Baby making seks – Hoe houd je het spannend?

Natuurlijk willen we graag een baby, maar die verplichte seks begint aardig op te breken. Wat is er nou leuk aan die verplichting? Baby making seks, hoe houd je het spannend? Alle spontaniteit is inmiddels verdwenen en in plaats van elkaar spontaan bespringen is het de thermometer die bepaalt wanneer er wordt gevreeën.
Jelle heeft het er zichtbaar moeilijk mee en begint zich steeds meer zaaddonor te voelen als mijn geliefde.

En ik? Ja, hoe voel ik mij eigenlijk? Eigenlijk heb ik het wel gehad met die thermometer in mijn kont… maar ja, ik ben nog steeds niet zwanger…

Baby making seks - Hoe houd je het spannend?

Baby making seks

Seks zou elke keer weer de kers op de taart moeten zijn. Een samensmelting van twee zielen na een romantisch diner bij kaarslicht, diepgaande gesprekken en tergend langzame erotische massages. Wanneer je samen het besluit hebt genomen zwanger te worden, wil je dat ook het liefst zo snel mogelijk. Rond je ovulatie ben je maar met één ding bezig en dat is raak schieten. Snel, sneller, snelst. Het belangrijkste doel van de “baby making seks” is dat hij klaarkomt. Hij probeert – zijn mannelijke trots staande te houden – jou ook tot een hoogtepunt te laten komen, maar het maakt eigenlijk niet eens meer uit. Wanneer hij klaar is, blijf jij nog even met je benen omhoog liggen, terwijl hij alweer naar beneden loopt nog even een rondje te zappen. Weg romantiek.

Temperatuurmethode

Om zwanger te worden moet je je cyclus (her)kennen. Velen gebruiken de temperatuurmethode. Je lichaamstemperatuur stijgt wanneer je ovuleert. Deze stijging zie je pas nadat je je eisprong hebt gehad en niet meer vruchtbaar bent. Om dit te kunnen achterhalen, raad ik je aan je temperatuur eerst drie maanden goed bij te houden. Zo krijg je beter inzicht wanneer je op je vruchtbaarst bent. De beste methode om je temperatuur te meten is met een gewone koortsthermometer via je anus, mond of vagina. Begin daar mee op de allereerste dag dat je menstrueert. Het is de bedoeling dat je na het opstaan als eerste je temperatuur opneemt. Noteer dit dagelijks. Wees precies, zodat er geen fouten in je temperatuurkalender kunnen voorkomen.

Twee temperatuurniveaus

Wanneer je het goed bijhoudt, zal je zien dat er twee temperatuurniveaus zijn. De eerste is van vóór de eisprong. Je lichaamstemperatuur is dan lager. De tweede is rond de eisprong. Nu stijgt je temperatuur door het hormoon progesteron met tenminste 0,2°C. Progesteron wordt in je tweede cyclus fase door het lichaam aangemaakt. Je eisprong vindt plaats in de periode van twee dagen voor de temperatuursverhoging tot een dag daarna. Seks op deze dagen vergroot de kans op een zwangerschap.

Varentest

Je kunt er ook voor kiezen om een varentest aan te schaffen. Dit is een klein apparaatje die je op twee manieren kunt gebruiken: via de mond of via de schede. Als je er voor kiest om speeksel te gebruiken is de test 98% betrouwbaar. Als je vaginaal vocht gebruikt is de test zelfs 99% betrouwbaar. De varentest geeft niet alleen aan wanneer je een eisprong hebt, maar waarschuwt drie tot vier dagen voor de eisprong tot twee dagen daarna. Dit omdat je ook kunt vrijen vóór de eisprong om zwanger te raken. Zaadcellen leven immers 48 tot 72 uur.

Speeksel

De bedoeling van de varentest is dat je een druppel speeksel of vaginaal vocht op het glasplaatje van de `microscoop´ aanbrengt. Laat dit even drogen. Als je vervolgens de opgedroogde substantie onder de microscoop bekijkt, vertoont het een varen-patroon als je vruchtbaar bent. Hoe dichter je tegen de eisprong aanzit, hoe duidelijker het patroon wordt. Het patroon ontstaat onder invloed van het hormoon oestrogeen welke in ook in het speeksel terug te vinden is en stijgt als de eisprong eraan komt.

Voeding en vruchtbaarheid

Een gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk als je zwanger wilt worden. Voedingsstoffen hebben meer invloed dan je zou denken. Zorg ervoor dat je verschillende soorten voedsel uit elke belangrijke voedselgroep eet.

55% complexe koolhydraten zoals bonen, fruit (appels, peren, perziken en pruimen), bruine rijst en volkorenbrood
30% gezonde vetten
15% proteïnen (belangrijke bouwstenen; zit in kip, vis, magere yoghurt, cottage cheese, tofu, avocado)
minstens twee liter vocht (water) per dag

Ook voor de man is een juist voedingspatroon belangrijk om de kwaliteit van zijn sperma te optimaliseren. Het is belangrijk dat je als man zijnde genoeg zink en vitamine C binnenkrijgt. Zink vind je bijvoorbeeld in paranoten, vis, zaden, eieren en granen. Vitamine C vind je in groene bladgroenten, kiwi’s en tomaten.

Op je kop gaan staan

Veel vrouwen blijven na de seks nog even liggen met hun benen omhoog of met een kussen onder hun kont. Dit kan de kans op bevruchting vergroten door de zaadcellen de kans te geven dieper door te dringen maar meer dan tien minuten heeft geen zin: de zaadcellen zijn dan al op weg en degenen die te zwak zijn, zijn al afgestorven. Ondersteboven op je kop gaan staan is leuk om aan je partner te laten zien, maar niet echt nuttig. De sterkste zaadcellen redden het ook wel zonder je circustaferelen.

Feiten en fabels

Er bestaan allerlei feiten en fabels over vruchtbaarheid en seks om zwanger te worden. Zo denken veel stellen dat je het zaad beter op kunt sparen, zodat er meer zwemmers tussen zitten die raak kunnen schieten. Mispoes. Een man maakt continu nieuwe zaadcellen aan en de oude ongebruikte zaadcellen worden afgebroken. Dus opsparen heeft geen zin, de zaadcellen worden gewoon iedere 24 uur ververst. Tevens wordt er vaak gedacht dat een orgasme bij de vrouw nodig is om de zwemmers bij het eitje te kunnen laten komen. Ook dit is een fabel. Het levert alleen maar stress op en daar word je beiden niet blij van in bed. Sowieso vormen stress en vruchtbaarheid geen goede combinatie.

Koffie remt de vruchtbaarheid

Het verhaal dat koffie de vruchtbaarheid remt is waar. Enkele koppen koffie hebben al een licht remmende werking. Ook warmte en te strakke broeken bij de man hebben invloed op de kwaliteit van het zaad. En ja, rokers zijn minder vruchtbaar. De giftige stoffen die je binnenkrijgt hebben invloed op het rijpingsproces van de eitjes. Je beïnvloedt hiermee je cyclus. Stoppen met roken dus!

Ervaringen ‘Baby making seks’

Els: “Voor mij was het vier jaar lang temperaturen, kussen onder de bips en ‘verplichte seks’ tijdens de eisprong. Het laatste jaar uitte dit in een maandelijkse zwangerschapstest en onnodig advies vanuit mijn omgeving: ‘Je bent er ook veel te veel mee bezig!’ Bij de tweede bewust op bepaalde tijd gevreeën, er moest toch getempt worden, dan maar gelijk proberen te gaan voor een meisje. En de dame kwam! Of het toeval is of niet, weet ik natuurlijk niet, maar ik heb vaker gehoord dat stellen dit proberen.”

Wim: “Aangezien onze oudste op de “natuurlijke manier” verwekt is dachten wij dat het een kwestie van ´even vol aan de bak gaan´ zou zijn dit klusje te klaren.
Niets bleek minder waar. Lichamelijke tegenslag aan de kant van mijn vrouw (syndroom van Asherman. Iets met verklevingen, geloof ik) zorgde voor een regelmatige gang naar het ziekenhuis. In het begin heb je nog wel het idee dat het nu snel zal lukken, maar naarmate de tijd verstrijkt bekruipt je toch het gevoel van falen. Zonder het uit te spreken betrapte ik mezelf op een soort van domme, egoïstische, mannelijke stoerheid die me zei dat het niet aan mij lag.

IVF

Na een hoop ziekenhuisbezoeken en onderzoeken besloten we om het via IVF te proberen. Daarna gingen de meeste gesprekken die we hadden over eitjes. Hoe groot ze waren, wanneer ze sprongen en wanneer het “aanprikken” zou gebeuren. Daar zit je dan op de afdeling Voortplantingsgeneeskunde (die bestaat dus echt en geeft de romantiek van het geheel prima weer). Daar zit je niet alleen hoor. Nee, er zijn mannen die daar hun ´aandeel´ in het geheel nog even moeten produceren. Zij verdwijnen met of zonder vrouw achter een deur om er vervolgens met een verhit en/of beschaamd hoofd weer uit te komen. Grappig zijn wel de ongelooflijke domme manieren die ik gezien heb, hoe sommige van hen probeerde het ´potje´ te verbergen.

Stressvolle periode

Een aantal pogingen en een stressvolle periode van wachten en hopen op een geslaagde terugplaatsing volgde. Wim vertelde dat de romantiek in deze periode ver te zoeken was. Ook de frequentie van de seks daalde flink. Ze waren bang om de goede zwemmers te verspillen en spaarden het liever op. Omdat zijn vrouw in de tussentijd 39 jaar was geworden kregen zij de keuze om twee bevruchte eitjes terug te laten plaatsen. Dit gaf uiteindelijk het resultaat dat zij nu de trotse ouders zijn van een tweeling.

Een kinderwens kan een hoop stress opleveren. Zeker wanneer de gewenste zwangerschap wat langer op zich laat wachten. Probeer het leuk te houden voor beiden en hoe cliché het ook mag klinken en hoe moeilijk het ook is: leg er niet al teveel druk op.

Liefs Marjolein

Meer informatie

Doeltreffende baby making seks. Hoe dan?
Innesteling van de embryo in de baarmoederwand
Wanneer kan de Billings ovulatiemethode handig zijn?
Preconceptioneel advies. Waar is dat goed voor?
Zijn kinderkriebels een reden om te trouwen

Bronvermelding

Tekst: Marjolein van Driel
mens-en-gezondheid.infonu.nl
© afbeeldingen: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *