Mindful opvoeden, krijg je daar gelukkige kinderen van?

Ik zou wel zo’n lieve vredige moeder willen zijn die altijd alles onder controle heeft. Daar krijg je vast van die hele lieve rustige kinderen van. Dat we dan zo’n blij gezin zijn die je tegenkomt op van die billboards met reclame voor een vakantiepark. Heb jij ook zo’n soort idyllisch plaatje in je hoofd van je gezin?

Mindful opvoeden

Wens versus werkelijkheid

De werkelijkheid verschilt wat dat betreft nog wel eens van dat mooie zen-beeld in mijn hoofd, want een dag met mijn kroost verloopt nooit helemaal in vrede. Mijn engeltjes laten van alles achter zich slingeren, sputteren tegen bij te veel groenten en gaan niet uit zichzelf slapen als ze moe zijn. Ze gaan eerder elkaar irriteren of kiezen voor een spectaculaire drama show waar de buren ook van mee kunnen genieten.

Als ik ga mediteren komen ze ook niet ‘gezellig’ mee doen, maar komen ze me wel regelmatig storen voor iets dat echt wel wachten kan. Wat dat betreft is moeder zijn een goede oefening in het leren omgaan met stress, ongemak en ongeduld.

Spanningsveld

Kinderen opvoeden zorgt voor een spanningsveld, want de omstandigheden zijn niet altijd even ideaal en kinderen werken ook niet altijd even goed mee. Uitgebreid willen koken met een vermoeide peuter op de arm is gewoon niet relaxed. Je best doen is soms niet genoeg om iets tot een succes te maken. Onbewust sturen we vaak op de output, ook als het gaat om kinderen opvoeden. Dit loslaten is misschien een mooi begin van mindful opvoeden.

Meebewegen met de flow

Mindful opvoeden begint met op elk moment opnieuw observeren wat er gebeurt, zowel bij jou als bij je kind. Pas als je daar ruimte aan hebt gegeven kan je voelen en zien wat jullie nodig hebben. Daarna kan je deze wens proberen te verbinden met wat er mogelijk is. De werkelijkheid doet ook mee. Kunnen meebewegen met de flow (van je kinderen) maakt dat je meer ontspanning kan ervaren.

Pas je verwachtingen aan

Je kan wel krampachtig door proberen te werken op een thuiswerkdag. Maar als je kinderen de hele tijd om je aandacht vragen, kan je misschien beter even meedoen. Geef ze aandacht en help ze op weg in hun eigen spel. Dat werkt beter dan proberen stug door te gaan. Concentreren is best lastig, terwijl je op je kinderen aan het mopperen bent. Kinderen voelen het als je geen tijd voor ze hebt, en eerlijk gezegd worden ze daar alleen maar lastiger van. Het scheelt jezelf een hoop extra stress als je je eigen plannen en verwachtingen dan even kan laten voor wat het is. We zijn soms iets te ambitieus over wat we kunnen doen met de kinderen om ons heen.

Opvoeden is maatwerk

Mindful opvoeden bevat geen vast protocol. Het vertelt je niet hoeveel verhaaltjes je voor moet lezen of hoe vaak kinderen in bad moeten of tv mogen kijken. Dat kan ook niet, want elk kind heeft andere behoeftes en mogelijkheden.

Mindful opvoeden is maatwerk. Het gaat over luisteren, afstemmen en meebewegen. En die lat eens wat minder hoog leggen, zowel voor jezelf als moeder als ook voor je kind. Dat zorgt voor een verschil in hoe jij het opvoeden als moeder ervaart. Dat is wat voor rust en ontspanning zorgt.

Niet dat perfecte plaatje op zo’n billboard maakt gelukkig, maar tevreden kunnen zijn met wat er is. Je hebt niet altijd invloed op wat er gebeurt, wel hoe je ermee omgaat. Kijk dus vooral ook naar wat er op een dag wél goed gaat. Dat maakt jullie leven een stuk makkelijker en leuker.

Vergeet jezelf niet

Mindful opvoeden gaat niet alleen over je kind, maar ook over jou als moeder. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk, net als af en toe ruimte maken voor jouw behoeftes. Dat betekent niet dat je meteen je koffers moet pakken en met een vriendin op Ibiza het eiland onveilig moet maken. Maar jezelf toestaan om elke dag ook even met een kop thee en een tijdschrift op de bank neer te ploffen is ook al heel wat. Van alsmaar doorrennen in standje overleven wordt niemand gelukkig.

Observeer, voel en beweeg mee

Mindful opvoeden gaat dus over met aandacht opvoeden. Daar hoef je echt geen hele training voor te volgen. Af en toe even stoppen met doorrennen en jezelf de mogelijkheid geven om je plannen bij te stellen is al mooi. Je kan wel om 14 uur boodschappen willen doen, maar als je puberpeuter dan net heel moe is, dan is dat misschien niet zo’n goed plan. Meebewegen is het toverwoord als het om bewust opvoeden gaat.

Liefs Esther

Meer informatie

Mindful eten tijdens het kerstdiner, zo doe je dat!
Schreeuwen tegen je kind, hoe kun je het voorkomen?
In gesprek met Eugenie Suer: Gelukkig opvoeden doe je zo!
Leugentjes om bestwil in de opvoeding. Is dat verantwoord?
Ouderschap, iedereen kleurt dit anders in
Groen opvoeden en milieubewust leven
Wat is een loedermoeder?
Help, ik ben een ouder! Over onzekerheden…
Schuldgevoel als ouder
Over pamperen, curling, moedermafia en overdaad
Welke levenslessen geef jij mee aan je kinderen?
Wanneer spreken we van kindermishandeling?
Je geduld verliezen. Menselijk maar niet wenselijk.
Weg met de moedermaffia, want jij bent helemaal okay!
Frustrerend als je kind niet wil luisteren

Bronvermelding

Tekst: Esther Mostert
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *