Bij elkaar blijven voor de kinderen: een aanrader?

Bij elkaar blijven voor de kinderen, is dat nou wel of niet een aanrader? Uiteraard zal dit voor iedereen anders liggen en het is ook van allerlei omstandigheden afhankelijk. Daarbij, it takes two to tango…

Zo’n tien jaar geleden heb ik de relatie verbroken met de vader van Rocco, onze zoon. Natuurlijk neem je zo’n beslissing niet zomaar, daar gaat heel wat denkwerk aan vooraf. Uiteindelijk kon ik niet anders dan de knoop doorhakken, want ik wist één ding zeker, met elkaar zouden we niet gelukkig kunnen zijn.

Bij elkaar blijven voor de kinderen

Heftige tijd

Er volgde een heftige tijd, of laat ik eerlijk zeggen een behóórlijk heftige tijd. Ook voor Rocco. Die was bang dat hij één van ons zou moeten missen, dat hij een keuze zou moeten maken. Aangezien de breuk precies viel tijdens het hoogtepunt van de economische crisis (timing is everything) en ons koophuis niet een beetje onder water stond, maar compleet verdronken bleek, besloten we voorlopig in één huis te blijven wonen.
Natuurlijk hadden we daarin ook een andere keuze kunnen maken, maar dan had dit enorme (negatieve) financiële consequenties voor ons beiden gehad. Dit wilden we allebei niet, dus bleven we – in aparte slaapkamers – in hetzelfde huis wonen.

Nieuwe partner

We zijn nu tien jaar verder en we wonen nog steeds in hetzelfde huis. Een paar jaar geleden heb ik een nieuwe partner gevonden en ook hij woont 5 dagen per week in dit huis. Die andere 2 dagen wonen we samen in zijn huis. Alles gaat in goede harmonie en ik ben blij dat mijn nieuwe partner en mijn ex-partner het samen goed kunnen vinden. Neem maar van mij aan, dat er dagelijks flink wordt gelachen in dit huis.

Heftige momenten

Natuurlijk is deze situatie niet zonder slag of stoot ontstaan. Daar zijn echt wel heel heftige momenten aan vooraf gegaan, want dit is zeker geen makkelijke weg geweest. Vooral in het begin zijn er heel moeilijke momenten geweest. Momenten van verwijten, boosheid, verdriet en onmacht. Toch, zeker in het belang van Rocco, zijn we hieruit gekomen en inmiddels loopt het huishouden hier redelijk rustig en op rolletjes. Ruzies zijn hier nog nauwelijks en dat is fijn. We eten ook gewoon iedere avond met elkaar, de feestdagen vieren we samen en soms gaan we met elkaar op stap. Naar een attractiepark, voetbalwedstrijd, korte vakantietrip of festival. Onlangs is mijn nieuwe partner nog een avondje gaan poolen met mijn ex-partner. Top dat dit kan!

Fijn voor onze zoon

Ook al zit Rocco inmiddels in een leeftijd dat hij zijn ouders liever ziet gaan dan komen (puberteit), voor hem is dit een heel fijne situatie. Hij heeft – behoudens het weekend – altijd al zijn ouders om hem heen. Op zaterdag, als wij in Boskoop zijn, zit hij de hele dag bij zijn opa en op zondag heeft hij zijn vader de hele dag om hem heen en vlak voor het avondeten zijn wij er ook weer.

Bij elkaar voor de kinderen

Bij ons heeft het goed uitgepakt. Ik had echter nooit in een relatie kunnen blijven zitten waar geen ruimte meer is voor liefde voor elkaar. Ik heb ontdekt dat liefde voor elkaar enorm belangrijk is, vooral op de moeilijke momenten. Liefde geeft vergeving, aandacht, een gunfactor, ga zo maar door. Als er geen liefde is voor elkaar, dan zijn die aspecten er vaak ook niet en is er vaak alleen nog maar strijd, spanning en afgunst. Je maakt niet meer het beste in elkaar los, maar juist het tegenovergestelde. En in die spanning zit je kindje, of kinderen. Die voelen dat en de kans is zelfs groot dat ze het op zichzelf gaan betrekken.

Beter is elkaar de vrijheid te gunnen. Fysieke en emotionele afstand naar elkaar, zodat er ruimte kan zijn voor een nieuw model van samenzijn. Jullie blijven immers samen de ouders van jullie kinderen. Jullie zullen dus altijd verbonden zijn met elkaar! Daar kun je maar beter een goede modus voor vinden. Een modus zonder wrok en verwijten.

Respect voor elkaar

Verwacht niet gelijk dat het na de scheiding allemaal vlekkeloos verloopt. In het begin is er vooral veel pijn, verdriet en verwijten. Probeer daar doorheen te kijken en vooral niet tegenin te gaan. Als je elkaar gaat bestoken met verwijten is er geen ruimte meer voor oplossingen. Gun de ander zijn pijn en verdriet. Deze emoties zijn onlosmakelijk verbonden aan het proces van afscheid nemen. Dit rouwproces heeft tijd nodig, begrip en ruimte. Als je daar samen doorheen bent – en dat kan echt wel een paar jaar duren – kan de tijd aanbreken voor een nieuw soort (vriendschappelijk) contact waarbij er zelfs weer ruimte kan zijn voor respect naar elkaar.

Geen modder

Probeer er met elkaar geen moddergevechten van te maken en betrek je kindje niet in het proces van pijn en verdriet. Hij houdt onvoorwaardelijk van jullie allebei en als één van de partners (of zelfs allebei) negatief over de ander gaat praten, voelt hij zich gedwongen tot een keuze! Dat wil je je kind toch niet aandoen?

Bij elkaar blijven voor de kinderen is vaak geen goede optie, want dit maakt niet het beste in jullie los. Het geeft alleen maar voedingsbodem voor nog meer verwijten, verzuring en boosheid. Dat neemt echter niet weg dat het belangrijk is – in het belang van de kinderen – de scheiding op een zo respectvol mogelijke manier te realiseren en geen onnodig olie op het vuur te gooien. Probeer in je diepste emoties, geen dingen (onnodig) kapot te maken, zodat er op een later moment, weer normaal contact mogelijk is.

Schudden aan de boom

Ooit hoorde ik iemand zeggen dat nieuwe situaties, zoals een scheiding of de komst een kindje, te vergelijken is met een boom waar tientallen vogels rustig op de takken zitten. Bij een heftige verandering, schrikken al die vogels op en vliegen alle kanten uit. Als de rust weer een beetje is terug gekeerd, keren de vogels ook weer terug naar de takken. Misschien naar hetzelfde plekje, misschien naar een ander plekje, maar uiteindelijk zullen alle vogels weer een eigen plekje hebben gevonden. Zo is het bij jullie ook. Bij een scheiding wordt er flink aan die boom geschud, en iedereen vliegt op. Maar door de tijd zijn werk te laten doen en bewust rust te creëren, daalt iedereen uiteindelijk weer op een tak terug. Misschien op een andere tak, maar daar is niks mis mee!

liefs Marion

Meer informatie

Wat komt er kijken bij een scheiding?
Vreemdgaan in een relatie en daarna samen verder. Kan dit?
Niet gelukkig in je relatie, maar wel samen kinderen. Wat nu?
Autisme en echtscheiding – Hoe regel je alles zo zorgvuldig mogelijk?
Alleenstaande moeder, niet altijd een bewuste keuze!
Scheiding. Hoe regel je dit zorgvuldig voor de kinderen?
Co-ouderschap. Hoe werkt dat?
Samen door een relatiedip

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *