Wat verandert de baby aan je relatie?

Eindelijk kan je je kleintje in je armen houden. Hier heb je zolang opgewacht! En terwijl je zo geniet van je kleintje, besef je ook dat alles nu anders is. Je nieuwe rol als vader of moeder slurpt al je aandacht op, zeker in het begin als alles zo nieuw is. En of je nu wilt of niet, ook de relatie met je partner wordt anders. Je bent immers niet meer alleen geliefde, je bent ook SAMEN de ouders van je kind. Jullie zijn niet langer met z’n tweetjes. Er is een derde wezentje waar je voortaan bij alles wat je doet rekening mee moet houden!

Wat verandert de baby aan je relatie?

Even geen tijd voor elkaar

Als de kleine niet slaapt, dan eist het jouw aandacht op. Zeker de moeder, als ze borstvoeding geeft al helemaal, zal zo ongeveer volledig opgaan in haar nieuwe moederrol. Voor een partner kan dit best wel eens lastig zijn en even slikken. Waar hij vroeger van al haar aandacht mocht genieten als ze ’s avonds samen waren, nu is daar de kleine, die nog gevoed moet worden of getroost. En misschien ook wel gewoon in hetzelfde bed (of ernaast) slaapt.

Veel vrouwen talen zeker de eerste weken niet naar seks. Hun lichaam is volledig gefocust op de baby en ze zijn moe. De papa’s zijn trouwens ook vaak moe door de slapeloze nachten, hun nieuwe vaderrol (gaat het wel goed met hem/haar?) en hebben het lichaam van de vrouw hele andere dingen zien doen dan het genieten tijdens hun seksleven. Sommige mannen moeten daar echt even van bijkomen. En als er al tijd en zin aanwezig is om samen van elkaar te genieten, dan is er toch altijd dat stemmetje in je achterhoofd dat de baby zo kan gaan huilen.

Niet meer spontaan stappen

Een baby is een hele verantwoordelijkheid. Dat houdt ook in dat de spontaniteit van sommige dingen ook weg is. Want opeens zin hebben in een kroegentocht op zaterdagavond om elf uur, dat gaat het even niet meer worden. Je kunt moeilijk met baby en al de kroeg induiken. En een oppas heb je om die tijd niet meer zomaar gevonden. Ga je ergens heen, dan altijd moet er vrachten vol (in jouw ogen) mee aan spullen voor de baby. Om nog maar te zwijgen dat sommige dingen gewoon echt niet meer gaan. De achtbaan kan je echt wel vergeten met een baby. Voor sommige kersverse ouders is dit toch even wennen als het echt zover is. Want natuurlijk wist je dit allemaal echt wel van tevoren, maar ja, weten en ondervinden zijn toch nog altijd twee verschillende dingen.

We zijn het niet met elkaar eens

Samen ouder worden, betekent ook allebei je eigen ideeën hebben over de opvoeding. Helaas kan dit vaak botsen. En omdat je kind zo belangrijk voor je is, wil je het beste en dat is in jouw ogen uiteraard JOUW manier. Maar dat vindt jouw partner net zo goed.

Nieuwe rollen moeten ‘geleerd’ worden

Goed, na alle negatieve opmerkingen gaan we nu voor de oplossing. Als je bedenkt dat maar liefst 30% van de relaties met kinderen uit elkaar gaat voordat het oudste kind drie is geworden, dan kan je serieus afvragen wat er dan allemaal mis is. En ook: waarom is dat nu het geval en vroeger (in mijn ogen tenminste) niet? Het toverwoord is TIJD. Geef elkaar de tijd om aan de nieuwe rol te wennen, maar ook: maak TIJD VRIJ voor elkaar.

Verlies elkaar niet uit het oog door de drukte van je kleintje. En dat is, denk ik, juist in deze hectische tijd zo belangrijk. TIJD VRIJMAKEN. We hollen door van huis, naar crèche, naar werk, naar crèche, naar huis, naar cursus of sport, naar bed, een keer of tien eruit voor de baby, en we beginnen weer overnieuw. Door alle drukte hebben we geen tijd voor andere dingen, voor gewoon er zijn voor elkaar, want we mogen niets missen en niets laten. We moeten door, Volgens mij is dat de reden van veel burn-outs tegenwoordig en dat relaties naar de knoppen gaan.

TIJD vrij maken betekent er simpelweg voor elkaar zijn, met elkaar praten, samen iets leuks doen en elkaar de ruimte geven om je nieuwe rol als ouder te leren. Zijn er dingen die je irriteren of die je echt zo niet kan accepteren? Praat erover, zonder elkaar te verwijten. Kom jullie er toch niet uit? Schroom dan niet om hulp te zoeken. Je bent duidelijk niet de enige!

Samen simpelweg genieten

Dus: sta open voor het nieuwe leven. Wat is er mooier dan simpelweg gelukkig zijn met je nieuwe gezinnetje. Gewoon thuis uren kijken naar het mooiste kindje van de wereld en samen beseffen hoe fijn het zo met z’n drietjes is. Lekker wandelen met de kleine in de kinderwagen of heerlijk in de draagdoek. Samen zijn, dat is toch waar het om gaat. Vergeet alle hectiek van het moeten, moeten, moeten. Het enige wat moet is er zijn voor de mensen die je het meest dierbaar zijn: je partner, je kind! Hoe rijk kan je zijn?!

liefs Wil

Meer informatie

Vader worden is een mooie weg die je samen bewandelt
De mythen van het vaderschap
Seks na de bevalling, wanneer kan het weer?
Te moe voor passie? Breng de ontspanning terug!
Opnieuw verliefd, een nieuwe liefde in je leven
Wat als je je partner niet meer aantrekkelijk vindt?
Hij bedroog me met de oppas
Samen door een relatiedip
Bruidskinderen – Hoe betrek je ze bij de bruiloft?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *