Welke levenslessen geef jij mee aan je kinderen?

Welke levenslessen geef jij mee aan je kinderen?

Misschien heb je het al helemaal voor ogen voor je kind is geboren, de levenslessen die je hem of haar wilt meegeven. Misschien omdat je ze zelf zo belangrijk vond, of misschien omdat ze in jouw opvoeding ontbraken of misschien omdat je een bepaalde ervaring hebt? De oorsprong maakt ook niet zoveel uit, iedereen zal andere waarde en normen meegeven aan hun kinderen. En natuurlijk is daar helemaal niks mis mee.

Durf jezelf te zijn

Zelf vond ik het heel belangrijk om aan Rocco mee te geven dat hij gewoon zichzelf moest zijn en maling moest hebben aan de mening van anderen. Je kunt het toch nooit goed doen bij iedereen. Het is belangrijk dat je leert je eigen leven te leven en niet die van (of voor) anderen. Als ik nu naar Rocco kijk ben ik daar volgens mij aardig in geslaagd. Rocco durft behoorlijk zichzelf te zijn en dat is soms behoorlijk afwijkend van anderen (of het gemiddelde). Ik vind dat mooi om te zien, en ik vind dit ook een krachtige eigenschap van hem. Want anders durven zijn, betekent doorgaans niet voor de makkelijkste weg kiezen.

Perfectie bestaat niet, dus waarom zou je daarnaar willen streven? Helaas leven we wel in een uiterlijk georiënteerde maatschappij, een verzorgd uiterlijk is belangrijk en je daarvan afsluiten is je kop in het zand steken. Ik wijs Rocco er wel op dat dit belangrijk kan zijn in de keuzes die hij wil maken, maar ik wijs hem er ook op dat je altijd uiteindelijk zelf bepaalt of je hierin wilt meegaan en hoe ver je hierin wil meegaan. Je hoeft echt niet aan een schoonheidsideaal te voldoen, maar een fris verzorgd uiterlijk is natuurlijk wel aan te raden.

lijn groen oudersenzo
Welke levenslessen geef jij mee aan je kinderen?

Ga voor waar je in gelooft!

Als klein meisje had ik eigenlijk wat andere keuzes willen maken. Zo ambieerde ik bijvoorbeeld een carrière als journalist. Om verschillende redenen heb ik die weg niet bewandeld, maar heb ik andere keuzes gemaakt. Toch is het verlangen om te schrijven, altijd aan mij blijven kleven. De laatste vijftien jaar doe ik het op verschillende blogs en kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan. Het is echter wel een lastige weg geweest, het was zoveel handiger geweest wanneer ik als jong meisje hier doelbewust op af was gegaan.

Bij Rocco probeer ik dat te stimuleren. Dat hij zijn doel najaagt, zijn passie of zijn droom. Ook als dat betekent dat dit een weg is, die ik hem liever niet zou zijn bewandelen. Het is immers zijn leven, hij moet de vrijheid hebben om zijn passie te volgen. Hij zit nu midden in zijn puberteit en hij kan nog alle kanten op vliegen. Op dit moment lijkt het erop dat hij dit doet, maar ik kan het natuurlijk pas over een jaar of tien met zekerheid zeggen.

Laat iedereen in zijn waarde

Rocco is kleurloos opgegroeid. Eigenlijk bestonden er voor hem geen kleuren totdat die hele zwarte pieten discussie losbrak. Vanaf dat moment kregen mensen voor hem ineens kleur. Hij had vriendjes in alle kleuren, soorten en maten, maar voor hem waren het gewoon zijn vriendjes. Ik heb het belangrijk gevonden dat Rocco ieder mens in zijn/haar waarde laat. Dat iedereen mag zijn wie hij is of wil zijn.

Zo heb ik bewust een keer bij mij thuis afgesproken met een travestiet. Ik zou samen met hem naar een feest gaan en hij kwam me bij mij thuis zich omkleden. Natuurlijk had ik ervoor kunnen kiezen om dit stiekem te doen, maar waarom zou ik? Rocco vond het enorm interessant hoe ik deze man op maakte en “omtoverde” in een mooie vrouw. Tijdens deze metamorfose stelde hij nieuwsgierige vragen, maar daarna heb ik hem er niet meer over gehoord. Hij had het allemaal prima gevonden en nog steeds heeft Rocco geen mening over mensen die anders durven zijn.

Zo heb ik Rocco ook meegegeven dat je niet grappig of lollig moet willen zijn over de rug van iemand anders. Je kent dat wel, van die grapjassen die ten koste van een ander grappig willen zijn. Wat heb ik een hekel aan dat soort lui, vreselijk! Ik heb van dat soort collega’s gehad en die deden dat dan altijd ten koste van mensen die wat minder gebekt waren. Tenenkrommend. Als ik het hoorde, konden ze rekenen op een opmerking van mijn kant, waarop ik ze terug te kakken zetten. Meestal was het dan snel klaar. Ik heb het Rocco gelukkig nooit horen doen, dus hopelijk ben ik hierin geslaagd.

Op een natuurlijke manier

Het doorgeven van levenslessen gaat doorgaans op een natuurlijke manier. Wij geven onze kinderen de bagage mee, waarvan wij het zelf belangrijk vinden dat ze die hebben. Natuurlijk zijn er ook meer spirituele lessen, zoals:

Je best doen, is goed genoeg
Ieder moment is waardevol
Laat je gedachten niet de baas zijn over jezelf
Liefde is krachtiger dan angst

en zo kan er ik nog tientallen aan toevoegen. Als het echter geen overtuiging van jezelf is, is het ook lastig om deze aan de kids door te geven. Je moet er natuurlijk wel zelf in geloven.

Een kleine greep

Natuurlijk zijn bovenstaande levenslessen slechts een greep uit alle lessen die ik hem dagelijks probeer mee te geven. Uiteindelijk bestaat opvoeden uit een aaneenschakeling van levenslessen. De een wellicht wat belangrijker dn de ander.

Welke levenslessen vind jij belangrijk om mee te geven aan je kinderen? Ik lees ze graag in de comments onder deze pagina!

liefs Marion

Meer informatie

Hoe verwend is deze generatie kids?
Wat doe je met kinderen die (te) veel aandacht vragen?
Schreeuwen tegen je kind, hoe kun je het voorkomen?
De moedermaffia: Hoe bedreigend kan dit zijn?
Een kind opvoeden binnen een homohuwelijk
Groen opvoeden en milieubewust leven
Tweetalig opvoeden. Hoe doe je dat?
Verwennen, scoren op de korte termijn
Genderneutraal opvoeden
Schuldgevoel als ouder
Hoe stimuleer je eerlijkheid?
Curling ouders, curling ouderschap, wat betekent dat?
Je geduld verliezen. Menselijk maar niet wenselijk
Mindful opvoeden. Krijg je daar gelukkigere kinderen van?
Over pamperen, curling, moedermafia en overdaad
Weg met de moedermaffia, want jij bent helemaal okay!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *