Groen opvoeden en milieubewust leven

Groen opvoeden en milieubewust leven

Milieubewust leven – Groen opvoeden, hoe doe je dat? Wat komt er bij kijken? ‘Een beter milieu begint bij jezelf…,‘ luidde de reclamespotjes van de overheid een aantal jaar geleden. Deze – in vakterm genoemde – draaggolfcampagne was bedoeld ons alert(er) te maken op de steentjes die we zelf kunnen bijdragen aan een beter milieu. De spotjes zien we niet meer voorbij komen, maar het blijft een feit dat we zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan een beter milieu.

Milieubewust leven en onze kids

Milieubewuster leven kunnen we het beste al op jonge leeftijd onze kinderen bijbrengen. Jong geleerd, is oud gedaan, gaat hier goed op. Als kinderen niet beter weten dat afval moet worden gescheiden, papiertjes niet op straat thuis horen en we zuinig moeten zijn op alles wat leeft, zullen ze dit – in de meeste gevallen – als vanzelfsprekend beschouwen en op latere leeftijd voortzetten.

Groen opvoeden

Onze kinderen milieubewust of het zogenaamde ‘groen opvoeden’ is op dit moment een hot item. Je merkt dat het bij mensen speelt en dat zij een goed milieu steeds belangrijker vinden. En dat is het natuurlijk ook! Wat het precies voor iedereen betekent en hoe ver je hierin wilt gaan, bepaal je zelf. De grote gemene deler is hierbij dat je zoveel mogelijk bij alles rekening houdt met het milieu.

Besparen

De belangrijkste stap naar een milieuvriendelijkere levenswijze, is het zogenaamde consuminderen. Van alles gewoon een beetje minder. Bijvoorbeeld besparen op energie of boodschappen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens voor je portemonnee.

lijn groen oudersenzo
Groen opvoeden en milieubewust leven

Omgaan met afval

Bij het doen van de boodschappen kun je al rekening houden met de afvalberg. Je kunt bijvoorbeeld groente verpakken in een papieren zak. Bij voorverpakte producten kun je bewust kiezen voor een product waarbij minder verpakkingsmateriaal is gebruikt en het materiaal dat is gebruikt is gemaakt van milieuvriendelijk materiaal. Neem een boodschappentas of kratje mee, zodat je niet ter plekke een tasje hoeft te kopen. Sta je in de winkel en blijk je toch je tas of krat te zijn vergeten, kies dan liever een kartonnen doos, dan een tasje.

Scheid zoveel mogelijk je afval en breng het naar de daarvoor bestemde containers. Kinderen kunnen hierbij goed helpen. Wanneer je ze een goed voorbeeld geeft, hebben ze dit in no time door en zullen zelfs jou op de vingers tikken bij een ‘overtreding’.

Niet op straat

Afval hoort niet op straat, zelfs het kleinste papiertje niet. Afval gooi je in een vuilnisemmer of neem je mee naar huis om het daar weg te gooien.
Heel veel materialen kunnen worden hergebruikt. Papier kan aan de achterkant worden beschreven of op worden getekend, maar er zijn nog veel meer materialen te hergebruiken. Kijk maar eens kritisch om je heen. Het boek Zo maak je dat! speelt hier leuk op in, en geeft enorm veel leuke creatieve tips voor het hergebruik van bepaalde materialen tot ware kunstwerken. Leuk!
Als kleding of schoeisel nog goed is, gooi het dan liever niet weg maar breng het naar speciale verzamelpunten, kringloopwinkel of de Zak van Max. Je doet er een ander ook nog eens plezier mee!

Kleding naar de kringloop

Ook andere spullen als kleding kun je naar de kringloopwinkel brengen. Je maakt er anderen gelukkig mee en je hoeft niet te betalen voor de afvalkosten.
Winkel met een boodschappenlijstje, zodat er niet onnodig veel in je kar wordt gegooid. Gebruik het liefst wekelijks dezelfde ‘standaardlijst’ waarop alle wekelijkse boodschappen staan vermeld, zodat je niets te kort komt, maar ook zo min mogelijk zal overhouden.
Maak van je etensresten, je eigen compost! Compostgrond is ideale grond voor je moestuin!

Groen opvoeden: Liefde voor de natuur

De beste start om je kinderen milieubewust – of groen – op te voeden is je kind liefde voor de natuur bij te brengen, liefde voor alles wat leeft. Dit kan bijvoorbeeld door je kind(eren) regelmatig mee de natuur in te nemen en te wijzen op alles wat daar leeft, waarom het daar leeft en hoe het daar leeft. Kinderen zijn net sponsen en zullen de informatie als vanzelf naar binnen slurpen.

Eigen plekje in de tuin

Ver hoef je het niet te zoeken om deze liefde bij te brengen. Heb je een tuin? Geef je kind(eren) dan een eigen plekje waar ze groente, fruit of bloemen kunnen verbouwen. Je kinderen zullen apetrots zijn wanneer de eerste knoppen zichtbaar zijn. Op deze manier leren ze tevens wat er bij komt kijken iets te kweken en hoe lang het duurt. Hierdoor krijgen ze spelenderwijs meer waardering voor alles wat groeit en bloeit.
Als je niet in het rijke bezit bent van een tuin, kan je natuurlijk ook plantenbakken voor je kinderen op balkon of dakterras plaatsen. Het is misschien wat kleinschaliger maar het resultaat blijft hetzelfde.

Kinderboeken

Als je van huisuit niet zo’n natuurmens bent maar je wilt je kinderen toch allerlei leuke weetjes meegeven tijdens de wandeling, dan zijn daar enorm leuke kinderboeken voor te koop. Boekjes als ‘Op ontdekking in het bos’ of ‘De bomen in mijn tuin’ zijn leuk voor groot en klein.
Als kinderen ergens van kunnen genieten is dat wel van het bouwen van een spannende hut in de natuur. Takken zijn er in het bos volop te vinden!

De schoonheid van de seizoenen

Wijs je kinderen op de schoonheid van de seizoenen. In de herfst kun je bijvoorbeeld het bos in gaan om prachtige gekleurde herfstbladeren te verzamelen en een leuke herfsttafel (of herfststukje) te maken. Het is een leuke bezigheid en het staat bovendien ook nog eens gezellig in huis. Het scheelt bovendien ook eens de aankoop van een speciaal gekweekt bosje bloemen! In de winter kun je bijvoorbeeld een ijslampion met je kinderen maken.

Ruim het vuilnis op!

Als je naar het bos gaat, of de natuur in: neem een vuilniszak mee en eventueel een prikstok! Hierin kun je alle afval verzamelen die je onderweg tegenkomt en op een behoorlijke manier weggooien. Kinderen kunnen er zelfs een leuke speurzoektocht van maken. Wie ziet het eerste iets liggen voor de zak?
Til eens een willekeurige steen op en laat je kind(eren) zien welke beestjes er allemaal onder leven.

Waar komt het vandaan?

Neem je kinderen mee naar een boerderij en laat zien waar alles vandaan komt. Leer je kinderen waar producten als eieren, melk, kaas, boter, toetjes, et cetera vandaan komen. Dat lijkt heel voor de hand liggend, maar helaas weten nog steeds een heleboel kinderen niet waar dit soort producten vandaan komen.
Enthousiastme werkt aanstekelijk! Als je zelf enthousiast bent over de natuur, breng je dit automatisch over op je kinderen.
Ga met je kinderen op zoek naar diertjes in de natuur. Vlinders, kikkerdril, insecten, et cetera. Bekijk ze goed en laat ze uiteindelijk weer vrij.
Bezoek regelmatig een kinderboerderij of dierentuin!

Groen opvoeden: Consuminderen

Ga je op stap? Vul je eigen drinkflesje in plaats van kant-en-klare pakjes drinken.
Trek een extra truitje aan als je het koud hebt, in plaats van de verwarming graad hoger.
Een beetje minder vlees of vis in een recept, valt echt niet zo heel veel op!

Hergebruiken

Rietjes kun je na gebruik omspoelen en hergebruiken.
Een flesje shampoo, handzeep, badschuim, douchegel of conditioner líjkt misschien leeg als er niets meer uit komt, maar als je een klein beetje water in het flesje gooit en schudt, kun je er nog een paar dagen mee doen!.
Drink kraanwater in plaats van flesjes water.
Kijk eens goed naar je abonnementen, heb je ze echt allemaal nodig? Neem bijvoorbeeld die TV-gids, als je een internetverbinding hebt kun je ook online kijken wat de TV te bieden heeft of via een app op je smartfoon.

Milieuvriendelijke materialen

Je kunt voor je kinderen bewust kiezen voor houten speelgoed, in plaats van plastic. Let er ook op dat de verf die is gebruikt voor het speelgoed, uit milieuvriendelijke grondstoffen bestaat. Overigens is dit ook een stuk gezonder voor je kind, die wellicht het een en ander nog in zijn mond steekt.
Koop liever geen speelgoed waar batterijen in moeten. Het lijkt wel alsof bijna al het speelgoed van tegenwoordig moet piepen of praten en de batterijen zijn niet aan te slepen. Batterijen zijn slecht voor het milieu maar ook voor je portemonnee.
Heeft je kind toch iets met batterij? Kies dan liever voor oplaadbare batterijen.
Als je iets wilt verven, gebruik dan milieuvriendelijke verf.

Vervoer

Breng je kind op de fiets naar school, in plaats van de auto.
Fietsen, lopen of openbaar vervoer in plaats van met de auto.
Zorg voor een goede bandenspanning van je auto.
Rijd wat langzamer! Bij een snelheid boven de 100 km/per uur is de snelheid de bepalende factor van het brandstofverbruik. Door de snelheid heb je meer last van lucht-weerstand. Dit is ten nadele voor je gebruik.

Groen opvoeden: In en rond het huis

Enkel glas wordt al jaren niet meer gebruikt, maar ook het gewone dubbel glas is verouderd. Het verbeterde dubbel glas heeft een gasvulling en een warmtereflecterende coating. Hierdoor is de isolatie nóg beter! Het vervangen van oude ramen met dubbele of driedubbele beglazing zorgt voor een gemiddelde verlaging van 20% van de stookkosten. De CO2- uitstoot wordt met zo’n 700kg per jaar verminderd!
Zorg voor een goede isolatie van muren en plafond.

Beperk verlichting

Steek eens wat vaker een kaars aan. Naast licht geeft een kaars ook warmte.
Lampen uit als je de kamer uit gaat.
Vervang gloeilampen voor halogeenlampen of LED-lampen.

Beperk papier

Plak een duidelijke sticker op je brievenbus om reclamedrukwerk te weren. Dit kan je heel wat papier besparen.
Gooi nooit iets anders door de WC dan het speciale daarvoor bestemde toiletpapier.

Beperk water

Gebruik regenwater om het toilet door te spoelen.
Gebruik een spaar-douchekop en beperk de douchetijd.
Neem liever een snelle douche dan een bad.
Niet zomaar toilet doorspoelen.

Mits mogelijk: Eet zoveel mogelijk uit eigen tuin! Het boek Onze smultuin geeft je allerlei tips hiervoor en heerlijke recepten. Eten uit eigen tuin is niet alleen ‘heel groen’, maar bovendien ontzettend leuk, dankbaar, gezond, goedkoop en leuk voor de kids!

Kort en bondig

Geef eens een alternatief kadootje.
Kraan uit tijdens het tandenpoetsen.
Niet zomaar toilet doorspoelen.
Zet elektrische apparaten altijd helemaal uit en laat ze niet op stand-by staan. Wist je dat er speciale ‘standby-killers’ voor zo’n 5 euro te koop zijn bij de bouwmarkt?
Nadat een batterij of accu is opgeladen, kan gelijk de oplader uit het stopcontact worden getrokken.

Wat is jouw mening over het groen opvoeden van kinderen? Werk je hier aan mee of vind je het niet zo belangrijk? We lezen je mening graag onder deze blog!

liefs Marion

Meer informatie

Antroposofisch leven, opvoeding of levensstijl?
Hoe kun je duurzamer leven?
Duurzamer leven is helemaal niet zo lastig
Je huis verduurzamen? 6 ideale tips voor een groener huis
Een duurzaam huishouden? Zo doe je dat!
In gesprek met Eugenie Suer: Gelukkig opvoeden doe je zo!
Triple P Parenting – Wat houdt het in?
Ouderschap, iedereen kleurt dit anders in
“Wild van Freek”, een leuk magazine voor onze natuurfans
Opvoeding van een peuter, hoe moeilijk kan het zijn?
Welke levenslessen geef jij mee aan je kinderen?
Mindful opvoeden. Krijg je daar gelukkigere kinderen van?
Genderneutraal opvoeden

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *