecrisis beland was. Toen Dirk thuiskwam van zijn werk, trok hij wit weg. Hij had Mandy natuurlijk nooit verwacht aan onze eettafel, rustig babbelend met een kopje thee erbij. Eerst wilde hij vluchten, maar ik riep hem direct terug. Ik heb gezegd dat ik niet boos was, en dat Mandy bij ons gekomen was met belangrijk nieuws.”

Ik stelde hem voor de keuze: Mandy of ik

“Een uur lang hebben we met zijn drieën gepraat. Het was een heel intensief gesprek waarin veel emoties bovenkwamen. Zo gaf Dirk aan dat hij bij mij niets tekortkwam, maar dat hij als een blok gevallen was voor Mandy. Hij zegt verder nooit vreemd te zijn gegaan, maar ik twijfel daaraan. Het is gewoon moeilijk te geloven dat iemand die je 2 jaar voorgelogen heeft niet over nog veel meer liegt. Ik heb Dirk die middag voor de keuze gesteld: Mandy of ik. Ik zei ook dat ik niet boos werd als hij voor Mandy zou kiezen en bij me weg zou gaan, maar dat we alles dan wel goed zouden moeten regelen. Ik had er geen zin in om mijn man te delen.”

“Natuurlijk begreep ik dat Mandy altijd in zijn leven zou blijven: ze zou de baby immers houden en ze wilde graag dat Dirk als vader betrokken zou zijn bij de opvoeding. Ik heb daarmee toen ingestemd, al twijfel ik nog steeds of er niet meer gebeurt tijdens die bezoekjes die Dirk vandaag de dag brengt aan Mandy en haar inmiddels anderhalf jaar oude dochtertje.”

In relatietherapie

“Maar Dirk koos voor mij. We bleven bij elkaar en kozen ervoor niet te scheiden, maar in relatietherapie te gaan. Wij zijn het meest complexe stel dat onze relatietherapeut ooit heeft gekend. Niet omdat het bedrog zo bijzonder was, maar omdat er een kindje uit voortgekomen is en ik er ook oké mee ben dat Dirk contact houdt met zijn kind. Maar hoe bijzonder ook: ik vind het gewoon belangrijk dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt. En dat kleine meisje kan er natuurlijk helemaal niks aan doen dat ze uit een affaire geboren is. Ik zou het niet fair vinden om Dirk bij zijn kind weg te houden.”

Een deel van de familie

“Om het weekend is Dirks’ dochtertje bij ons. Ik zorg dan ook gewoon voor haar. Het klinkt gek, maar ik zie haar als een soort kleinkind. We leggen het meisje echt in de watten en ze voelt voor mij inmiddels ook als een deel van onze familie. Zo nu en dan blijft Mandy hier eten als ze de kleine meid wegbrengt naar ons. De manier hoe Dirk naar haar kijkt is volgens mij wel veranderd. Ik zie hem niet verliefd kijken of flirten. Het zijn net oude vrienden die samen een hapje eten: van chemie of seksuele spanning is volgens mij niets meer over.”

“Toch is het lastig voor me om dat helemaal zeker te weten. Zeker wanneer Dirk zijn dochter alleen bezoekt bij Mandy thuis gaan er nog weleens de wildste scenario’s door mijn hoofd. Dat heeft tijd nodig. Ik hoop dat we er met relatietherapie weer helemaal bovenop komen. Ik ben in ieder geval blij dat mijn huwelijk standgehouden heeft.”

Liefs Amber

Meer informatie

Een zwangerschap faken, Marit weet er alles van
Vreemdgaan als je een relatie hebt
Verliefd op een ander, na een huwelijk van 11 jaar
Vreemdgaan in een relatie en daarna samen verder. Kan dit?
Een driehoeksrelatie is misschien niet standaard maar als het werkt…?
Niet gelukkig in je relatie, maar wel samen kinderen. Wat nu?
Ik ben zwanger, maar niet van mijn man
Hij bedroog me met de oppas
Samen door een relatiedip

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *