Een driehoeksrelatie is misschien niet standaard maar als het werkt…?

Een driehoeksrelatie is misschien niet standaard maar als het werkt...?

Mirja (38) heeft allesbehalve een traditioneel gezin, zij heeft een driehoeksrelatie. Ze woont namelijk samen met haar 2 partners Wouter en Stefan. Met beide mannen heeft ze een kind. “We wonen met z’n allen samen in harmonie. Dit werkt voor ons perfect, maar buitenstaanders vinden het maar raar.”

Niet voor monogamie in de wieg gelegd

“Al op jonge leeftijd merkte ik dat ik niet voor monogamie in de wieg gelegd was. Ik kreeg mijn eerste serieuze relatie toen ik 24 was, maar ging een week later al vreemd. Met zijn beste vriend. Ik weet het, het is slecht. Maar stiekem kickte ik er enorm op. Ik biechtte het overigens wel snel op. We zijn nog ruim 3 jaar samen geweest. In die 3 jaar heb ik hem bedrogen met mannen die ik tijdens het uitgaan ontmoette, de buurman en 2 van zijn collega’s.”

“Ook in relaties daarna ging ik steeds vreemd. Ik wilde zó graag monogaam zijn, maar snapte niet waarom dat niet lukte. Uiteindelijk heb ik me erbij neergelegd en ben ik me gaan verdiepen in polyamorie: het kunnen houden van meerdere mensen. Hoe meer ik erover las, hoe meer het voelde als een warm bad. Echt, een feest van herkenning. Ik begon erover mee te praten op een forum en ontmoette daar Wouter. Na heel veel chatten besloten we elkaar te ontmoeten. We waren toen beiden 32.”

Een ruige, heerlijke tijd

“Onze relatie was in het begin vooral een ontdekkingstocht die we samen maakten. We wilden alle facetten van polyamorie ontdekken en gingen een ruige maar heerlijke tijd tegemoet. We bezochten parenclubs en speciale themafeestjes en hadden contact met meerdere polyamoreuze stellen. Intussen zijn we dat stadium helemaal ontgroeid, hoor. Maar toen was het vooral alles willen uitproberen en de spanning op willen zoeken. We zijn wel op feestjes geweest waar iedereen met elkaar lag te rollebollen. Intussen zijn we beiden onze wilde haren verloren. Dat kwam ook omdat ik zwanger raakte van mijn eerste vijf jaar geleden.”

lijn groen oudersenzo
Een driehoeksrelatie is misschien niet standaard maar als het werkt...?

Huisje, boompje, beestje

“Zowel Wouter als ik wilden wel graag een normaal, burgerlijk huisje-boompje-beestje-bestaan. We waren dan ook dolgelukkig toen ik in verwachting bleek te zijn. We hadden net ons eerste huis gekocht en Wouter had een vast contract, dus wat kon er mis gaan? Toen ons kindje 2 jaar was besloot ik ook weer aan het werk te gaan. Ik ontmoette een collega waar het direct op alle vlakken mee klikte: Stefan. Precies mijn type: lang, blond en felgroene ogen. Aangezien we dagelijks vrij intensief samen aan een project werkten duurde het niet lang voordat ik verliefd werd.”

De meest bijzondere avond van mijn leven

“Bij monogame stellen zijn dit soort situaties een stuk lastiger dan bij ons. Omdat we van meerdere mensen kunnen en mogen houden, is het geen schande als je verliefd op een ander wordt. Wouter en ik genoten samen van mijn verliefdheid. Hij profiteerde er ook van om mij zo vrolijk en vol energie te zien. Op een avond hebben we Stefan bij ons thuis uitgenodigd voor een etentje. Ook tussen de mannen klikte het enorm goed. Stefan was gefascineerd door onze levensstijl. Hij vond het zo mooi en bijzonder. Die avond is de meest bijzondere avond van mijn leven geweest. Stefan bleef bij ons slapen en is eigenlijk niet meer weggegaan.”

Uitleggen aan de omgeving

“De grootste uitdaging was het uitleggen aan onze omgeving wat er gaande was. Buren dachten dat een huisvriend van ons tijdelijk in kwam wonen. Onze ouders en familie waren op de hoogte van onze manier van leven, maar ze waren het er allerminst mee eens. Ik kom uit een redelijk conservatief christelijk nest. Er is dan ook geen contact meer tussen mij en mijn ouders. De ouders van Wouter zijn wat ruimdenkender, maar ook die moesten enorm wennen aan het feit dat hun zoon nu samenwoonde met een vrouw die hij, in hun ogen, moest delen. Zo zien wij het zelf overigens helemaal niet. Het enige dat wij met z’n drieën delen is liefde. En niemand komt iets tekort.”

Rare blikken op het schoolplein

“Stefan en ik wilden samen ook graag een kindje. Dan had ik zowel van Wouter als van Stefan een kind en konden we als één grote familie samenleven. Tot nu toe werkt dat overigens heel goed. Ons oudste kind gaat intussen naar school en ik moet zeggen dat we daar weleens te maken krijgen met rare blikken. Mensen vinden een niet-traditionele gezinsvorm toch al snel een beetje raar, denk ik. De leerkrachten reageren overigens positief. Zij zien ook wel dat het erg goed gaat met onze kinderen: ze krijgen immers aandacht en liefde van 3 volwassenen.”

Jaloezie

“Of er sprake is van jaloezie bij de mannen onderling? Nee, totaal niet. Zowel Wouter als Stefan nemen een even grote plek in mijn hart in. Ik zou ze beiden voor geen goud kunnen missen. Ze maken mijn leven compleet en andersom is dat ook zo. Deze constructie werkt voor ons. Het is bij ons echt een gezellige boel en ik kan me mijn leven niet anders meer voorstellen!”

In verband met hun privacy zijn de namen in dit artikel gefingeerd

Liefs Amber

Meer informatie

Een zwangerschap faken, Marit weet er alles van
Bestaat altruïsme? Is een mens hiertoe in staat?
Verschillende relatievormen, wat zijn de variaties op het traditionele gezin?
Verliefd op een ander, na een huwelijk van 11 jaar
Interview: “Hij verwekte een kind bij zijn minnares”
Vreemdgaan in een relatie en daarna samen verder. Kan dit?
Niet gelukkig in je relatie, maar wel samen kinderen. Wat nu?
Een kind opvoeden binnen een homohuwelijk
6 gouden tips voor bonusouders of stiefouders

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *