Contactlenzen of toch een bril?

Een bril of toch contactlenzen?

Wanneer je moet kiezen tussen het dragen van een bril of het dragen van contactlenzen, kan dat nog best een lastige keuze zijn. Beiden hebben ze immers zo hun voor- en nadelen.

Een bril kan hip & intelligent staan, maar eerlijk is eerlijk: het staat niet bij iedereen goed. Contactlenzen zie je niet zitten. Je hoeft dus niet te wennen aan je nieuwe uiterlijk met een bril. Ook is de technologie de afgelopen jaren dusdanig verbeterd dat lenzen tegenwoordig heel comfortabel dragen. Een bril of toch contactlenzen: wat past het beste bij jou? Wij sommen de voor- en nadelen van beiden voor je op.

Uiterlijk

Met het dragen van lenzen verandert je uiterlijk niet. Tenzij je kiest voor kleurlenzen waarmee je opeens van blauwe naar groene ogen gaat. Brillen zijn echter verkrijgbaar in verschillende modellen, kleuren en designs. Het kan lastig zijn een bril te vinden die bij jouw gezichtsvorm past. Bij veel mensen vallen de ogen minder op door het dragen van een bril. En dat is zonde, want juist je ogen zijn een van de belangrijkste eyecatchers van je gezicht! Daarnaast vindt niet iedereen het leuk dat anderen direct zien dat je iets aan je ogen mankeert. Lenzen zijn wat dat betreft subtieler: niemand weet dat je ze draagt, behalve jij.

Comfort

Een bril draagt niet altijd even comfortabel. Uiteindelijk went het natuurlijk wel, maar toch. De lenzen van tegenwoordig zijn van uitstekende kwaliteit. Wat betreft draagcomfort zijn contactlezen de laatste jaren aardig vooruitgegaan. En hoewel je een bril zo opzet terwijl het inbrengen van lenzen enige oefening vereist, is het een handeling die je zó hebt aangeleerd. Wanneer je het eenmaal onder de knie hebt, is het inbrengen van lenzen niet moeilijker dan het strikken van je veters.

lijn groen oudersenzo
Een bril of toch contactlenzen?

Soorten contactlenzen

Dat er brillen in verschillende soorten en maten zijn wist je al. Maar wist je dat er ook ontelbaar veel soorten lenzen zijn? Wanneer je jouw oogsterkte weet, kun je kiezen tussen daglenzen, weeklenzen, maandlenzen en zelfs halfjaarlenzen. Ook bestaan er kleurlenzen met of zonder sterkte in allerlei kleuren. Zo creëer je eenvoudig een nieuwe look. Heb je een astigmatische oogafwijking? Dan kies je voor torische lenzen. Ook multifocale lenzen behoren tegenwoordig tot de mogelijkheden. Bang dat je last krijgt van droge of gevoelige ogen wanneer je lenzen draagt? Ga dan voor silicone hydrogel lenzen. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor dergelijke klachten.

Lenzenvloeistof

Schaf je contactlenzen aan? Dan dien je ook lenzenvloeistof te kopen. Ook deze vloeistof is in diverse soorten verkrijgbaar. Lenzenvloeistof reinigen je lenzen en zorgen ervoor dat je geen vervelende klachten krijgt wanneer je jouw contactlenzen weer inbrengt. Sommige soorten lenzenvloeistof hebben een antibacteriële werking, andere zijn speciaal ontwikkeld voor de gevoelige of droge ogen en weer andere zijn geschikt voor zachte of juist harde lenzen.

Lenzen online kopen

Voordelig online contactlenzen en lenzenvloeistof bestellen is zo snel en eenvoudig gebeurd. Weet je jouw oogsterkte? Dan hoef je er de deur niet meer voor uit. Ben je er niet zeker van of lenzen iets voor je zijn? Dan bestel je toch een set proeflenzen voor een piepklein prijsje? De mogelijkheden zijn eindeloos. Ook is de drempel van online lenzen bestellen lager dan naar een opticien gaan en je een bril laten aanmeten.

Leeftijd

Je bent nooit te jong of te oud om lenzen te dragen! Sommige mensen hebben het vooroordeel dat lenzen alleen voor mensen in een bepaalde leeftijdscategorie zijn weggelegd. Dat argument vegen we met plezier van tafel. Lenzen zijn er voor iedereen. Jong & oud.

Stijl

Een bril moet passen bij je eigen stijl. Met lenzen heb je daar geen last van. Niemand ziet dat je ze draagt. Natuurlijk kun je het dragen van lenzen ook gerust afwisselen met het dragen van een bril. Dat is geen enkel probleem.

Eindconclusie

Een bril kan hip staan en zet je gemakkelijk op, maar wat ons betreft winnen de lenzen het toch echt in deze battle. De lenzen van vandaag zijn zo ontzettend comfortabel dat je niet eens merkt dat je ze draagt. Daarnaast zijn er lenzen verkrijgbaar voor alle soorten ogen en verschillende oogafwijkingen. Ook is het prettig dat je uitstraling niet verandert door lenzen, zoals met een bril wel het geval is. En dat lenzen snel en gemakkelijk online te bestellen zijn helpt natuurlijk ook een handje mee: dat scheelt weer een tripje naar de opticien. De eindconclusie is dan ook dat brillen hartstikke leuk en hip zijn, maar lenzen zijn pas écht de bom!

Liefs Amber

Extra informatie

Bijziend of verziend: het verschil begrijpen en de juiste keuze maken
Help! Welke lenzen kan ik het beste kopen?
Bril aanmeten bij kinderen. Waar moet je op letten?
Wat ziet een pasgeboren baby?
Bril nodig? Voor ieder gezichtstype de juiste bril

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *