Antroposofisch leven, opvoeding of levensstijl?

Antroposofisch leven, opvoeding of levensstijl?

Antroposofie: er zijn scholen op dit gedachtegoed gebaseerd, levenswijzen en opvoedstijlen. Je hebt er dan ook vast wel eens over gehoord. Maar wat is antroposofie nu eigenlijk en wanneer is iets dus antroposofisch? Welke scholen hanteren dit gedachtegoed en hoe ziet een opvoedstijl geïnspireerd hierdoor eruit?

Wat is antroposofie?

Letterlijk vertaalt betekent antroposofie (vanuit het Grieks) zoiets als wijsheid van de mens. Sophia betekent namelijk wijsheid en ánthrõpos staat voor mens. Het wordt gezien als een spirituele filosofie. De Antroposofische Vereniging noemt het een moderne maatschappelijke stroming. Rudolph Steiner is de grote man bij dit gedachtegoed. Hij was overtuigd dat er een geestelijke wereld bestaat die door innerlijke ontwikkeling (waarbij het bewustzijn versterkt wordt) toegankelijk wordt. Het is dus een soort oefenweg zodat je jouw eigen innerlijk kunt verbinden met het geestelijke om je heen. In de praktijk kan je deze wijsheid van de mens terugzien als het geloof in je eigen kunnen.

Het herstellend vermogen van het lichaam wordt bijvoorbeeld ondersteund bij antroposofische geneeswijzen. Maar ook de manier waarop kinderen iets aangereikt krijgen om iets te leren is hierop gestoeld. Antroposofie is geen religie! Respect richting anderen, de natuur én een geloof in je eigen kunnen zijn grote pijlers hierin. En dus ook dat je aanvaardt dat er meer is dan dat wat je zien kunt. Antroposofie kom je tegen op heel veel fronten, zoals:

  • Scholen
  • Medische wetenschap/geneesmiddelen
  • Opvoedstijlen
  • Verslavingszorg
  • Architectuur
  • Zorgboerderijen
  • Spiritualiteit
  • Religie
  • Landbouw
lijn groen oudersenzo
Antroposofisch leven, opvoeding of levensstijl?

Antroposofie en religies

Zoals gezegd is de antroposofie zelf geen religie, maar een manier van leven. Toch had Steiner zelf duidelijke ideeën over de religies. Rudolph Steiner zag hoe het Oosten zich vooral op het geestelijke stortte, terwijl in het Westen juist de materialistische kant naar boven kwam. Hij zag in dat er grote conflicten zouden kunnen ontstaan als zij niet nader tot elkaar zouden komen. Daarom zag hij er ook de noodzaak van in dat er in het Westen meer spiritualiteit nodig zou zijn. De moderne wetenschap was een groot goed, ontstaan door de manier van handelen van het Westen, maar zij hadden daarbij wel hun geestelijke roots verloren. Beide culturen moesten verenigd worden! Steiner zag de overeenkomsten in religies en lag vooral de nadruk op de nieuwste westerse esoterische leerstellingen.

Er is een Christengemeenschap ontstaan vanuit zijn gedachtegoed, maar deze staat los van de antroposofische vereniging.  Steiners ideeën in dit opzicht was dat het wezen die in het Christendom voorkomt, ook voorkomt in de andere godsdiensten. Daarmee is iedere religie dus waar voor de tijd (en de cultuur) waar en wanneer het plaats vond. Hij stelde dat alle voorchristelijke godsdiensten samenkomen in het Christelijk geloof. Hij wilde dan ook zeker niet dat antroposofie de plaats zou innemen van het Christelijk geloof. Overigens kwamen zijn ideeën niet geheel overéén met de traditionele zienswijze van de kerk.

Antroposofie op school

Het antroposofisch gedachtegoed wordt als leidraad genomen bij Vrije Scholen. Een kind wordt uitgedaagd om zijn of haar eigen kunnen (talenten) te ontdekken. Ieder kind is hierin uniek en ieder kind wordt dus niet geacht in een bepaald strak regime zich te ontwikkelen. Dit vind je terug in de manier van lesgeven en uitdagen. En het soort speelmateriaal wat aangeboden wordt.

Antroposofisch opvoeden

Ook bij het opvoeden thuis kan je antroposofisch te werk gaan. Je biedt je kind dan speelgoed aan wat de eigen fantasie aan het werk zet. Denk bijvoorbeeld aan gewone bouwblokken van Lego en een paar neutrale poppetjes. En niet de standaard dozen waarbij alles dus al bepaald is. De natuur staat hoog in het vaandel. Leven met de natuur doe je niet alleen door je respect te tonen naar de natuur toe, maar je haalt bijvoorbeeld ook de natuur in huis door het maken van een seizoenstafel. Jaarfeesten worden door Vrije Scholen gevierd, dus dat kan je thuis ook uitgebreid doen. Maar zoals gezegd is er ook het besef dat er meer is dan wat we zien.

Ook dat kan je dus stimuleren door aan dit feit aandacht te schenken. Je gaat dan ook uit van de mens, die bestaat uit lichaam, ziel en geest! Naast spel en ontwikkeling (die het kind dus zelf mag ontwikkelen en ontdekken) kan je ook heel bewust kiezen voor biologisch eten, dus voedsel uit de biologisch-dynamische landbouw. En je kiest bewust voor de soort medicijnen die je gebruikt.

Vereniging

Wil je meer weten dan kan je kijken op de site van de Antroposofische Vereniging in Nederland (AViN).

liefs Wil

Meer informatie

Vrijheid, de ongrijpbare superheld van de kinderontwikkeling
Zo belangrijk zijn normen en waarden voor kinderen!
Ouderschap, iedereen kleurt dit anders in
Triple P Parenting – Wat houdt het in?
Groen opvoeden en milieubewust leven
De beste opvoedboeken – Wat zijn de meest informatieve pareltjes

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *