Kleine kinderen? Kies voor een kindvriendelijke tuin!

Kleine kinderen? Kies voor een kindvriendelijke tuin!

Iedereen wil een mooie tuin waarin voldoende ruimte is voor ontspanning. Maar als je kleine kinderen hebt rondbanjeren, is een kindvriendelijke tuin écht een must. Maar hoe zorg je voor de juiste balans tussen een kindvriendelijke tuin en een tuin die er mooi en natuurlijk uitziet? Niemand zit immers te wachten op een tuin die nog het meest aan Michael Jacksons’ Neverland doet denken. We geven je onze gouden tips voor een kindvriendelijke tuin met een volwassen uitstraling!

#1: Ga voor kunstgras

Kunstgrassen zien er tegenwoordig lang niet meer zo nep uit als vroeger. En als je kleine kinderen hebt, heb je niet altijd de tijd om echt gras mooi verzorgd te houden. Kunstgras is dan een prima oplossing. Kies voor speciaal valdemping kunstgras, zodat de kids er naar hartenlust op kunnen ravotten zonder zich te bezeren. Ideaal om een trampoline, een glijbaan of een schommel op te parkeren!

Een groot voordeel van kunstgras is dat je het prima kunt combineren met echte struiken, heesters en tuinplanten om een natuurlijk effect te creëren. Ga wel altijd voor kunstgrassen van hoge kwaliteit, anders heb je kans dat het er nep uitziet. Een ander voordeel van kunstgras ten opzichte van echt gras is dat je er weinig onderhoud aan hebt. Waar je echt gras regelmatig moet bijknippen, maaien en besproeien om te voorkomen dat het lelijk wordt, hoef je daar met kunstgrassen niet langer naar om te kijken. Een win-win situatie dus!

#2: Rubbertegels

Tja, echt mooi is het niet: rubbertegels. Ze voorkomen wél dat je kindje hard kan vallen en zich bezeert aan harde, stenen tuintegels. En ze hebben een neutrale uitstraling, waardoor ze eigenlijk bij elk tuinontwerp passen. Tip: betegel niet je héle tuin met rubbertegels, maar houd ook een gedeelte apart voor een paar mooie struiken of een mooie heg.

Bonustip: Laat je rubbertegels leggen op je terras? Rubbertegels zijn niet alleen fijn voor kinderen, maar ook onder onze eigen blote voeten heerlijk warm en comfortabel. Zorg wel dat je terras een natuurlijke uitstraling houdt. Dit kun je doen door te kiezen voor tuinplanten in plantenbakken of potten. Door deze hier en daar aan je terras toe te voegen, behoudt je tuin een weelderige en groene uitstraling!

lijn groen oudersenzo
Kleine kinderen? Kies voor een kindvriendelijke tuin!

#3: De perfecte balans

In veel wijken zijn speeltuintjes zat aanwezig. Zorg dus voor de perfecte balans tussen een volwassen uitstraling en een kindvriendelijk paradijs in je tuin. Rubbertegels, kunstgras en drie verschillende speeltoestellen zijn misschien even leuk voor de kinderen, maar wat kun je er als volwassene mee? Houd dus voldoende ruimte voor een mooi en relaxt terras, een plekje om te barbecueën en een aantal mooie struiken met een volwassen uitstraling. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor borders met bamboe, siergrassen of wintergroene heesters. Bedenk ook altijd dat kinderen over 2 à 3 jaar misschien wel weer uitgekeken zijn op die enorme trampoline of die schommel op rubbertegels. En dan kun jij de hele tuin natuurlijk weer een make-over geven! De juiste balans is dus echt heel belangrijk.

#4: Kijk uit met welke struiken je plant

In een kindvriendelijke tuin kun je beter geen struiken planten met doorns. Hoe mooi die vuurdoorn of rozenstruik ook is: je kindje kan zich makkelijk bezeren aan de scherpe doorns. Geen goede keuze, dus. Blijf ook weg van taxus, aangezien de besjes giftig zijn. Wil je toch een taxushaag? Kies dan voor alleen mannelijke planten. Die krijgen geen besjes na de bloei, en kun je ook prima strak snoeien als je wilt.

#5: Kies het juiste tuinhek

Een houten schutting of een haag zonder doorns is prima geschikt voor een kindvriendelijke tuin. Pas echter wel op met lagere hekjes met spijlen. Dit is echt geen goede combinatie met rondrennende kinderen aangezien ze zich er lelijk aan kunnen openhalen.

Wat is jouw gouden tip voor een kindvriendelijke tuin? Misschien heb je nog fijne toevoegingen waar andere lezers ook iets aan hebben. Laat het ons vooral weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Een ideale tuin voor jonge kinderen
Hoe maak je een kindvriendelijke tuin?
Zo maak je de tuin winterklaar!
Alles wat je moet weten over een duikelrek
Een zwembad in de tuin
Houd je kind gezond door een trampoline!
Kindvriendelijke tuin inrichten: tips en voorbeelden
Met elkaar genieten in de tuin!
Op zoek naar een tuinafscheiding? Dit zijn je opties!

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Grasengroenkunstgras.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *