Welke hondenrassen zijn ideaal voor een gezin?

Welke hondenrassen zijn ideaal voor een gezin?

Een hond in huis: een droom, maar ja, hoe doe je dat als je ook kleine kinderen in huis hebt rondlopen? Met kleine kinderen is het belangrijk dat je er de juiste hond bij zoekt. Welke hondenrassen zijn ideaal voor in een gezin en welke juist helemaal niet? Waar moet je op letten? Hoe bereid je de kids voor op de komst van de hond?

Hond en kind: wel of niet doen?

Honden en kinderen zijn een prachtige combinatie, mits je natuurlijk een aantal zaken goed in de gaten houdt. Maar daarover later meer. Bij kinderen past prima een hond. Vaak is een hondenmaatje juist een grote vriend voor de kinderen, waar ze stiekem bij uit kunnen huilen of waar ze heerlijk mee kunnen spelen. Lekker tot rust komen met de hond op schoot of aan je voeten en ga zo maar door. Ook de verzorging kan je kind veel leren. Verantwoordingsgevoel, bijvoorbeeld. Of het leren rekening houden met een ander! Maar bedenk wel: laat een klein kind NOOIT alleen met een hond!

Veiligheid voor alles!

Zoals gezegd: je moet wel rekening houden met een aantal zaken, waarbij de veiligheid voorop staat. Denk niet: mijn hond doet zoiets niet. Jouw hond kan de liefste hond van de wereld zijn, maar van zich af bijten kan gewoon zijn enige verweer op sommige momenten zijn. Hoewel vaak de hond de schuld krijgt, kan het net zo goed (en misschien is het zelfs wel meestal…?) je kind zijn die de vervelende situatie geschapen heeft. Ook vaak niet eens expres, trouwens. Een kind en een hond spreken nu eenmaal twee heel verschillende talen.

Ik moet altijd denken aan het verhaal van de hond, die kindlief had aangevallen. Hij werd meegenomen naar de dierenarts om hem te laten inslapen, maar gelukkig zag de dierenarts wat er was gebeurd: het kind had meerdere nietjes in zijn oren geniet! Tja… Voorkom dit soort enge zaken en zorg er altijd voor dat je ze in de gaten houdt. Zowel voor je kind als voor je hond!

lijn groen oudersenzo
Welke hondenrassen zijn ideaal voor een gezin?

Een hond voor je kind…

Trap niet in de valkuil om een hond enkel en alleen voor je kind te kopen! Kindlief kan simpelweg nog helemaal die verantwoording niet zelfstandig aan. Neem alleen een hond als jij zelf er helemaal achter staat en ook zelf de tijd en zin hebt om het dier de juiste verzorging te geven! Dan mag het natuurlijk best de hond van je kind zijn, maar in praktijk komt de meeste zorg waarschijnlijk op jou neer. Doet je kind het een en ander? Helemaal goed, maar JIJ blijft verantwoordelijk of het ook echt gebeurt! En bedenk ook dat een hond een levend wezentje is en geen wegerpartikel! Een hond in huis nemen doe je voor zijn hele leventje lang…!

Hoe bereid je je kind voor?

Probeer je kind alvast duidelijk te maken wat wel en niet kan met een hondje. Leg bijvoorbeeld uit dat een pup geen pop is en dat hij dus ook rustig mag slapen. De mand, zijn speeltjes en de etensbak zijn heilig voor de hond… daar blijven ze simpelweg vanaf. En aaien doe je het liefst niet over zijn kopje, maar aan de zijkant van zijn lijfje. Dit komt minder bedreigend over, waardoor hij dus minder snel zal uitvallen. Meer tips vind je o.a. op puppyopvoeden.nl of bij de LICG. Natuurlijk leer je je kind dat een hond ook gevoel heeft en dat hij dus voorzichtig met het beestje moet doen. En dat hij niet iets doet wat de hond niet wil!

Welke hondenrassen zijn ideaal en welke juist niet?

Je hebt grote honden en kleine honden. Nu heb je misschien de neiging om juist voor een kleine hond te kiezen, maar mijn eigen ervaring is toch wel dat het juist vaak de kleintjes zijn die nogal snel uitvallen. Aan de andere kant is een uitvallende grote hond uiteraard weer enger dan een klein schoothondje. Honden die echt op mensen gericht zijn, zijn vaak ook echte kindervrienden. Kies dus een hond die lief en vriendelijk is, het liefst een allemansvriendje zodat ook vrienden van je kinderen nog kunnen blijven komen… Om te weten wat voor karakter je hond zal hebben, is het fijn om bijvoorbeeld de ouders ook te zien. Ga je voor een rashond, koop dan alleen bij een erkende fokker, zodat je zo min mogelijk kans hebt op doorgefokte dieren met alle problemen van dien! Hondenrassen die bekend staan om hun geschiktheid voor gezinnen zijn:

  • Golden Retriever
  • Labrador
  • Boxer
  • Beagles
  • Duitse herder
  • Berner Sennen
  • Duitse Dog
  • Engelse Buldog
  • Cocker Spaniël

En nu dus lekker knuffelen!

liefs Wil

Meer informatie

Hoe gevaarlijk is een hondenbeet?
Huisdierregels top 10 voor peuters en kleuters
Gebeten door een vechthond! Tims dochter overkwam het.
Opgroeien met honden
Er even tussenuit, maar waar kun je heen met de hond?
Voorbereiding huisdieren op gezinsuitbreiding
Bang voor honden
12 spullen die je nodig hebt voor je hond

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Een reactie

  • Ik had de bouvier hier ook bij verwacht. Ben zelf opgegroeid met een bouvier. Lieve, zorgzame en knuffelhond. En heel waakzaam, zekerl als we buiten waren en hij ons wou beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *