Wat als je je partner niet meer aantrekkelijk vindt?

Wat als je je partner niet meer aantrekkelijk vindt?

Er rust een taboe op, maar toch komt het regelmatig voor: mensen die hun partner niet meer aantrekkelijk vinden. Meestal komt het voor bij relaties die al een lange tijd duren, maar soms gebeurt het ook al na een relatief korte periode. Bijvoorbeeld als je partner veel in gewicht is aangekomen, in de overgang komt, kaal begint te worden of als zijn of haar uiterlijk op een andere manier drastisch verandert. Maar wat kun je doen als je je partner niet meer aantrekkelijk vindt?

Wees rationeel

Aantrekkingskracht is natuurlijk niet rationeel. Wat we aantrekkelijk vinden is veelal biologisch bepaald, al spelen maatschappelijke factoren ook wel een rol. Daarnaast heeft iedereen zo zijn eigen voorkeuren. Dat is niets om je voor te schamen: het is niet fout om wel of niet op een bepaald type te vallen. Als je je partner niet meer aantrekkelijk vindt, vormt dat echter wel een probleem. Je leeft immers samen met degene en hebt een duurzame relatie met hem of haar opgebouwd. En hoewel uiterlijk niet het allerbelangrijkste is in relaties, is het wel zo handig om nog warm te lopen voor de ander.

Blijf wel rationeel en ga bij jezelf na of je niet té kritisch bent. Mannen worden vroeg of laat nu eenmaal kaal en vrouwenborsten worden op een gegeven moment onderworpen aan de zwaartekracht. Dat zijn normale verschijnselen die horen bij het ouder worden. Probeer die ook te accepteren: andersom zal jij er ook niet uit blijven zien als toen je 25 was.

Praat erover met je partner

Communicatie = key. In elke relatie. Echt. Blijf in godsnaam met elkaar in gesprek, ook over lastige onderwerpen zoals het minder aantrekkelijk vinden van je partner. Breng het niet als een verwijt, maar geef aan wat je opgevallen is en hoe jij je daarbij voelt. Dus niet: “Hé schat, je bent de laatste tijd flink aangekomen. Dat vind ik afschuwelijk. Ik kan het echt niet meer op je.” Maar wel: “Ik denk dat we de laatste tijd niet al te gezond meer eten. Ik ben zelf wat aangekomen en jij volgens mij ook. Zullen we samen proberen weer in shape te komen?”

Benadruk dat je nog evenveel van je partner houdt en hem of haar nog steeds heerlijk vindt in elk opzicht, maar dat je je wel zorgen maakt over de recente veranderingen. Leg de focus ook niet op het esthetische aspect (bijvoorbeeld overgewicht), maar benadruk zaken als een goede gezondheid en samen fit oud worden.

lijn groen oudersenzo
Wat als je je partner niet meer aantrekkelijk vindt?

Bekijk mogelijke achterliggende oorzaken

Soms heeft een verandering in het uiterlijk van je partner een achterliggende oorzaak. Zo kreeg een vriendin van me opeens veel dunner haar en bleek dat te komen door een gebrek aan vitamine B en D. Na een paar maanden supplementen slikken groeide haar oude, volle bos haar weer terug. Ook gewichtstoename of gewichtsafname kunnen een medische oorzaak hebben. Bekijk goed of daarvan mogelijk sprake is bij jouw partner. In dat geval is behandeling namelijk vereist.

Houd je seksleven spannend

Ook als je je partner niet meer even aantrekkelijk vindt als vroeger blijft een goed en spannend seksleven belangrijk. Doe moeite voor je partner en neem de tijd. Door fijne seks te hebben kom je ook dichter bij elkaar. Seks zorgt namelijk niet alleen voor een ontlading, maar helpt ook mee om jullie emotionele band te versterken. Ga niet alleen voor je eigen genot, maar doe ook je best voor je partner. Verwen hem of haar eens met een uitgebreide massage, een orale sekssessie of iets anders waar je lief warm voor loopt.

Zorg ervoor dat je er zelf ook lekker uitziet

Last, but not least: zorg ervoor dat je er zelf ook lekker uit blijft zien voor je partner. Eet gezond, beweeg genoeg, draag mooie kleding en schoenen en besteed aandacht aan je haar, huid, tanden en nagels. Ja, dat geldt ook voor de mannen onder ons. Als ik uit eten ga met mijn lief, zorg ik ervoor dat mijn haar goed zit, ik mooi ben opgemaakt en een sexy jurkje met hakken draag. Hij gaat echter gerust mee naar een fijn restaurant in zijn versleten jeans en oude trui als het aan hem ligt.

Ik stuur hem dan rustig terug met de boodschap dat ik ook moeite heb gedaan om er goed uit te zien voor hem, en dat ik dat eigenlijk ook wel van hem verwacht tijdens een avondje uit. Sindsdien zorgt hij er zelf voor dat hij er op dat soort avonden uitziet om door een ringetje te halen. Je partner zal zelf ook zin krijgen om meer moeite te doen om er leuk uit te zien als hij of zij ziet dat jij ook je best doet!

Liefs Amber

Meer informatie

Je seksleven spannend houden na de bevalling
Houd je relatie spannend en verrassend!
Vreemdgaan in een relatie en daarna samen verder. Kan dit?
Seks na de bevalling, wanneer kan het weer?
Te moe voor passie? Breng de ontspanning terug!
Leeftijdsverschil binnen de relatie. Cindy’s man is 32 jaar ouder
Samen door een relatiedip
Hij bedroog me met de oppas
Ik ben zwanger, maar niet van mijn man
Berekende liefde: Ik blijf bij hem voor het geld
Wat verandert de baby aan je relatie?
Zo houd je het spannend in de slaapkamer
Is er nog tijd voor seksualiteit als jonge ouder?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *