Verschillende relatievormen, wat zijn de variaties op het traditionele gezin?

Verschillende relatievormen, wat zijn de variaties op het traditionele gezin?

Gezinnen bestaan al langer niet meer standaard uit vader, moeder en kinderen. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende relatievormen te bedenken die ook zo hun invloeden hebben op de samenstelling van de gezinnen. Een aantal bekijken we eens van dichtbij.

Het traditionele gezin

Hoe traditioneel is eigenlijk traditioneel? Waar vroeger de partners getrouwd waren hoeft dat immers helemaal niet meer! Ongehuwd samenwonen komt veel voor, maar omdat het ook dan verstandig is om van alles vast te laten leggen is het verschil met het echte trouwen eigenlijk verwaarloosbaar.

Eén ouder gezinnen

Geen relatievorm maar wel de bekendste naast het traditionele gezin. De gezinnen waarbij vader of moeder als enige ouder fungeert. Dit kan zijn omdat zij (of hij) hier bewust voor gekozen heeft. Maar het leven kan het ook zo geregeld hebben. Bij het overlijden van de partner of door een scheiding kan je immers ook een alleenstaande ouder worden.

Samengestelde gezinnen

Partners die al kinderen hebben uit een eerdere relatie komen voor de uitdaging te staan om het stiefouderschap op zich te nemen. Aan het woordje stiefouder kleven akelige sferen door de bekende sprookjes met vreselijke stiefmoeders… Bonusouder of bonuskind wordt nu nog weleens gebruikt, wat direct vriendelijker klinkt. Samengestelde gezinnen nemen zo hun eigen problemen met zich mee. Loyaliteitsproblemen als het om de eigen of de kinderen van de ander gaat, bijvoorbeeld. Waar bemoei je je wel mee en waarmee niet? Hoe ga je om met zaken als ruzies tussen de verschillende kinderen of tussen jou en de kinderen van de ander?

En als er dan ook nog een gezamenlijk kind (of meer) komt, wat verandert er dan? Zijn de partners gescheiden van de andere biologische ouder van het kind, dan heb je ook altijd nog te maken met die ouders en hun eventuele nieuwe gezinnen. Hierdoor kan het allemaal misschien wel heel ingewikkeld worden. Het is dan misschien ook wel te begrijpen dat maar liefst 60% van de samengestelde gezinnen binnen vijf jaar weer uit elkaar gaan!

lijn groen oudersenzo
Verschillende relatievormen, wat zijn de variaties op het traditionele gezin?

Twee moeders of twee vaders

Lesbische stellen of homokoppels willen ook graag een gezin stichten. Daar zijn allerlei mogelijkheden voor en is dus ook prima uit te voeren. Wel kom je ook dan in aanraking met specifieke vragen. Ga je adopteren of kies je voor biologische kinderen? Hoe regel je dat laatste? Wat is de rol van de andere biologische ouder in het geheel? Moet je voor je kind ook nog een rolmodel regelen van het andere geslacht omdat jullie beide hetzelfde geslacht hebben?  Sinds 2001 bestaat er in Nederland ook het homohuwelijk, welke een internationale primeur was. Inmiddels mag het in meerdere landen. Sinds 2014 bestaat er in Nederland het wettelijk kunnen regelen van lesbisch ouderschap.

Meeroudergezinnen

En dan komen we nog uit bij de meeroudergezinnen. Eigenlijk kan je hier heel veel onder verstaan. Een meeroudergezin kan bestaan uit een verregaande samenwerking tussen een lesbisch stel en een homo stel wat met elkaar kinderen heeft en bewust allemaal betrokken zijn bij de opvoeding. Gaan ze zo ver dat ze bijvoorbeeld ook nog naast elkaar gaan wonen, dan heeft een kind dus eigenlijk gewoon altijd vier ouders bij de hand… Maar mag een kind dan ook vier ouders hebben, die ook echt juridisch gezien de ouder zijn? Dit kan in het voorgaande voorbeeld van belang zijn, maar kan natuurlijk ook gebruikt worden bij samengestelde gezinnen. Er is een voorstel (al jaren) om wettelijk te regelen dat een kind 4 ouders mag hebben. Daarbij wordt er wel vastgelegd dat een kind in maximaal twee huishoudens mag opgroeien, ter bescherming van het kind.

Toch kan je ook nog aan een andere vorm denken. Een relatie tussen drie personen is ook niet meer iets wat echt niet kan, hoewel dit nog wel tegen heel veel vooroordelen aan zal lopen. Bij een relatie tussen bijvoorbeeld drie personen, kan het voorkomen dat er ook een gezin met kinderen gesticht wordt. Ook dan zou een mogelijkheid tot het hebben van meer dan 2 ouders een uitkomst kunnen zijn.

liefs Wil

Meer informatie

Een driehoeksrelatie is misschien niet standaard maar als het werkt…?
Vreemdgaan in een relatie en daarna samen verder. Kan dit?
Niet gelukkig in je relatie, maar wel samen kinderen. Wat nu?
Alleenstaande moeder, niet altijd een bewuste keuze!
Een kind opvoeden binnen een homohuwelijk
6 gouden tips voor bonusouders of stiefouders
Single ouders – 5 Onmisbare tips!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *